Annons:
Etikettpiercingar
Läst 130901 ggr
Liss
6/17/09, 3:10 AM

Att pierca med pistol

I många länder har redan håltagning med pistol blivit olagligt, men i Sverige finns de fortfarande kvar tyvärr. 
 En pistol är alltid likadan, medan våra kroppar alltid är olika. Därför är det omöjligt att en pistol kan regleras rätt till alla. Läs mera nedan-

**1. Återanvändningsbara håltagningspistoler kan utsätta kunder för direktkontakt med blod och kroppsvätskor från tidigare kunder:
**
Håltagningspistoler kan utsättas för blodburna patogener dussintals gånger på en dag, men de rengörs oftast inte på ett medicinskt godkänt sätt. Håltagningspistoler i plast kan inte steriliseras i en autoklav och kanske inte rengörs tillräckligt mellan användandet av flertalet kunder. Även om antiseptiska "servetter" kunde döda alla patogener vid kontakt, så räcker det inte med att torka av alla externa ytor av pistolen med isopropylalkohol eller något annat antiseptiskt medel, då det inte tar död på patogener inuti pistolen och dess mekaniska delar. Blod från en kund kan bli luftburet i mikroskopiska partiklar och smitta ned insidan av pistolen. Nästa kunds hudvävnad och smycke kan komma i kontakt med dessa smittade ytor. Det finns alltså i allra högsta grad en risk för att överföra blodburna sjukdomsframkallande mikroorganismer genom ett enkelt hål i örsnibben genom att använda en håltagningspistol, som många medicinska studier visar.

Idag är det vida känt att hepatitviruset kan överleva längre perioder på icke levande ytor och skulle kunna döljas inuti en håltagningspistol i upp till fyrtio dagar. Hepatit och vanliga stafylocockinfektioner, som skulle kunna lokaliseras på sådana ytor, utgör ett oerhört stort hot mot allmänhälsan om de skulle komma in i endast en återanvändningsbar håltagningspistol. Med tanke på hur många kunder vars initiala piercings kan komma i direkt kontakt med en enda pistol på en dag, så är detta skäl nog att vara orolig. Bäbisar, unga barn och andra med outvecklade immunsystem kan ha mycket större risk för att få en sådan infektion.

Det är inte heller dokumenterat hur ofta en håltagningspistol krånglar funktionsmässigt. Vissa användare har rapporterat att smyckesadaptern, som håller i smycket, ofta inte släpper ifrån sig smycket vilket kräver att man tar loss det med en tång. Dessa tänger, som kommer i direkt kontakt med ett smutsigt/smittat smycke efter att det passerat igenom kundens hudvävnad, kan komma att användas igen på fler kunder utan att steriliseras. Få verksamheter, om några alls, som utför piercing med håltagningspistoler har tillgång till steriliseringsutrustning (vacuumautoklav) som är nödvändigt för en sådan procedur.

2. Håltagningspistoler kan förorsaka betydande vävnadsskada:

De flesta örhängen är ganska trubbiga, även om de ser spetsiga ut. Håltagning måste därför ske genom att använda ett kraftigt tryck över en större yta för att pressa smycket igenom huden. Effekten på kroppen kan liknas mer till en krosskada än en piercing och har liknande vävnadsskada. Detta kan leda till som minst stor smärta och svullnad för kunden, som mest ärrvävnad och kraftig keloidbildning.

Stundtals är det intensiva trycket och hastigheten från pistolens fjädermekanism inte tillräckligt för att forcera det trubbiga smycket genom huden. Då detta inträffar kan örhänget fastna halvvägs in i kundens öra. Utövaren, som kanske inte har någon träning för dessa situationer, har i dessa fall två alternativ. Antingen så kan de ta ur smycket och göra om hålet, på så vis riskera att smitta ned pistolen och omgivning genom blodflöde från det hål som tagits. Alternativt så kan de försöka att med våld trycka smycket igenom kundens hud för hand. Detta kan åsamka kunden stort lidande och kan även utsätta utövaren för risken av en nålsticksliknande skada.

När man använder en håltagningspistol på struktural vävnad som brosk kan mer allvarsamma komplikationer förekomma som t.ex. keloidbildning, krossat brosk och överdriven ärrvävnad. Hål gjorda med pistol kan resultera i delning av den underliggande bindvävnaden från brosket, vilket skapar hålrum där vätska kan samlas. Detta kan leda till både tillfällig svullnad och permanenta klumpar av vävnad (blomkålsöra) vid eller nära hålet. Dessa kan variera i storlek, från milt irriterande till grovt vanställande och somliga måste tas bort kirurgiskt. Incidenter som dessa kan minimeras genom att man använder en vass kirurgisk nål, vilken glider mjukt igenom vävnaden och skapar mindre delning av huden.

3. Längd och utformning av smycken till håltagningspistol är olämpliga för läkande piercings:

Smycken till håltagningspistoler är för korta för vissa örsnibbar och för de flesta placeringar i brosk. Initialt så är pistolens mekanism tillräcklig för att tvinga delarna att låsas över vävnaden. Däremot, när delarna är fastlåsta, så kan inte vävnaden gå tillbaka till sitt normala tillstånd vilket leder till en viss svullnad och irritation. Som minst kan det minskade luftflödet och blodcirkulationen till den hoptryckta vävnaden leda till förlängd läketid, mindre komplikationer och ärrvävnad.

Ett större problem är att trycket ifrån ett så pass tätt sittande smycke kan leda till fortsatt svullnad och inbäddning av smycket i vävnaden. Både piercers och vårdpersonal har sett fall där sådana smycken varit helt inbäddade i örsnibbar och brosk (så väl som i navlar, näsvingar och läppar) fastän det varit utfört "korrekt" med en pistol. Detta kan leda till att smycket behöver skäras ut kirurgiskt, speciellt i sådana fall där ena eller båda sidorna av smycket har försvunnit under huden. Sådana konsekvenser är minimala när smycket är anpassat för kunden, har tillräckligt med utrymme för svullnad och blir utfört med en piercingnålsteknik som gör mindre skada och ger mindre svullnad.

Smycken som är för tätt åtsittande ökar även risken för infektioner då det inte tillåter för en effektiv rengöring. Vid normal läkning så utsöndras kroppsvätskor från hålet, innehållande cellavfall och andra produkter från läkningsprocessen. Med ett olämpligt smycke kan vätskan samlas runt hålet, stelna, bli kladdigt och samla bakterier mot huden. Om man inte tvättar noggrant och frekvent så är detta en inbjudan till sekundära infektioner. Formen av "fjärilslåset" på de flesta örhängen till håltagningspistoler kan förvärra detta problem. Dessa konsekvenser kan undvikas med korrekt anpassade smycken, utformade för enkel rengöring och långtidsbärande.

4. Missbruk/felanvändning av håltagningspistoler är extremt förekommande:

Fastän tillverkarnas instruktioner förbjuder det, så är det många pistolanvändare som inte bara använder pistolen till örsnibbar utan även för håltagning i broskdelen av örat, näsvingar, navel, ögonbryn, tungor och andra kroppsdelar. Detta är definitivt olämpligt och väldigt farligt.

De flesta verksamheter tränar oftast sina anställda för att utföra piercing med håltagningspistol, men den sortens träning är inte standard och kan oftast bara innebära att man ser en instruktionsvideo, läser en manual och/eller övar på sminksvampar eller andra anställda. Det påstås att vissa verksamheter inte informerar sina anställda om de allvarliga risker som finns i både att utföra en piercing med pistol och få en piercing utförd med pistol.

Det påstås även att personalen inte får instruktioner för hur de skall handskas med situationer som medicinska komplikationer för kunden eller funktionsstörning av pistolen. Undersökningar gjorda i smyckebutiker, skönhetssalonger och frisörsalonger visade att många anställda hade liten eller ingen vetskap alls om risker för t.ex. blodsmitta eller kunskap om riskhantering relaterat till deras procedurer vid håltagning.

Med tanke på att de flesta kunder som blir piercade med håltagningspistol är underåriga eller unga vuxna, så är det inte förvånande att det är få rapporterade fall av komplikationer relaterade till håltagningspistoler som når vårdpersonal. Många kunder kan ha blivit piercade utan vetskap eller tillstånd från förälder/målsman som kan bistå med vård vid komplikationer.
Detta leder till att majoriteten av infektioner, ärrvävnad och mindre komplikationer kan komma att gå oupptäckta och obehandlade.

Då det är lätt att skaffa ett hål med en pistol och på grund av bristen på kunskap om risker, så är det många kunder som inte tänker på att associera sina negativa upplevelser med håltagningspistolen i sig. De tror att eftersom det är lättare och enklare än att skaffa en manikyr, så måste pistolhåltagning vara nästintill riskfritt. Oftast så är det tyvärr som så att det inte är förrän komplikationerna blir så pass allvarliga att de behöver omedelbar läkarvård, som kopplingen görs och komplikationer från håltagningspistoler rapporteras till vårdpersonal.

Texten från asap-sweden (association of safe piercing)

Så kallade "pistoler" fortsätter naturligtvis utvecklas då marknaden fortfarande finns kvar. Men hur dem än utvecklas kvarstår många problem.
En "pistol" kan aldrig passa helt till alla människor, då våra kroppar är olika. Alltså placeras piercingen fel.
Vad som också kvarstår är punkt 2; vävnadsskador - eftersom de skjuts igenom kroppen, och punkt 4; Brist på utbildning. För att kalla sig piercare behöver man gått lärlingsjobb hos en etablerad piercare.

Och också, sterilisering - En salong, så som en skönhetssalong/hårsalong, kan aldrig få det så sterilt som de kan behövas. Dem har säkerligen heller inte tillgång till en autoklav.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

  • Redigerat 11/7/20, 4:19 PM av Honestyisdead
Annons:
[ANNiZO]
6/17/09, 3:51 AM
#1

Skitbra text, den behövdes!

Telefonkontakt
6/17/09, 12:16 PM
#2

den här behövdes verkligen! äntligen.

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

JohannaMax
6/17/09, 1:11 PM
#3

Jättebra info!!

Fråga: Gör seriösa piercare hål i öronen på en snart fyraåring? Det gör de ju med pistol men jag vill ju inte det…det är ju bara läsa ovanstående text så förstår man ju varför… Dottern har tjatat nu jag vet inte hur länge om att hon vill ha örhängen å hål precis som jag. Själv fick jag mina vid tre års ålder.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

ChristineL
6/17/09, 1:23 PM
#4

Skitbra! Äntligen säger jag med ;)

#3 - Om du som förälder är med ungen så kan dom göra det, men ine alla. Bara att ringa och kolla :)

Liss
6/17/09, 3:55 PM
#5

Johanna - Jag tror faktiskt inte att dem har någon speciell åldergräns på hål i öronen. Du får gå och fråga någon piercingstudio vad dem tycker:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Gluskap
6/17/09, 4:28 PM
#6

Jätte bra! Synd bara att alla inte får denna informationen innan de skjuter hål…

Annons:
soetisen
6/17/09, 6:14 PM
#7

Jättebra info! Synd att jag inte visste det innan jag tog mina hål i öronen :/

- Medarbetare på studier.ifokus

linhof
6/17/09, 6:29 PM
#8

håller med #6 helt o hållet

Liss
6/17/09, 7:19 PM
#9

Ja tyvärr lär ju inte dem som utför det vilja lägga fram korten på bordet, så att säga. Utan dem låter kunden höra de dem vill höra. De kan också vara så att dem inte ens själva vet om att "pistol" är dåligt, eftersom dem inte har den kunskapen.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Aviendha
6/17/09, 10:12 PM
#10

Inte en dag för tidigt med denna info, superbra Lisette!

[ANNiZO]
6/18/09, 7:56 PM
#11

Jag undrar verkligen varför pistol inte är förbjudet i Sverige. Man kanske borde starta en namninsamling eller dyl. för att få det förbjudet. Undra om det skulle fungera? Om man fick tillräckligt många underskrifter kanske? 

Det är ju helt sjukt att man fortfarande använder sån skit. Skrikandes

Aviendha
6/18/09, 8:01 PM
#12

#11 Testa kan man ju göra, några namn lär man få iaf om man är duktig på att sprida den.

[ANNiZO]
6/18/09, 8:04 PM
#13

Ja, om man ser till att det finns listor lite överallt i sverige. Alternativt på nätet.

Annons:
Liss
6/18/09, 11:22 PM
#14

Jo, och alla seriösa piercare vore nog villiga att skriva under också.

Tror att Asap har försökt få de olagligt här med, också. Har för mig att jag läste det någonstans.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

[ANNiZO]
6/18/09, 11:30 PM
#15

Precis.

Hur gick de tillväga?

Aviendha
6/19/09, 1:38 PM
#16

Ren gissning: miljö och hälsoskydd, alt socialmyndigheten eller liknande borde vara de man ska knacka på. "Problemet" är väl att det inte blir ett litet beslut, med tanke på hur vanligt det är med pistoler och att många frisörer och butiksägare tjänar en hel del på det.

[ANNiZO]
6/19/09, 6:49 PM
#17

Ja, det har du rätt i.

Jo, men om man lyckas förklara hur skitkassa pistoler egentligen är så kanske de tycker att det är värt det. Eller så väljer de bara att ignorera problemet.

Argh.

emelie92
6/20/09, 8:40 PM
#18

Ojdå, hade ingen aning om allt det! nu blir man nästan lite rädd :S

Papaya
6/21/09, 4:07 PM
#19

Jag tog hål med pistol när jag var 10. Snea hål och krångel varje gång jag ska ha i örhängen. -.-

//Emma
Hartassens Kaniner - uppfödning av hartypade hoppkaniner

Liss
6/21/09, 5:45 PM
#20

Ja, när man är så liten vet man inte direkt vad de är man ger sig in på heller. Jag har tagit mina i öronen på salong med pistol, och fått göra dem kanske 12-15 gånger. Jag är riktigt envis och de funkade aldrig. Fick väldigt "fina" ärrvävnader inne i öronen och de vart jätte infekterat varenda gång. Men tillslut så slet jag så dant med de att de funkade.

De som vart värst var de högra örat, och de har alltid varit svårare att töja ut också.

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
DesireEsmeralda
8/8/09, 1:15 AM
#21

Tack för en jättebra artikel… Skrattande

"Varje katt är ett original och ett mästerverk"

[Wera]
8/11/09, 9:41 PM
#22

Har tagit med pistol 3 gånger i öronen och har inte varit några problem, samma med min syster.

Honestyisdead
8/11/09, 9:50 PM
#23

Fick göra om mina hål i öronen 2 gånger. Det var med pistol. Blev infekterat var gång.

zuzhi
11/13/09, 8:33 PM
#24

Superbra artikel!

Jag är bästa exempel att man ska INTE pierca sig med pistol. Gjorde det på Guldfynd och piercade den lilla blörpen vid örar och det blev bara sååååååå fel. infektion och för små smycken gjorde att jag vände mig till riktig piercare (tack Jesper)

Peachtrees
11/14/09, 12:54 AM
#25

Det finns flera ställen här som tom piercar NÄSAN med pistol. Det är sjukt.

Mischa
11/15/09, 5:15 AM
#26

super!

≧◔◡◔≦

Hedgeborn
12/1/09, 10:45 AM
#27

#14    ja vi på  A.S.A.P jobbar fortfarande för att man ska förbjuda användningen av "håltagningspistoler" men tyvärr är det en lite ojämn kamp i fråga om pengar och möjlighet att sprida information om frågan…

Annons:
KastKatt
12/1/09, 10:55 AM
#28

Jätte bra info! Jag tog med pistol i öronen, men det läkte aldrig. så tog ut dem, och ett par år senare piercade jags jälv, och har aldrig haft det minsta problem!

Dock är ena nesrilen gjord med pistol, det ångrar jag för den krånglar hela tiden.

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

Denna kommentar har tagits bort.
evelina86
2/22/10, 3:46 PM
#30

Jättebra! tycker det är för j****gt att vissa får pierca både i navel och näsan med en pistol, tycker det borde vara förbjudet! Där jag bor finns det ingen riktig piercare, utan det är salonger som gör med pistol i navel, läpp, brosk, öron. Får åka 6 mil till närmaste stad för piercing men det är värt alla pengarna! Har efter att jag läst denna artikel helt dissat allt vad piercing med pisol heter!Har dock själv 7hål i öronen men har haft problem med alla..

Aviendha
2/22/10, 4:13 PM
#31

#30 Jag åkte 20 mil, enkel för några av mina ;) Men jag håller med dig, det är helt klart värt pengarna.

Ebba-A
2/24/10, 2:56 AM
#32

Kan ju dela med mig av min erfarenhet. Piercade näsan med pistol i november. Det vart inte bra. Visst, det såg bra ut, men smycket åkte ut efter bara någon vecka och det läkte aldrig ordentligt och blödde och hade sig. Tillslut åkte den ut förra veckan, och valde att inte försöka sätta i det igen. Har en ärrkula som förmodligen kommer vara där i resten av mitt liv, men jag får skylla mig själv. Sen har jag en finnliknande liten plupp runt hålet, som förhoppningsvis försvinner småningom. Kan inte säga att jag ångrar mig jättemycket, men det var dumt att jag inte väntade och gjorde på en studio istället.

Värd på Choklad iFokus

[veralera]
2/24/10, 1:53 PM
#33

Jag piercade mina första hål i öronen med pistol, lika så min näsa.

Skit störigt att man fick ett läkesmycke till örat då, man kan ju inte sätta på baksidan så det trillade ut hela tiden. Det örhänget är ju också jättevasst, så fick rejäla sår på insidan av näsan.

"Visste" att det inte var bra med pistol, men det var bara halva priset, samt att jag var under 15 och de gjorde inga piercingar alls på folk under 15, näsan med nål räknades som piercing men med pistol hade de ingen åldersgräns, tydligen räknades det inte som "lika farligt" o.O

Tycker det är jättebra att det finns sånnahär artiklar, folk tar ofta misstaget att tro det är BÄTTRE att pierca med pistol än nål…

Zadeira
2/25/10, 7:35 PM
#34

Jag har tre hål i öronen gjorda med pistol (när jag var 10 år), och tack och lov har jag inte haft några problem eller negativa erfarenheter alls av det. Men hade jag tagit hål i dagsläget hade jag definitivt inte gjort det med pistol.

Annons:
Hedgeborn
2/26/10, 9:46 PM
#35

här kommer en länk om det hela tyvärr på engelska men väldigt bra skriven så väl värd att läsa

Varför inte pistol

musicpanda
3/27/10, 3:28 PM
#36

NU har jag inte läst vad de andra skrivit men; *CITAT FRÅN ARTIKELN* "Antingen så kan de ta ur smycket och göra om hålet, på så vis riskera att smitta ned pistolen och omgivning genom blodflöde från det hål som tagits."

Man brukar sterilisera om pistolen i en vacuumautoklav) de är väl ändå inte spec dyra att införskaffa om man vet sin sak. Vet inte vad de studios som har kvar pistolen gör, men det är vad jag kör på här hemma iallafall. Kan hålla med om att fjädern i billiga pistoler kan vara helt värdelösa. Tycker frisörer ska sluta ta hål i öronen på barn med pistol..

London999
3/27/10, 5:09 PM
#37

jag har 5 hål i öronen, alla tagna med pistol, har inte tänkt så mkt på det förän jag läste detta,

för jag trodde alla hade lite problem med sina hål i början, (alla mina kompisar har tagit på samma ställe) men jag har haft infektion i iallafall tre av mina 5 hål.

nu hade jag tänk att jag skulle ta hål där uppe i brosket och tänkte gå till samma ställe, men nu är jag inte så säker längre :/

mina två syskon ha tatt hål där och iallafall min brors två hål han där uppe har båda blivit infekterade, och jag trodde inte att det var för han tatt med pistol som det blivit så :/

vart kan man vända sig om man vill få det rätt?

musicpanda
3/27/10, 11:33 PM
#38

#37 Bråskdelar räknas väl som piercing och ska göras med kanyl eller har jag fel nu?

London999
3/27/10, 11:45 PM
#39

ingen aning faktiskt det var därför jag fråga :P

Hedgeborn
3/28/10, 1:17 PM
#40

#38 alla hål som görs på kroppen med ett stickande verktyg är en piercing. piercing= att tränga igenom.

för det går ju att göra hål på andra sätt som tex, att skära upp huden och med olika verktyg bilda en ficka under dermis antingen med ett enda ingångshål (pocketing/implants/anchors ect) el, skära 2 hål i huden och öppna en gång under huden mellan dom mm.

musicpanda
3/28/10, 2:01 PM
#41

#40 Jo men när jag pratar om piercing i sammanhanget så syftar  jag på 15 år - 18 års gräns, (studio), beroende på placering, vilket inte gäller för mjukdelarna i örat, (frisören tex)., som ofta görs med pistol. Är fullt medveten om dess betydelse då även jag läst engelska i skolan! Vet vilka metoder som finns de är inte precis nya, förutom här i Sverige.

Annons:
Hedgeborn
3/28/10, 2:25 PM
#42

om du nu visste det varför frågar du då?…läs din fråga och sen mitt svar… allt vad det gäller studios och ålder fanns inte med varken i din fråga el, mitt svar el, hur??

Jenahbella
3/28/10, 3:28 PM
#43

#42 : #38 menade att när man tar hål i öronloben kan man göra de hos en frisör vid vilken ålder som helst då de e mer ett "hål i örat" än en piercing, medans en broskpiercing som de inte borde göra hos frisören e en piercing med åldersgräns :)

London999: gör din piercing hos en piercingstudio. :)

London999
3/28/10, 3:40 PM
#44

okej, vet inte om det finns nån där jag bor annars får jag väll åka till Gbg, nån som vet nån bra där? :)

Hedgeborn
3/28/10, 5:05 PM
#45

#43 ja det var nog så det menades men då bör man skriva det. inte en ren allmän fråga el, hur? och sen är det inte åldersgräns på lobe/öronsnibb på vanliga piecingstudios utan det är upp till varje studio att själva avgöra hur långt ner i ålder man vill sticka lobes även inom ASAP(det är den enda piercing/placeringen som inte regleras av ASAP's stadgar)

musicpanda
3/28/10, 7:40 PM
#46

#42 Det var en retorisk fråga.

mandariiin
3/29/10, 3:22 AM
#47

Tribe och Barbarella är bra i GBG.

Lia@mandariiin.com

London999
3/29/10, 10:19 PM
#48

Oki tack :D

Annons:
Gudris
4/1/10, 5:40 PM
#49

Oj… Jag tog hål i öronen med pistol när jag var 13, efter att ha läst det här känns det som om jag hade tur som inte fick problem med hålen…

Ilandra
4/14/10, 8:55 PM
#50

Jag har haft en jäkla tur med mina "pistol hål". Jag fick ta hål i öronen när jag var 11, och vad jag minns hade jag inga problem med dem, men så tog jag väl hand om dem också. Min yngsta lillasyster fick också ta hål vid 11, men hennes krånglade och hon orkade inte vänta ut läkningstiden etc, de är fortfarande inte helt friska nu efter 2 år..

Sen på högstadiet gjorde jag ett gäng fler hål, alla problemfria, utom ett som jag tog i broskdelen av örat. Det läkte ganska bra tills det blev utslitet för att det hade fastnat i mitt hår när jag bråkade med syrran… Fick en knöl vid hålet och tog ur örhänget tillslut.

När jag var 13 piercade jag även näsan med pistol, på samma affär där jag tagit alla mina andra hål. Det läkte skitbra och svullnade inte ens upp. Hade problem med att smycket vill rammla ut, tejpade fast det på nätterna i början, men sen satte jag helt enkelt fast en plupp på baksidan och var noga med att byta den ofta och göra rent…

Tyvärr är ärret efter den piercingen rätt fult. Det ser liksom sprucket ut runt kanterna. Har haft den ur de senaste åren, men satte tillbaka den igen igår faktiskt! Hade växt igen till hälften innifrån ungefär. Ville ha tillbaka den för att dölja ärret, och för att jag insåg att jag haft den halva livet och inte kunde låta den försvinna helt nu! :P

Sen när jag var 16 eller 17 gjorde jag en ännu dummare grej >< Jag piercade läppen i ett marknadesstånd på Cityfesten i Gävle, med pistol… Shit alltså. Behöver jag påpeka att jag var gasnka full den kvällen? Till att börja med placerades den inte rakt, jag har lite sneförskjutna framtänder efter att ha dragit ut en tand, och gubben i ståndet utgick från dem när han gjorde pricken. Sen så gjordes piercingen såklart med ett sånnt där vanligt spetsigt pistolörhänge, som för det första är alldeles för kort, och för det andra är, ja just spetsigt! Så när min läpp svullnade så försvann nästan ploppen på insidan in i läppen, och spetsen på örhänget skade mitt tandkött. Men svullnaden gick ner på en dag och jag köpte en riktig labret, och sen läkte det jättefint! Jag hade kvar den i kanske 7 år innan jag tappade kulan och hade inte råd att köpa en ny då, och kände inte att det gjorde så mycket eftersom den var felplacerad.  Jag har fortfarande "hål" i huden, så det är ett ganska synligt ärr.

Ja, hade jag läst den här artikeln någon gång när jag var ung och dum så hade jag kanske tänkt efter en gång till innan jag piercade mig med pistol! Är så glad att jag haft sån tur jag haft ändå! Så vad jag ville säga med mitt lilla inlägg var "Tack för en bra artikel"! :D

WuzzY
5/21/10, 1:56 AM
#51

Jag har tagit hål i örat en gång när jag va liten med pistol, det blev jääkligt infekterat så att säga så jag plockade ur skroten och lät det växa igen, några år senare köpte jag kanyler och medel att göra rent med, har gjort alla mina piercingar själv, ögonbryn,brosket i örat (uppe), 2 i vänster öra samt läpp.  Alla har blivit skitbra om man säger på det viset. :)

[Lacus]
8/17/10, 9:24 PM
#52

Gäller det hål i öronen också, eller bara piercingar som ögonbryn, läpp m.m.?

grejs
8/18/10, 12:59 PM
#53

#52 Man bör inte använda pistol till någon form av håltagning, alltså inte heller öronen.

Salish
2/20/11, 10:55 PM
#54

Jag tog hål i öronen med pistol när jag var tio, och har ändå haft tur med dom. De har bara blivit riktigt infekterade en gång och det var när jag haft dom i en vecka. Det är ju ful ärrvävnad inuti och det är väl lite jobbigt när jag ska töja men funkar gör det ju.

gaabriellaaa
2/23/11, 5:56 PM
#55

har själv tagit alla mina hål i öronen med pistol, även min helixpiercing Tyst

Annons:
adirf1
6/4/11, 6:33 PM
#56

Ajdå :/
Har allt som allt tagit fyra hål(ett växte igen) med pistol & av de två första som jag tog när jag var kanske 7 år gammal så minns jag smärtan & att jag vägrade ta ut örhängena när läketiden var över.
Vid 13-14 års ålder var det dags igen & då fick jag veta att jag hade tjocka öronsnibbar så fick en storlek större på staven men resulterade ändå i infektion & irritation. Angående första gången så kan jag bara förmoda att jag fortfarande tyckte att det gjorde ont & vägrade pga det.
Andra gången var det väldigt lång läketid minns jag.. Mellan 1-1,5 år.
Hoppas nu efter att ha läst texten att jag inte blivit smittad av något hemskt :S

Mikkipucks
6/7/11, 12:24 PM
#57

#25: Jag är ett offer för håltagnig i näsan av pistol.

Mina fyra redan läkta i örat skötte sig jättefint, en som jag har uppe i brosket läker också bra. (Alla av pistol.)

Men näsan som togs av pistol. Den läkte skitdåligt. Jag fick infektioner gång på gång. Den ömmade hela tiden och allt sket sig.

Men efter ett tags kämpande vart den bra.

[Vargöga]
3/19/12, 4:50 PM
#58

Läskig läsning men mycket bra att veta.

rustik charm-Kristina
3/5/13, 11:35 AM
#59

Detta var riktigt bra, och läskig, läsning. Jag har alltid tagit med pistol, inte vetat bättre. Mina hål har läkt bra utom då en helix jag tog för flera år sedan. Inte fattat varför, förren nu. Tagit om denna helix för snart 4 veckor sedan med nål hos en piercare och än så länge läker den fin.

Stay true stay you

Cahira
5/6/13, 12:28 AM
#60

Detta förklarar helt och hållet varför jag fick en broskknöl inne i hålet och att det strulade i över ett år. Fy farao. 

Jag lät det läka igen och känner att jag aldrig vill utsätta mig för hål i öronen igen, jag trodde det var mitt läkkött som strulade! 

En riktig läskig ögonöppnare.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[Olärd]
6/12/13, 8:11 PM
#61

Mina första hål i öronen krånglade inte och läkte bra men varade då och då i flera år, resterande är tagna av mig själv med piercings nål i mjuka delen av örat ovanför första, dw läkte både bättre och har aldrig varat. I en frisör salong i Örebro på Marieberg galleria tar de näsvinge med pistol känns oerhört seriöst har inte ens klippt mig där mer efter den informationen.

[tråkig]
6/27/13, 5:50 PM
#62

jag har tagit  alla mina hål med pistol och de vänstra örat blev infekterat och sen tog jag  ett uppe vid örat och de hamnade i stället  nästan vid  på mitt andra hål under . De högra  hållet som jag har kvar har en skin flärp över själva hålet och när jag byter örhengen så blir de varmt runt hålet även röt

Annons:
Zevzi
8/2/13, 12:06 AM
#63

Har tagit typ.. 11 hål i mina öron men inte haft något direkt problem och jag ha inte ens tagit hand om dom så bra.., tagit ut ett par pågrund av örhängena som jag fick ont av och orkade inte köpa nya En kompis till mig tog hål i läppen med pistol och för henne var örhänget för kort så det vart jättfult på insidan, är det fortfarande. .. en annan kompis tog med pistol i näsan och hon ha en röd knöl där nu och hon ta hand om de

Honestyisdead
8/2/13, 12:15 AM
#64

63 I LÄPPEN? Herregud, hur kommer man på något sådant?

[Victoria93]
9/11/13, 2:58 PM
#65

Har gjort både brosk och vanligt hål med kanyl , båda krånglade och blev infekterade.

Honestyisdead
9/11/13, 5:09 PM
#66

65 självklart kan det gå illa även med kanyl. Men riskerna är betydligt mindre hos en riktig utbildad piercare än någon som sitter med en ful pistol

Candela
10/24/13, 5:15 PM
#67

Tog hål i öronen med pistol när jag var 9 år (1994). På den tiden var det inte lika vanligt med piercingstudios, och det fanns inte heller lika mycket information om detta som nu..

Jag har fortfarande små knölar inne i snibbarna, runt hålen, som ibland utsöndrar vätska/gegg.

När jag tog hålen svullnade örsnibbarna upp och varet samlades bakom smycket, vilket gjorde det svårt att rengöra. Ena örsnibben fick jag en infektion i, så vi tvingades ta ut smycket och låta det läka, för att se ta om hålet. Fick problem andra gången med, men det läkte i alla fall tillslut (trots att bakstycket till ett örhänge läkte fast i huden.. det fick vi slita bort..).

Så nej, kan verkligen inte rekommendera detta till någon.

Candela
10/24/13, 5:19 PM
#68

Har visserligen haft problem med kanyltagna piercings också, men det är för att jag varit så otålig med att byta smycke att det inte hunnit lika helt först 🤫

[Victoria93]
10/24/13, 5:43 PM
#69

#67 men om dina piercingar inte läkt ännu, varför tar du inte ut dem och låter läka något år innan du tar om hos en piercare? Min kompis har samma problem med sina örhängen för övrigt…hon tog också med pistol.

Jag jar däremot aldrig haft problem med mina örhängen som också vart tagna med pistol!

Annons:
Candela
10/24/13, 6:14 PM
#70

Jag var som sagt 9 år. "Alla" tog hål i öronen hos frisören på den tiden, att man kunde göra det hos en piercare fanns inte som alternativ eftersom vi inte visste om att man kunde göra det.

Och örhängen har jag inte använt på 19 år, och hålen varar fortfarande emellanåt.

Zevzi
12/28/13, 2:37 AM
#71

Jag har läst detta förut. . Men så obrydd jag är så tar jag hål ändå… Jag har nu tagit 12 hål i mina öron ( har bara 9) De har gått super bra för mig allafall och har ingen annan att skylla ifall mitt öra lossnar.. de enda problem jag har haft är att jag tål inte vissa örhängen och i brosket kan jag inte ha ploppörhänge

Lizelda
10/28/14, 12:31 PM
#72

Det var ju lätt sista gången jag ens funderar på att ta fler hål på en salong, nu blir det läskiga piercare istället!

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

rolugnfrid
11/29/14, 12:04 AM
#73

Mycket bra läsning. Synd bara att en läser det flera tiotal år för sent…! Aldrig mer pistol. Är toknöjd med mina senaste korrekt utförda piercingar. Bojkott av pistol och salong!

elinany
11/29/14, 7:04 PM
#74

Piercade faktiskt min näsa med pistol igår :) Och innan det hade jag ändå läst dethär 2-3 gånger. Min tanke var först att ta med kanyl, vägrade ta med pistol. Men jag bor i en så liten stad å hade varit tvungen att fara till grannstaden för en liten näspiercing och det kändes väldigt ovärt. Så ändrade mig och tog med pistol ist. Gjorde inte ont alls, sved till lite efteråt men ja. Är sjukt nöjd och även fast kanyl är bättre så funkar pistol lika bra! :)

Honestyisdead
11/29/14, 9:49 PM
#75

#74 om du säger att det går lika bra med pistol har du inte förstått det du läst.

Candela
12/1/14, 10:53 PM
#76

#74 Det kanske är lite tidigt att avgöra om det är problemfritt eller ej, i ditt fall? Det tar ju ändå några veckor/månader innan det är läkt, och det är ju under den här tiden det kan uppstå problem. Men hoppas det går bra för dig!

Annons:
RomDoll07
2/25/15, 8:02 AM
#77

En liten fundering, är det standard att alla seriösa piercare använder kanyler eller finns det de som använder vanliga nålar (alltså nålar som inte är ihåliga)? Vanliga nålar lär väll inte vara så mycket bättre än pistoler med tanke på själva genomträngandet, en nål är ju visserligen vassare än de örhängen som skjuts in med en pistol men en vanlig nål skär ju inte på samma sätt som en kanyl.

Ladydragon
2/25/15, 11:22 AM
#78

#74 som även övriga skriver att du verkar inte riktigt ha förstått det hela varför man inte ska pierca med pistol och ja det kan ta tid innan man upptäcker problemen 

jag har själv haft näspiercing tagen med pistol för cirka 10 år sen tyckte oxå att det verkade gå bra o så vidare men slutade med en mycket ilsken infektion stort sår i nässkiljeväggen och så småningom en stor broskansamling ena näsborren är tjockare än andra och jag har svårt att andas genom den dessutom läkte inte hålet igen vidare snyggt så har jag ett ärr på näsan 😕

lollynonna
2/25/15, 12:59 PM
#79

#74 jag har haft mina vanliga hål i öronen i 7 år,tog de med pistol. Det är inte förrän de senaste året jag har märkt att jag är allergisk mot nickel så att det tar nog lite längre tid än en dag att avgöra om det går bra eller ej:)

EDIT: Oj såg nu att inlägget var gammalt :x

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Haku
8/11/15, 12:28 AM
#80

Jag har piercat mig i öronen flera gånger med "pistol" hos frisör jag gjorde det när jag var yngre och det blev inte infekterat det såg bra ut men ett av hålen jag gjorde blev väldigt infekterat trots att jag skötte det bra men efter jag läst denna artikel kommer jag inte göra om det med pistol

IceTee
10/16/15, 10:28 PM
#81

Har ett hål jag tagit med pistol som jag tagit ut smycket ur (örsnibben, innan jag visste bättre. Var dock 11) som jag fortfarande får igenom smycket… Hade en labret jag tröttnade på och den var helt läkt men hålet är väck (förutom en liten prick) och går inte att få igenom något smycke alls. Det säger något… Då har jag ändå haft smycket ut öron-hålet de senaste 4 åren tror jag! Försöker töja öronen, men hålen tagna mef pistol vill inte mer än 4mm… Funderat på att ta om dem, men orkar inte gå igenom hur jobbigt det är att sova med ny-piercade öron

Medarbetare på Skor iFokus

VeilofElysium
4/3/18, 12:54 AM
#82

Jag har piercat näsvinge, navel och läpp med pistol. Jag inte fått någon infektion i läppen och den har läkt väldigt bra men har fått ständiga problem med näsvinge  och naveln var så illa så jag fick åka in på akuten. Jag har skött dem bra samtliga gånger och min septum som inte är tagen med pistol har jag aldrig haft problem med.

Upp till toppen
Annons: