Annons:
Etiketttatueringar
Läst 90188 ggr
[jenkass]
12/6/07, 3:03 PM

Hennatatuering - För dig som inte är redo

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hennatatuering är en smart lösning för dig som inte är redo att skaffa en riktigt tatuering. Hennatatueringen målas på kroppen och sitter kvar i ca. 1 - 4 veckor beroende på hur du sköter den.

Så till skillnad från en permanent tatuering som sitter kvar för resten av ditt liv, kan man göra en s.k. hennatatuering. En perfekt lösning om du väljer att måla dig tillfälligt, som t.ex. till festen, bröllopet eller någon annan tillställning som gör att du vill bära en speciell teckning på din kropp.

Henna är ett färgämne som vanligast används i hårfärgningsmedel. Henna-färgen kommer ifrån Hennabusken (Henna = kommer av det arabiska al-henna som betyder "växter som ger färgande pulver") som har sitt ursprung i Nordafrika, Mellanöstern och Australien.

Busken eller trädet, kan vara mellan 1 - 8 m. hög. Den har grå kvistar och har ett glest växtsätt. När plantan är ca. 3 år är den redo för skörd och då plockar man bort bladen från den. De blad som växer på toppen (anges ge bäst pulver) och dessa används till hennamålningar och resten tas bort för sig och används till hårfärgningsmedel.

**
Historia**

Man tror att hennaplantan ursprungligen kommer ifrån Egypten, där den har använts i mer än 5000 år. Hennan har också ett flertal olika användningsområden. I ökenlandskapen har man upptäckt att hennan ger skydd mot solen, men man har också använt den till att smörja på huden (utblandad med olja) för att läka allt från eksem till brännskador.

Att måla med henna på kroppen är en mycket gammal företeelse. Traditionellt har den använts till att bringa lycka och kärlek åt sina bärare. Det som gör hennamålningar så intressanta är att de har olika rituella och religiösa betydelser inom olika kulturer. Det är även en gammal kvinnokonst som utövats av kvinnliga konstnärer på andra kvinnor, oftast endast för skönhets skull. Hennans färger varierar mellan ljusorange till mörkt röd/brun. Från Egypten spreds hennan eller mehndin (som är det indiska ordet för henna) till Sudan, Nordafrika och mellanöstern. Det var först på 1900-talet som hennamåleriet slog igenom här i västvärlden.

Mönstret har utvecklats och påverkats av de olika kulturernas form- och symbolspråk. I Nordafrika dominerar geometriska mönster, medan det i Indien är sirliga och detaljerade mönster. Här i väst blandar man alltifrån det traditionella mehndimönstret till dagens moderna tatueringskonst, som t.ex. tribals m.m.

Dock är inte hennatatuering helt ofarligt. Det har uppkommit fall där människor fått allergiska reaktioner. Ett ämne kallat PPD (para-phenylenediamine), som används när man blandar till svart henna-färg är kraftigt allergiframkallande när det påförs direkt på huden. Vid en allergisk reaktion kan man få alltifrån klåda till sår i hennamålningen, eller utslag över hela kroppen. Allergin är livslång och läkemedelsverket varnar för turistorternas hennafärger.

  •   Länk 1
    -----------------------------------------------------------------

Av: jenkass

Datum för publicering

  • 2007-12-06
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Ceciliaolucifer
12/7/07, 2:35 AM
#2
tatty
12/9/07, 9:16 PM
#3

Hej Jag undrar hur man går tillväga när man ska göra en henna tatuering? Med vilket lämpligt verktyg aplicerar man "geggan" med? Hur länge ska det ligga på huden innan man tvättar bort överflödet? Om man blandar egen smet utav henna pulver, hur länge ska det stå innan det är färdigt att användas?  Och hur länge är det användbart efter att man har blandat ihop det? Eller går det att använda tills det har torkat ihop?

[jenkass]
12/9/07, 9:33 PM
#4

Har själv ingen erfarenhet utav hennatatueringar. Men med tanke på risken som finns att man kan få en allergisk reaktion, skulle jag nog rekommendera att du går till någon som kan. Sen om du ändå vill våga dig på att göra hemma, så finns det färdigblandade hennafärger på tub att köpa. (annars finns det riktigt henna pulver på olika hälsokostbutiker) Brukar även stå på förpackningen hur man ska gå tillväga med blandningen.

Du kan läsa mer på:
www.hennapage.com

tatty
12/11/07, 4:02 PM
#5

synd,, kan tyvärr ingen engelska. allergin är det nog ingen fara med, det kan inte vara värre en när man bränner mönster med kaustiksoda.Men tack ändå, om du får reda på något nån gång kan du gärna skriva några rader.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
LinneaG
1/7/08, 11:40 PM
#8

Spännande, är rätt delad i valet av tatuering, inte riktigt säker på vad jag vill ha. Funderar på att testa en i henna när jag ska till Thailand, kostar kanske 50 kr att göra en större där :)

[jenkass]
1/7/08, 11:43 PM
#9

#8 kul! kostar nog inte ens det.. :P Henna är ju ett bra komplement istället för att göra en riktig tatuering, då kan man vänja sig vid mönstret innan man gör en som är permanent…

[Inana]
1/8/08, 2:01 AM
#10

Jag har gjort en del hennatatueringar. Pga alla påhitt i den svarta hennan har jag bara andvänt mig av den naturliga röda. Det är ganska pilligt men jag tycker det blir vansinnigt snyggt och har tillochmed funderat på att göra en permanent röd som ska se ut som henna :)

Det var ett tag sen men jag har för mig att hennan ska sitta i två timmar ungefär, sen skrapas den torkade hennan bort. Man kan smörja in med olja efteråt och sen hålla det tatuerade området borta från vatten i iaf ett par timmar, helst upp till ett dygn :)
Smörj in med olja igen då och då…

Allamej
1/8/08, 2:08 PM
#11

Jag har ju hittat ett växtextrakt som är svart men som inte innehåller PPD. Heter jagua och är helt perfekt. Man kan tom. göra skuggningar med det.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Liss
1/8/08, 2:22 PM
#12

#11 de låter intressant!:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Allamej
1/8/08, 2:25 PM
#13

Jag kommer nog att lägga in lite bilder när jag fått hem grejerna och satt igång igen ;)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Annons:
Liss
1/8/08, 2:30 PM
#14

#13 Ja gör gärna det:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Honestyisdead
1/8/08, 3:26 PM
#15

#13 Ja det får du ta och göra :)

Denna kommentar har tagits bort.
[jenkass]
3/5/08, 6:42 PM
#17

*putt*

Mischa
3/6/08, 12:41 AM
#18

Grymt!

har haft hennetatuering för många år sedan och är sugen på att göra det igen, såklart på händerna!

≧◔◡◔≦

RC70
3/7/08, 10:32 AM
#19

När jag var i Marocko över nyår så stod det i rese-informationen på hotellet vi bodde att marockanerna drygar ut hennan med nått ämne som kroppen kan reagera på. var en tjej på hotellet som fått en blomma på sin hand, hennes hand var helt uppsvullen - allergisk reaktion.

SÅ NÄ, mina händer fick de inte kladda på ÄVEN OM DE FÖRSÖKTE !

Honestyisdead
3/7/08, 12:41 PM
#20

#19 En bekant till mig var precis i Marocko, och gjorde henna tatuering. Hon sa att det sveeeeed.

Annons:
Veratatto
3/7/08, 1:26 PM
#21

Har sjælv aldrig provat på Henna då jag tatuerar och har sjælv valt att få tattoz istællet før Henna. Nær jag hade studio så funderade min kollega på att hon skulle børja med det, så tænkte jag att det kunde ju ha varit lite skoj..Det hænder ju ibland att man får en kund som kommer in och frågar om man kan få en tatuering som går bort*ler*..Nja, det går ju inte;-) Så kanske var då Henne ett kul inslag..Men…

Så kom Malmø Festivalen till stan…Jag hade "hæcken" full med kunder och så kommer min polare in med sin dotter på typ 9 bast…Och har gjort ett Henna motiv på armen..Nå, det såg ju fræckt ut…Tills dagen efter!..Skoja min sko, som ungen såg ut…det blev direkt till akuten, tøsen var full av røda stora plættar på hela kroppen..Ljusigt, tycke henne mamma och var jætteorolig.. Som sagt, tøsen hade fått en reaktion på hennan..

Nå, man kan ju inte dra alla øver samma kant, men kanske borde som som utøvar det gør som vi, sætta en prick under foten ocg låta den sitta 48 timmar før att se om det utvecklar sig till något…//Vera

Allamej
3/7/08, 1:45 PM
#22

Reagerar man på henna är man antingen otroligt känslig mot en massa andra saker också eller så har man fått tag i den ack så giftiga svarta hennan som innehåller PPD… väldigt allergiframkallande.

Jag beställer min henna ifrån Indien, en fin pasta förpackad i tuber för att livet ska bli lättare för den som målar :)

Jag har testat min henna på några som jag vet är ruskigt allergenkänsliga och ingen har reagerat.

Henna ska aldrig vara svart…

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Veratatto
3/7/08, 1:50 PM
#23

du har sækert fullkomligt rætt. Jag har inte rætt mycket førstånd på hur det fungerar, men som med all færg i olika former, så kommer det alltid att vara några mænniskor som reagerar mer æn andra.

Jag ser en del kvinnor i mitt arbete som ær från Indien & som har Henna mønster på kroppen. En del mønster ær otroligt vackra:-) Tja, man skulle kanske prova på det..Flört

danino
3/7/08, 3:46 PM
#24

Snyggt att göra riktig tattuering med färg och mönster som henna!min ide ingen får ta den :)

Honestyisdead
3/7/08, 3:48 PM
#25

#24 Inte för att förstöra, men jag tror nog det redan finns en hel del som har de ;)

Yaeko
5/12/08, 3:28 PM
#26

Jag gjorde en hennatatuering när jag var i turkiet sist (kanske 4 år sedan) och då reagerade jag inte alls.
Tror ni att jag vågar göra en ny när jag ska till turkiet? Blev lite rädd när jag läste om allergiska reaktioner Förvånad Men eftersom jag har gjort förut och klarade mig bra så borde det gå bra nu också, eller?

[jenkass]
5/26/08, 3:44 PM
#27

#26 det ska inte vara någon större fara så länge det inte är svart henna (ju svartare färgen är ju mer PPD innehåller den, och det är PPD som är allergiframkallande)

Annons:
flamingooo
5/26/08, 10:52 PM
#28

problemet är att vårn nordiska hud inte suger åt sig hennan så bra…

min senaste är inspirerad av henna tatueringar

Frida
2/8/09, 11:45 AM
#29

Någon som vet vart i Göteborg det finns någon bra person som gör hennatatueringar? Min far har nämligen fått en dum idé men vill inte göra en riktig tatuering utan mest skrämma upp mamma lite Obestämd

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Zebben
2/10/09, 10:26 PM
#30

Vad kostar det att göra en henna tatuering?

Kanske kan vara ett alternativ för att få "känna på" det lite grann om man vill ha en riktigt tatuering så småningom. Vill ju egentligen ha en, men har ingen aning om hur/var och vad. Obestämd Och så länge det känns så, kommer det ingen tatuering på min kropp.

hulahula
3/5/09, 6:35 PM
#31

Är det någon skillnad på det pulver man kan köpa som är till för hårfäg, och för det för kroppen? eller kan man använda det som igentligen är för håret? vad heter det ni köper?

Lovizaa
4/18/09, 2:40 AM
#32

Jag tatuerade mig i Egypten med hennafärg tror jag, fick mitt namn skrivet på arabiska. ;)

KallaMigMimmi
6/2/09, 10:22 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Hu efter dom historierna vill jag inte göra någon henna! Kanske om jag gör det själv och tästar på en liten yta först.

 När jag får ideer på tatturingar eller bara vill klada lite målar jag med turspenna som för konturer, rakt på huden. Det håller tills nästa duch:)

//En främling är en vän du inte lärt känna än;)  kicka in på My place on WW

Liss
6/3/09, 9:53 PM
#34

#33 Hehe ja, när jag skulle göra tassarna vid midjan ritade jag dem själv med tusch och gick så ett tag för att känna in :)

Tyvärr går de inte lika bra att rita på mig själv där jag vill ha resten. De kommer nog bli lite skevt då :D

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
Valkyrie
5/16/10, 11:52 PM
#35

Finns det någonstans i stockholm man kan göra hennatatuering? :)

/ Johanna medarbetare på dvärgkaniner.ifokus
       Rest in peace Valkyrie!

Cazzos
10/2/11, 12:51 PM
#36

#35 Man kan göra hennatatuering inne i stan (T-Centralen) vid Kulturhuset. Jag vet inte priset men du får åka dit och kolla Skrattande


gaabriellaaa
10/2/11, 8:42 PM
#37

Har inte läst allt (vet inte om någon annan skrivit det) men när jag varit utomlands vid mindre ålder har jag aldrig fått göra en hennatatuering för min mamma eftersom det är allergiframkallande.

Cazzos
10/2/11, 8:45 PM
#38

#37 Skrivet av #22 "Reagerar man på henna är man antingen otroligt känslig mot en massa andra saker också eller så har man fått tag i den ack så giftiga svarta hennan som innehåller PPD… väldigt allergiframkallande."

Så ja, du har rätt. Skrattande Fast det beror på om den är svart, den ljusare varianten är inte allergiframkallande (om jag förstått rätt).


gaabriellaaa
10/2/11, 9:12 PM
#39

#38 hm jasså Skrattande kanske man skulle göra en ändå då när man åker utomlands, brukar ju inte vara speciellt svårt att göra där .. Flört (Förmodligen mest riktat till #22Men hur vet man att det inte är "den svarta hennan" dom har då utomlands? för färger skiljer väl sig inte så mycket? Obestämd

Allamej
10/3/11, 12:22 AM
#40

Den svarta hennan är inte ett samlingsnamn för ondskefulla hennor utan den är svart och ger svart resultat.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Cazzos
10/3/11, 6:49 PM
#41

#40 Ja precis, då är det en ljusare hennan man ska använda? Glad


Annons:
Allamej
10/3/11, 7:09 PM
#42

Man ska enbart använda den röda eftersom det är den enda naturliga produkten.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Cazzos
10/3/11, 7:13 PM
#43

#42 Jaha! Okej tack för infon.


AmandaH94
9/29/12, 10:48 PM
#44

Någon som vet ifall någon gör hennatatueringar i Malmö, eller annanstans nere i Skåne?

Afturelding
9/30/12, 7:00 PM
#45

Jag funderar på att hennatatuera mig till bröllopet. Det är en vanlig indisk sed, och även fast jag inte har någon koppling till just indien så är det kul att blanda seder, speciellt eftersom att ingen av oss är religiös på något sätt. Det blir lite mer personligt.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: