Övrigt

Svenska tatueringsmässan - en upplevelse

2009-05-04 01:03 #0 av: Liss

Svenska tatueringsmässan hålls i Borgen, folketspark i Norrköping varje år runt april. En upplevelse i sig som bör prövas.

24-26 april var det dags för Svenska tatueringsmässan igen. Den 17: e tatueringsmässan för att vara exakt.  Och eftersom den hålls i Norrköping, staden jag bor i, var de rätt självklart att jag skulle gå. Mässan var alltså under fredag, lördag och söndag. Men själv valde jag att gå söndagen eftersom jag var upptagen resterande dagar.

På fredagen spelade S.N.O Stonewall Noise Orchestra på mässan, ett band från Borlänge som skapades sommaren 2004. Dem har fått väldigt bra kritik och de är riktigt bra musik om man får säga så, kolla in dem om ni är mer intresserade här.

017.JPG

På lördagen börjar några av tävlingarna. Som i dem flesta mässor är det tävlingar som även du får ställa upp i. Tävlingarna är uppbyggda med olika genres och en jury bestämmer vinnaren. Och på lördagen var de bland annat "Best black and grey" - Skuggningsteknik och gråskalor, "Best small one" - inte större än en handflata och friliggande, "Best big one" - stor tatuering så som helrygg, "Best japanese" - Drakar, blommor, karpar i klassisk japansk stil, "Best old school/traditional" - Tatueringar i gammal stil, ankare, rosor, pinuppor, "Best color" - Färgkomposition och färgstyrka.
Lördagen var det även "Tattoist of the year" - en tävling som hålls varje år för tatuerarna.

Sen har vi söndag och min upplevelse. De var en underbar dag och hade vart så i stort sätt hela helgen. Solen sken och de var runt 20 plus grader. Jag hämtade min vän vid tågstationen och sen slängde vi oss på spårvagnen. Mässan ligger en bit utanför stan, vid Borgen i folketspark, så man får åka en bit med spårvagnen. När vi kom fram kände vi oss både glada och förväntansfulla.

019.JPG

Vi går in och de första som möter oss är surandet från tatueringsmaskiner. Jag ville helt enkelt bara springa in och sätta mig under nålen. Suget drar i en när man hör maskinen som kallar. Vi fick oss ett par band till handleden och sen gick vi in med stora steg. Vi visste inte direkt vart vi skulle ta vägen eftersom allt var lika spännande. Men så hade vi ett antal timmar på oss också. Redan i hallen möter oss bord med kläder, smycken och massa smått o gott. Snygga T-shirts med Miami ink. loggan och olika old/new school tryck. Halsband med körsbär, och söta 50-tals klänningar.

När man går in en bit till kommer man till det stora rummet, där resterande är. Där inne sitter alla tatuerare i sina egna "bås" med deras namn över, och de var I stort sätt fullsatt. Där finns också olika utställare, allt från kläder och piercingssmycken till dildos från Intima. Och även scenen där juryn sitter och där du kan gå upp och delta med din tatuering.

024.JPG

På söndagen var de "Best ornamental" - tribaler, "best new school/wierd stuff" - Feta linjer, mycket färg, "Most realistic" - fotolika tatueringar.

030.JPG

Man får alltså fylla i ett kort till kansliet, och av dem får man ett tävlingsnummer och tiden för tävlingen. Sen går man upp på scenen och flashar sin tatuering för juryn, en i taget. Man visar även tävlingsnumret samtidigt så att juryn vet vilket nummer du har. När man gått igenom alla i juryn får man även visa upp för åskådarna. Konferencieren frågar lite om tatueringen och personen i fråga och så blir man även fotad. Juryn överlägger och lämnar in till kontrollant och därigenom får dem en 2:a pristagare och en 1:a pristagare som får hämta sitt pris. Artisten som gjort tatueringen får också ett pris och ropas upp om han/hon är där. Där efter blir dem fotade igen.

Vi stod fastnaglade vid varje tävling och tittade med stora ögon. De är riktigt kul att se olika verk, både ploj och allvarligt.


033.JPG

I tävlingen "Best New School" vann Malin Jakobsson, 21 år, med sin snygga chest piece. Tatueringen är gjord utav artisten Adde, South of Heaven Tattoo i Västerås. Ett vackert verk och värdig vinnare.

032.JPG

Mellan tävlingarna lunkade vi runt i lokalen och inköpte några piercingsmycken av dem ypperligt trevliga killarna från Tribe. Barbarella hade också ett bord i ett mindre rum bredvid och var hjälpsamma. Federal bodypiercing var där och piercade, så min vän kunde äntligen byta smycke i tragus. Och tillslut hade vi sett allting ett antal gånger, men ville inte riktigt gå ändå. Jag fick mig ett snack med tatueringsartisten jag blir tatuerad av i juni, och han fick mig inte att bli mindre sugen.

Folket började plocka ihop och vi började få ont i benen. Efter en riktigt trevlig dag med tävlingar, tatuerare, smycken och skoj var vi äntligen nöjda och begav oss till spårvagnen igen. Men nästa gång ska vi ha med oss en fetare plånbok, så vart bestämt. Vem kan motstå all den glädje bodyart försätter en i.

Tack till Malin Jakobsson som ställde upp och tack till ChristineL för bilder.

Var du där?

 

Anmäl
2009-05-04 10:06 #1 av: Aviendha

Åh, vad roligt att läsa!

Anmäl
2009-05-04 10:49 #2 av: murderdolls

Jag var där en sväng på lördagen men jag tyckte inte att det var kul i mer än en timme, efter det hade man sett allt som man kunde köpa, kollat in alla tatuerare som man ville kolla på och hunnit se "best colour", visserligen så stannade vi i tre timmar men mest för att försöka få valuta för våra 150kr. Jag blev tyvärr besviken, dels på grund av att det var relativt händelselöst och dels för att de faktiskt tatuerade FULLA människor på mässan, blev bara irrriterad när jag såg det. En bekant till mig stod aspackad och väntade på att få tatuera sig på magen och handleden och efter ett par timmar kom han ännu fullare med tatueringarna färdiga. Obestämd

Anmäl
2009-05-04 11:27 #3 av: ChristineL

Skitbra gumman! Jag drömde om min utbyggnad inatt! Han freehandade och ndet blev jättebra, även om det inte blv som jag hade tänkt det. Och så skulle han bara ha 150:- för det. Ojoj, tänk om det var så :P

Anmäl
2009-05-04 13:22 #4 av: Telefonkontakt

jag var där på lördagen ett par timmar. var trevligt och kul att se de tävlande.

Anmäl
2009-05-04 22:41 #5 av: sotarn76

Synd att jag var inte där Gråter

Anmäl
2009-05-04 23:59 #6 av: Fnuha

håller med murderdolls, men tatueringsbåsen va roligt att titta i och smyckena kunde man dregla över ett bra tag! ;)

Anmäl
2009-05-05 00:58 #7 av: Liss

#2 Märkte faktiskt inte av något av fylla! Men där ser man.. Där imot så var de en som tävla som blödde mycket, och då fråga konferencieren surt om han druckit. Men de hade han då inte!
Och vi gick sakta och säkert så vi upplevde de på timmar. Men visst upplever man saker olika :)

Anmäl
2009-05-05 09:11 #8 av: [disembowel]

Jag var där på lördagen och träffade gamla bekanta samt körde färdigt min sleeve.

 

#7 Skulle kunna tänka mig att det inte var lika mycket fylla på söndagen som på lördagen iofs ;P

Anmäl
2009-05-06 09:45 #9 av: MarilynJacob

Vad duktig du är på att skriva! Jätte roligt att läsa, synd att bilderna var lite suddiga :S men jätte roligt att se bilderna och läsa, så jag var ju bara tvungen att bli medlem jag också :p

så nu ska jag kolla runt sidan lite, verkar intressant!

Hare guld, kramar från Malin i Norrland

Anmäl
2009-05-06 22:21 #10 av: Liss

#9 Hehe tack tack, ja kameran var inte den bästa och ljuset där inne var inte så bra heller :)
Välkommen :)

Anmäl
2009-05-08 00:46 #11 av: ChristineL

Ja, jag tar åt mig äran av de suddiga bilderna! ;) Hehe, börjar fundera p om kameran håller på att ge sig... Men som sagt ljuset var inte det bästa och svårt att fota folk som rör sig. Eller var jag helt skakig av adrenalin kanske..? :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.