Piercingar

Piercing smycken - Mått och Form

2009-01-04 23:09 #0 av: Liss

Det finns många olika storlekar och former inom piercing smycken, vad ska man ha till vilken piercing? Och vilken utformning gillar man bäst? De är bara att välja och vraka.

Användningsområdet är enbart fantasin som sätter gränserna för. Jag har tagit upp dem allra flesta smycken och nämner vad dem används för mest. Men därefter är det upp till er hur smycket används.

Standard för smycken
Standard storlek för en kula, till piercingsmycken, är 4 mm men finns naturligtvis i både större och mindre storlekar. Beroende på vad man känner för.
Standard för vanliga piercingssmycken är 1.6 mm i bredd, längden beror på vilken piercing som gäller. I början har man längre så piercingen ska få plats att läka och svullna när den är nygjord.
Så fort piercingen är läkt byter man till kortare, då en längre kan göra skada när det inte behövs. Längd beror även på ens egen anatomi eftersom vi alla är olika.

Beads/kulor
kula.jpgthreaded kula.jpg
Till piercingsmycken finns de många olika kulor i olika material och former. Det finns även så kallade "threaded" kulor, som är försedda med skruvgängor för smycken som är ihåliga i stället.
Finns allt från vanliga runda kulor till koner och figurer.

Barbell
blackline.jpg
En av de mest använda piercingsmycken. Den vart populär tidigt på 1970- talet och tillverkades av Jim Ward. Han tillverkade många av dem tidiga kroppssmyckena. En rak stav med kulor på båda sidor.

Används: Bröstvårta, Kvinnligt genital, Manligt genital, Tunga, Öra.

CBR/BCR

ball closure ring (BCR).jpg
Är förkortning för Captive bead ring/captive ball ring/ball closure ring eller BCR. Det är en ring där kulan hålls fast på plats enbart av trycket från mellanrummet av metallen. De är en av de vanligaste smycken inom piercings.

Används: Näsvinge, Läpp, Bröstvårta, Kvinnligt genital, Manligt genital, Navel, Ögonbryn, Septum

Bar Closure Ring
bar closure ring (BCR).jpg 
Är ett smycke som är likt captive bead ring, men med en kort, rak stav i stället för kulan, som ger intrycket av en hel ring som fortsätter. Oftast gjord av stål, titan eller akryl.

Används: Näsvinge, Läpp, Bröstvårta, Navel, Septum, Ögonbryn

Segment ring
segment ring.jpg
Ser precis ut som en bar closure ring, bara med den skillnaden att den korta biten som öppnas och som är rak på bar closure ring är böjd efter ringen på en segment ring.

Används: Näsvinge, Läpp, Bröstvårta, Kvinnligt genital, Manligt genital, Navel, Septum, Ögonbryn, Öra.

CBB
Är en förkortning för Curved barbell och Circular barbell.

Circular barbell
cirkular barbell.jpg
Är en vanlig variation, som är böjd helt till formen av en ring. Det är gängor på båda ändarna, för kulor eller annat. Alltså en öppen ring.

Används: Näsvinge, Läpp, Septum, Bröstvårta, Navel, Ögonbryn, Öra

Curved barbell
curved barbell.jpg
Den är där i mot är oftast en kvart av en full cirkel. Den formen är vanligast använd till navel piercings och ögonbryns piercings, men kan också användas till vertikal hood piercing och andra. Curved barbell är dock inte lämpligt för surface piercings eftersom de kommer att leda till rejection. Kallas även Bananabell på grund av dess bananform.

Används: Navel, Ögonbryn, Kvinnligt genital, Manligt genital.

Double ball closure ring
Double ball closure ring.jpg
Likadan som BCR fast med den skillnaden att de är två kulor inklämda i stället för en.

Används: Ögonbryn, Septum Navel, Bröstvårta, Manligt genital, Kvinnligt genital, Läpp.

Barbed wire ring
Barbed Wire ring.jpg
En ring som ser ut att vara försedd med "taggtråd".

Används: Bröstvårta, Navel, Öra.

D-ring
D ring.jpg
Ser ut som en BCR fast baksidan är platt, så det blir till ett D i formen.

Används: Bröstvårta, Kvinnlig genital, Manlig genital.

Labret stud
labret.jpg
Det är ett smycke utformat till att användas för vanliga storlekar på labret piercings. Den är mycket mer känd än någon annan typ av smycke, för den här piercingen. Den är gjord så att det är en rak stav bunden till en platt disk på baksidan som sitter på insidan av läppen. En kula (eller annat) kan bli fäst på andra sidan av staven.

Används: Läpp

Nostril screw/stud
nostril stud.jpg
Ett stift smycke för piercing i näsvingen. Det här smycket är bokstavligen inskruvat i piercingen och ser ut som ett litet stift, antingen böjt som ett L eller som en snurr på slutet. Nostril screws i mindre millimeter är ofta sålda raka och böjs till rätt form sen av piercaren.

Används: Näsvinge

Open nose ring
open nose ring.jpg
En ring för näsan som är öppen och utformad med en platta på insidan, av näsan, så den sitter kvar.

Används: Näsvinge

Fishtail labret
FishL003-12g-bc.jpg
Är ungefär som en nostril screw fast större för att passa en labret. Den är utan bakstycke som minimerar tandköttsskador/tandlossning. Dock finner många dem obekväma och/eller att den ramlar ur när man sover.

Används: Läpp

Liphoop
Lip hoop.jpg
Ett smycke för piercings i läppen. I stället för att ha en circular barbell i läppen kan man ha en liphopp som ligger rak inne i munnen.

Används: Läpp

Öron spiral
öronspiral.jpg
Ett smycke som är formad som en spiral mellan flera hål i örat. Hålen måste vara placerade i exakt rätt avstånd så spiralen kan löpa genom alla utan problem.

Används: Öra

Bondage bar
bondage bar.jpg
Eller slave barbell, som det också kallas, är en barbell som har en eller båda kulorna fastskruvade förutom en captive bead ring (som en dörrknakare) som hänger för dekoration. De är ingen skillnad från en vanlig barbell utöver det.

Används: Öra

Flesh tunnels/Flesh tubes/Flared eyelets
flesh tunnel.jpgflesh tube.jpgeyelets.jpg
Är stora tuber eller tunnlar som är placerade genom töjda piercings. Det finns många olika varianter, både bakstycken som går att skruva bort och helt raka rör med O-ringar. Finns också i många olika material.

Används: Öra, Navel.

Plug
plug.jpg
Kan användas i alla sorts piercings om dem är i rätt längd. Plugs kan vara ihålliga, solida eller allt där i mellan och finns i nästan alla sorts material. Används oftast till töjda öronlober.

Används: Öra

Crescent
crescent.jpg
Den används oftast i töjda öronlober och är formad som en curved barbell fast utan några fästen till kulor.

Används: Öra, Septum

Claw
horn.jpg
Används oftast till öron, är formad som en klo.

Används: Öra

Septum Tusk
tusk.jpg
En septum tusk är en stor piercing, designad att vara lik ett primitivt ben eller horn genom septum.

Används: Septum

Septum spike
septum spike.jpg
Ungefär som en tusk med skillnaden att de mer liknar spetsiga spikes ur näsan.

Används: Septum

Spiral
spiral.jpgspiral body.jpg
Är precis som det låter, en piercing barbell formad som en spiral. Det finns både mindre till läpp, navel osv. Och större/tjockare till töjda öronlober.

Används: Öra, Läpp, Navel.

Twist
Twist öra.jpg
Är ett smycke oftast använt i töjda öron.

Används: Öra

Nail
nail.jpg
Ser ut som spikar i formen och används oftast till att töja piercings.

Används: Öra

Pins/ledstickor
pin.jpg
Ser ut som raka stickor och används för att töja piercings.

Används: Öra

Eardrops with pins
eardrop me pin.jpg
De används till öronen och är som en sticka rakt igenom hålet med ett smycke hängandes på stickan i mellan.

Används: Öra

Horseshoe barbell
Dem är inte lika vanliga längre som smycke, utan fanns mera under 1990- talet. Horseshoe barbell var, precis som det låter, formad som en hästsko. Som circular barbell ser ut, fast nästan rakt i ändarna som ett U.

Används: Näsvingen, Septum, Läpp, Bröstvårta, Öra, Navel.

J- Bar
j-bar.jpg
Det är som en curved barbell med större kurva på den nedersta änden. Formningen ser ut som ett J, därav namnet. Den är mest vanlig i navel piercings.

Vissa har funnit ut att J- bars hjälper till med läkningen för en navelpiercing på grund av formen. Det förhindrar en del av rörelsen, fram och tillbaka, som det blir med en curved barbell.

Används: Navel

Navel stud
navelstud.jpg
Ett smycke just för naveln. Ungefär som en curved barbell fast kortare och oftast med smycke på neder sidan.

Används: Navel

Nipple shield/crown
nipple crown.jpg
Är inte direkt piercingsmycket för bröstvårtan i sig själv utan mera en klenod för piercing smycket. De är vanligast en dekorativ platta med hål i mitten. Bröstvårtan är placerad genom hålet och efter att piercing smycket är genom bröstvårtan, blir skölden fast placerad. Det finns många olika stilar.

Används: Bröstvårta.

Nipple chain
Nipple chain.jpg
Är en vanlig rak barbell med ett smycke som hänger ner från staven.

Används: Bröstvårta

O- rings
o-ringar.jpg
Är elastiska plastringar i så som silikon, latex etc. Används som ett stopp för vissa smycken, så dem sitter kvar. Till exempel används dem till flesh tunnels och plugs. Dem vanligaste är i svart plast, men det finns många andra färger och material. Vissa kan man dock reagera på med en allergisk reaktion, då är silikon o-rings dem bästa.

Används: På olika piercing smycken utan kulor eller plattor.

Retainers
labret retainer.jpgseptum keeper.jpgseptum retainer.jpgTongue retainer.jpg
Labret retainer, septum keeper, septum retainer, tungretainer.
Det finns många olika retainers för olika piercings. Om man behöver vara mer diskret i vissa tillfällen kan de vara bra att använda sig av en retainer. Dem brukar vara i akryl eller glas så dem ska synas så lite som möjligt. Septum retainers finns så dem inte syns alls också.

Används: I olika piercings som inte ska synas eller vara mer diskreta.

Safety pins
ist2_2861791-safety-pin.jpg
Något som aldrig bör användas är säkerhetsnålar. Dem är oftast gjorda av dålig, lätt stål som inte alls är passande för kroppspiercings. Om du piercar med en säkerhetsnål kan du vänta dig, som minst, att få en allergisk reaktion och uppleva andra bieffekter som leder till yttre komplikationer. Till exempel, ditt skinn kan förbinda sig till säkerhetsnålen så de blir svårt att ens få bort den.

Används: Aldrig för att göra piercings.

Smartie beads
platt.jpg
Namnet kommer från M & M godiset, eftersom kulan är platt som godisen. Den används för att förhindra smycket att skada tandköttet och tänderna och tillåter fri rörelse för tungan.

Används: Den speciella kulan används för tungpiercings oftast.

Surface piercing/Surface bar
surface.jpg
Speciellt utformade smycken just för ytliga piercings. Läs mer i artikeln "surface piercings". Det är det bästa smycket för ytliga piercings då det sitter kvar bättre och inte leder till rejection lika lätt.

Används: Ytliga piercings.

Anmäl
2009-06-04 16:43 #1 av: fenixthebasketcase

Intressant läsning!

Anmäl
2009-06-04 17:39 #2 av: fellfrosch

Mkt intressant Skrattande

Anmäl
2009-06-13 00:15 #3 av: Kyona

woow visste inte att det ens fanns Open nose ring så nu blir det smycke shopping Skrattande

Anmäl
2009-09-06 20:38 #4 av: Zadeira

väldigt intressant.

Jag funderar lite angående det här med storlek på stavar och dylikt... Tycker det finns sjukt snygga piercingsmycken men har inte piercing, och skulle vilja ha till öronen istället... Men, minsta tjocklek är oftast 1,6 mm, och jag har bara vanliga otöjda hål på max 1mm... det är ju inte mycket, men funkar väl knappast att sätta i 1.6 bara sådär...


Anmäl
2009-09-06 21:57 #5 av: [Katteeen]

#4: Jag satte i navelsmycken (1,6mm) i mina öron som var vanliga 1mm, det gick jättebra! :) Om det går trögt kan du prova med lite olivolja eller sätta i den efter att du har duschat då skinnet är mjukare och mer medgörligt.

Anmäl
2009-09-06 22:10 #6 av: Zadeira

ok, det låter fint! då är det bara att shoppa loss då och vara lite extra försiktig när man sätter i smycket sen! Tack för svaret!!


Anmäl
2009-09-07 18:48 #7 av: Liss

Zadeira - Har du gjort hålen hos frisör eller studio? Om det är hos frisör har du bara 0.8 mm och får ta det lite lungt. Har du redan 1.0 mm så är det inga problem att sätta i ett smycke i 1.6 mm väldigt försiktigt, direkt. Ha bara på ordentligt med olivolja så örat är mjukt.

Anmäl
2009-09-08 11:51 #8 av: Zadeira

#7, storleksproblemet löst genom att jag köpte en tunn spiral på 1,8 mm så då kan jag utan att behöva bråka med öronen köpa 1.6 smycken ;)

 


Anmäl
2009-09-08 20:00 #9 av: Liss

#8 Ja, va bra :) Alltid bra att ha lite större så att det sen går ner till den rätta storleken i stället. :)

Anmäl
2009-09-08 21:27 #10 av: Zadeira

#9, framförallt tyckte jag den var så snygg att jag ville ha den som vanligt smycke, och inte bara för att töja ut lite.


Anmäl
2009-09-09 22:49 #11 av: Liss

Hehe, jaa va bra. Jag saknar spiraler, tyckte mina hornspiraler var skit snygga.. men i större stl blir dem så mycket dyrare :)

Anmäl
2010-07-21 17:03 #12 av: andrea89

Jag beställde min CBR från Rockflame.com (http://www.rockflame.com/lappiercing-barbell-ring-1.html) igår och jag älskar den!!! :D Vill ha en uttöjningsspiral men det verkar så läskigt med uttöjningar...

Anmäl
2010-09-25 16:51 #13 av: zanpakuto

Alla kulor som man skruvar fast är "threaded". Threaded betyder att det finns skruvspår i dem. Det som syftas på i listan är internally threaded (kulor till för internally threaded smycken har en pigg med spår i för att skruvas in i smycket). Vanliga heter externally threaded (kulor med ett hål i sig med spår där man skruvar in smycket i kulan).

Pluggar är aldrig ihåliga, det är då de kallas tunnel. Logiskt egentligen: Plugg pluggar igen = solid, Tunnel är något att färdas igenom = hål i mitten.

Plugg kan man ha som samlingsnamn för alla sorters smycken ämnade för töjningar, men ska man vara specifik så heter de olika, dvs plugg eller tunnel osv. Sedan kan man ju vara ännu mer specifik och kalla alla olika sorter inom de grupperna för sina rätta namn.

Ledstickor har en fördjupning i bakänden där man för in sitt smycke för att lättare föra in smycket i hålet. Därav namnet Ledsticka = sticka till för att leda in smycken i hål. Finns även Internally threaded ledstickor där man kan skruva fast sin stav etc och sedan dra in den med hjälp av stickan. Perfekt tex om man tagit ur smycket ur sin piercing en tid och det krympt, då använder man en ledsticka för att töja upp det igen och sätter/skruvar smycket i änden och drar igenom det enkelt och smidigt.

 

Kyss

Anmäl
2010-11-11 19:41 #14 av: xxJossanxx

vill ha piercing! =) I läppen. Men jag undrar när man gör det på en studio får man då 1,6 mm? =)

Anmäl
2010-11-16 01:46 #15 av: mandariiin

#14 Det är olika. 1,6 och 1,2 är standard.

Anmäl
2010-11-16 19:38 #16 av: xxJossanxx

Jag undrar, när man är hos percaren på en Studio hur många mm tar dom då? Jag vill ha 1,6 mm =) Och labret vill jag ha, Finns det andra bra sidor ist för som som alla har pratat om på smycken sidan?? =)

Anmäl
2010-11-17 00:01 #17 av: mandariiin

Skapa istället en egen tråd med alla dina frågor eller använd funktionen "sök på sajten" för att hitta svaren.

Oftast så piercar dom med 1,8 mm om man vill ha 1,6mm.

Anmäl
2012-06-02 16:10 #18 av: Lillblomma

Hej Experter!

Hur är det om man köper smycken på olika ställen, passar de alltid med varandra eller är de olika allihop?

Jag har tex barbells och olika kulor från Kroppskunst, externally threaded 1.2 och 1.6 mm. "Vanliga" barbells med pins i titan och black steel, och olika kulor i samma material samt pärlor och några med stenar i. Alla 1.2 kulor passar till 1.2 pinsen och samma med de som är 1.6 mm.

En av de pinsen (1.2 mm) passade ihop med kulan jag fick från Barbarella när jag piercade tragus.

Men är det alltid så?

Om Crazy Factory har snygga kulor, passar de till mina gamla pins då (om kulorna är för externally threaded 1.2 mm) eller måste man köpa hela smycket så att säga? Kan gängan skilja sig åt i alla fall, eller finns det nån slags universell standard?

 

//L

Anmäl
2013-08-11 22:16 #19 av: [MomsLittleHippie]

Bytte nydligen ut min cbr ring till en mindre labrett i underläppen, som jag köpte billigt över nätet, med en 3mm kula istället för 4. Bara det att foten var lite rundad/elips(inte platt) man biter väldigt lätt i den. 

För ca 3timmar sen så bet jag till i den så hårt att kulan åkte in i läppen. Fick trycka ut den igen, vilket inte var världens lättaste & byta ut till läkstaven. Blödde som en galning länge och svullnat upp rejält. Nu lär jag få gurgla koksaltvatten ett bra tag igen. Så varnar lite för den labretten med rundad fot till underläppen. (Nej den var inte för lång, snarare tvärt om)

Anmäl
2014-02-20 19:27 #20 av: Cochon

Super bra artikel! =D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.