Annons:
Etikettpiercingar
Läst 37281 ggr
Liss
12/11/08, 8:25 AM

Piercing smycken - Material

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Inom piercingssmycken finns det en hel uppsjö av material och kan vara svårt att veta vad man ska använda sig utav. De är naturligtvis en smak sak, men de finns även material för känsliga och för dem som bara vill ha organiskt.

**Plaster:
**Med plast smycken, till exempel till öronen, får man vara lite försiktig med. Plast tillåter inte huden att andas och pågrund av det samlas det gärna vätska och avlagringar runt smycket och bildar även en dålig lukt. Håller man inte efter det, eller låter det luftas i mellan åt, så kan de bli svårt för piercingen att läka.

_Akryl/Acrylic _Kan även kallas "Lucite" på vissa ställen. De är en transparant, glansig slags hårdplast, men det kan färgas till en mängd olika färger. En varning är att inte använda alkohol på akrylsmycken, då det kommer spricka. Akryl är rätt känsligt i olika temperaturer. Längre smycken så som ringar och liknande kan till och med bli omformade från värmen av en ugn, fast blir de för mycket värme kommer ytan att bubbla och brännas och smycket blir förstört. 

akryl.jpg
_ Nylon _Är relativt trög plast ofta använt för kroppssmycken, och ibland till implantat. Det kan användas till billiga och snabba retainers för operationer eller för mer diskret.

ögonbrynsretainer.jpg
_PTFE _En hårdplast som används till smycken och implantat. Det är en extremt hård plast och är immun för kroppskemikalier. Det är passande för autoklavering, så det kan med säkerhet användas i nya piercings.

PTFE.jpg
_ Silicon _Det är oorganiska polymer med omväxlande silikon och oxygen atomer. I bodymodification industrin, silikon är använt för subdermal implantat, kroppssmycken och O- ringar (ringarna som man har runt töjsmycken)

 silicon.jpg

**Glas:
**Kan vara några av dem mest vackra smycken du kan köpa. De är ett utmärkt val av smycke på grund av att de är svårt och få en allergisk reaktion mot det. Det är en av dem bästa material du kan bära i ett nytöjt hål.

glas.jpg

_Soda lime glas _Är den mest vanliga typen av industriellt producerat glas, och är ofta använt till kroppssmycken. Det är sammanpressat av 71-75 % silica (kiseldioxid/bergskristall), 12-16 % soda och 10-15 % lime (kalk).  

brosolicate glas.jpg

Borosilicate glas
Det är en typ av glas vanligtvis använd till att göra laboratoriskt glas, glas till kokkärl och även till kroppssmycken. De är ofta sålt under namnet "pyrex".  Borosilicate klarar av mycket mer allvarlig värme än vanligt glas utan att gå sönder. Och om de väl går sönder, tenderar det att spricka i stället för att krossas farligt.

**Organiskt:
**Många människor tror material som är organiska (sånt som växt, i stället för sånt som är tillverkat med maskin) är mycket hälsosammare än något annat konstgjort, när man gör smycken. Den trubbiga, porösa texturen låter huden andas, och när man använder organiska smycken i piercings tenderar det att hjälpa hålet till att bli tjockare hud, fint och mindre dålig lukt.

_Bambu/Bamboo _Bambu är snabbt, växande, träigt, gräs. De är ett billigt, bra sätt att göra tunnlar utav till töjda öron. Det här är också organiskt såklart och ska tas om hand som andra träsmycken. Många olika ädelträn - Ebony, som är den mest vanliga exemplet, men andra träslag så som chakte kok är också använt, också träigt gräs som bamboo blir till bra smycken. Speciellt för att stretcha öronpiercings. Medan trä smycken fungerar bäst i torra piercings, har de även använts med framgång för tungpiercings också.

_Boxwood _Även kallat Buxus, det är omfattande buskar och små träd och har blivit använt till organiska kroppssmycken.

Chakte kok
Det är en exotisk träsort, populärt för organiska smycken. Det är lätt, finkornigt och röd/orange till brun i färgen. Det tenderar att blekna rätt fort i solljus och åldras till en gul/brun färg.

blood wood.jpg

_Ebony _Ett slags träslag vanligtvis använt för öron stretchning, men finns även andra smycken.

ebony och ivory.jpg
Ebony och Ivory trä

_Rosa Ivory/Pink Ivory _Är ett tropiskt trädslag. Det är populärt för att göra organiska smycken. Som namnet föreslår, är det oftast rosa, men kan också vara rödaktig, gul eller grå. Rosa Ivory smycken som är oljade och burna regelbundet tenderar att bli mörka med tiden till nästan samma färg som mahogny.

pink ivory.jpg

Korall/Coral
Organismer från havet som naturligtvis är organiskt. De har diskuterats om att använda det till implantat material för permanenta implant.

korall.jpg

_Ben/Bone _Gjort av olika slags ben och används till organiska smycken.

bone.jpg

Horn
Är ett organiskt material sammansatt mest av keratin, samma material som människokroppen använder till att bygga upp hår och naglar. De kommer vanligen från stora däggdjur, i huvudsak från betar, tänder och horn.

horn.jpg

Amber
Är som kåda och är organiskt. Vanligaste färger är i gul, orange eller bruna toner. Det kan innehålla fossiliserade insekter eftersom amber är en bärnsten.
Vissa amber smycken är till viss del gjort av syntetisk amber, medan det generellt är akryl, människor som är känslig mot akryl smycken får vara försiktig ifall de sägs vara syntetisk amber.

amber.jpg

De finns många andra sorter inom de organiska som man använder sig av till piercingsmycken. Det finns;

coconut.jpgpalm.jpgsonowood.jpgsnake wood.jpg
Coconut, palm, sonowood, snakewood och mer.

_Det finns också Sten _Ofta format och förbättrat före användning.

**Metaller:
**

Ett vävnadsvänligt material är naturliga eller syntetiska substanser med kvaliteten av att inte ha giftiga eller skadliga effekter. Exempel på vävnadsvänliga material är titan/titanium, PTFE, rostfritt stål/stainless steel, niobium och silikon. Men allt måste vara av medicinsk klass för att användas till implant eller piercing smycken.

Utöver det här finns det flera metaller så som Zicron (lite gulaktig) till exempel, men här har ni dem allra flesta material som mest används i piercing smycken.

_Guld _Är en dyrbar metal ofta använd i kroppssmycken. Ren guld är 24 karat, men guld använt i smycken är ofta en legering/plated - en metallblandning av guld och andra metaller, ofta koppar, silver, nickel eller zink. På grund av det, folk som är känsliga till andra metaller, kommer man mest sannolikt uppleva samma allergiska reaktion till guld smycken. Guld smycken är generellt för porösa för att användas i nya piercings.

guld.jpg
_Hematite _Hematite kulor är oftast använda till en captive bead ring. Hematite är järn oxid, en silver grå/svart form av rost. Medan det är säkert att bära hematite som en kula, är det inte rekommenderat för användande under huden eller slemhinnor.

_Nickel _Är en silver vit metall. Det är ofta använt i kombinationer med andra metaller, så som guld och rostfritt stål, till piercingsmycken.

_Kirurgiskt rostfritt stål/Surgical stainless steel _Det är oftast en term och betyder inte en typ av stål. Rostfritt stål så som 316L och 316L VM är fortfarande dem mest vanliga smyckes material inom piercing industrin. 316L betyder att smycket är 316 rostfritt stål, L är lika med låg karbonhalt. VM betyder vakuum smält (vacuum melted). 

316L stål.jpg

_Titan/Titanium _Är en ljus grundläggande metall rätt lik niobium i utförande.  Titan börjar bli mer populärt på grund av att det inte innehåller någon nickel och är bra för känsliga. Det kan innehålla aluminium, vanadin och niobium.

titan barbells.jpg
Titan med niobium i

Niobium
Är en grundläggande metall som förtecknas Nb. Den är ofta använd för att göra färgade smycken.

Lycka till med valet.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
[Katteeen]
1/27/09, 6:36 PM
#1

Jättebra artikel :)

Honestyisdead
1/27/09, 8:07 PM
#2

Kul att se allt på ett ställe.

Monarchy
1/30/09, 4:45 PM
#3

det är väl inte speciellt bra att ha ett smycke som väger mycket?
alltså större glas eller stål?  det borde ju inte bli så bra   ….klurar

fellfrosch
5/23/09, 4:44 AM
#4

Amber är engelska för bärnsten Skrikandes   Sen undrar jag hur ett träslag kan vara väldigt tropiskt Tungan ute

Liss
5/23/09, 6:45 PM
#5

#4 Ja, amber är och betyder bärnsten, vad är problemet? "väldigt" vet jag inte riktigt hur de kom sig in där, så de har jag tagit bort.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

fellfrosch
5/23/09, 7:39 PM
#6

Det var inget problem precis, det bara lät som att amber var en typ av bärnsten

Annons:
Liss
5/23/09, 7:54 PM
#7

#6 Jao, men jag förklarar vad varje material är så då förklarar jag även att amber är en bärnsten :)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Markegard
5/23/09, 9:57 PM
#8

Väldigt bra artikel ! Glad

fellfrosch
5/24/09, 12:43 AM
#9

Men du fick det att låta som att det inte var bärnsten (eller jo) utan en viss typ av bärnsten tycker jag iaf Tungan ute Eller så har jag dyslexi eller nått. Men du har ändrat texten nu va? För det låter bättre nu. Annars är det nog bekräftat att jag är rätt usel på att läsa för jag vet att jag inte var full XD

fellfrosch
5/24/09, 12:44 AM
#10

Måste tillägga att det för övrigt är en mkt bra artikel Skrattande

Liss
5/24/09, 1:01 AM
#11

#9 Haha neeh de om bärnsten har jag inte ändrat. Men jag tog bort "väldigt" i väldigt tropiskt ;) Men som sagt, alla vet inte vad amber är så de ska ju också förklaras.

Tack tack :)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

fellfrosch
5/24/09, 1:15 AM
#12

Självklart Skrattande Men varför inte bara skriva bärnsten? *nyfiken*
Ja men varsågod ^^

Liss
5/24/09, 1:26 AM
#13

För att allt förklaras ingående.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
Ellenfyrkant
11/12/09, 2:59 AM
#14

Har fått reda på att silver inte är ett lämpligt material till piercings, men varför ? Det är ju utmärkt åt öron ?

Mvh Ellenfyrkant

mandariiin
11/12/09, 7:09 AM
#15

helst ska man använda titan eller kirurgiskt stål, då detta är nickelfritt. det är inte silver. och använder man mycket nickel så kan man framkalla allergi. det är iaf den mest logiska förklaringen jag får till….

Lia@mandariiin.com

soetisen
11/12/09, 11:12 AM
#16

#15 Fast i kirurgiskt stål innehåller också nickel. Väldigt känsliga kan få problem med det, men dem allra flesta klarar det.

- Medarbetare på studier.ifokus

Ellenfyrkant
11/12/09, 12:23 PM
#17

Men man borde väl inte ha så störa problem med silverpiercings om man inte har det med örhängen ?

Mvh Ellenfyrkant

mandariiin
11/12/09, 10:23 PM
#18

#16 precis, och därför är titan bäst.

#17 oftast så är örhängen mycket mindre. och när man väl börjar med piercingar så slutar man oftast inte med någon enstaka. utan man har då flera, och utsätter då kroppen för fler smycken = större risk för känslighet/allergi vid användandet av nickel.

Lia@mandariiin.com

soetisen
11/12/09, 10:35 PM
#19

#17 Fast man kan ju också utveckla en allergi vid långvarigt användade. Mina hål i öronen till exempel som jag har använt silver i gick det jättebra i början men nu efter några år så börjar det klia och bli rött.

Risken är också mindre att drabbas av allergi om hålen är läkta, man ska inte använda nickel smycken vid oläkta hål.

- Medarbetare på studier.ifokus

dazzmuller
12/16/09, 8:43 PM
#20

hej jag gjorde ett håll i örat för inte så länge sen där uppe i brosket men jag undrar jag fick ett öron PIERCING med  stainless steel hur e det med kommer mitt hål läcka och hur länge ska man ha det inne för att vara säker på att det är läckt mvh robin

Annons:
soetisen
12/16/09, 8:52 PM
#21

#20 Det kan ta upp till ett år för broskpiercingar att läka, 3-12 månader brukar man säga. Du ska inte ha ute piercingen någon längre stund under det första året iallafall, eftersom det finns risk att det läker ihop då.

- Medarbetare på studier.ifokus

dazzmuller
12/16/09, 9:22 PM
#22

men det läker då med stainless steel jag gjorde det igår när ska man lufta det och hur länge mvh robin

soetisen
12/16/09, 9:52 PM
#23

Det är bättre att du har titan i din piercing.

Du ska inte lufta det, du ska inte ta ut smycket så länge det är oläkt. Det är räcker med att du tvättar det med koksaltlösning.

- Medarbetare på studier.ifokus

dazzmuller
12/16/09, 11:31 PM
#24

men jag är alargisk mot titan och nickel kan man inte använda ´stainless steel då mvh

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
mandariiin
12/17/09, 5:59 AM
#27

stainless steel (kirurgiskt stål) innehåller nickel.

titan är nickelfritt.

om du är allergisk mot allt de så är det ju inet att rekommendera att använda dom matrialen i dina piercingar alls.

Lia@mandariiin.com

Annons:
dazzmuller
12/18/09, 12:34 AM
#28

är stainless steel   kirurgiskt stål?

Ellenfyrkant
12/18/09, 12:41 AM
#29

#28 stainless steel = rostfritt stål.

Mvh Ellenfyrkant

Adis82
4/5/10, 7:09 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Hej!

Alltså är det ngn här som vet var man kan få tag på en tusk lr tagg som man kan ha i septum? Den ska vara svart och mellan 1.2-3 mm tjock i stemen. Längden ska vara 50-70 mm lång.

Som denna, så ska den se ut. Ngn som vet ngn sajt som säljer sådana?

M.v.h. Adam.

Sweeeet
4/16/10, 2:49 PM
#31

Andas inte bioplats?

För jag hade tänkt att köpa det till min Labret..

Emmelie93
9/20/10, 2:23 AM
#32

vad är det bästa materialet till en nytagen navel piercing? :)

~Stuteri Stenbydal~
Sajtvärd på Gotlandsruss.ifokus

grejs
9/20/10, 1:50 PM
#33

#32 Titan är det man oftast använder till nya hål.

Sara
9/20/10, 9:05 PM
#34

Vad är Morgan sterling för material?

Sara

Annons:
mandariiin
9/22/10, 3:14 AM
#35

Aldrig hört talas om. Men när jag googlar så får jag fram något diffust om att Zoe & Morgan Sterling är någon/några smyckes designers….

Lia@mandariiin.com

Sara
9/22/10, 8:09 PM
#36

Ok, tack.

Sara

MoaHermansson
3/1/15, 9:28 PM
#37

Jag vet att detta är ett väldigt gammalt inlägg, men kan man använda akrylfiber som navelpiercing? Är det bra för kroppen eller är det risk för infektion?


Ellenfyrkant
4/2/15, 6:18 PM
#38

#37 Olika från person till person hur kroppen reagerar på olika material. Men akryl är inget ovanligt material till piercingar inkl. navelpiercing.

Mvh Ellenfyrkant

Upp till toppen
Annons: