Tatueringar

Hur vet man att tatueraren är seriös?

2009-03-04 13:59 #0 av: [jenkass]

Vi vill väl alla gå och tatuera oss hos någon som är seriös så man vet att man får det man vill ha. Men hur vet man om tatueraren är seriös eller inte? När jag säger seriös menar jag inte hur duktig tatueraren är. Utan hur man sköter sin verksamhet, dvs. studion.

Lättast är att gå efter rykten, har studion ett gott rykte så gå dit och få dig en egen uppfattning. Sköter dem hygienen? Får personer under 18 år tatuera sig där? Utan föräldrarnas tillåtelse får man inte ingå ett affärsavtal med en minderårig person vilket kan leda till rättsliga efterspel. Detta är för ditt eget bästa! Oftast är det hälsovårdsmyndigheten som svartar ner en studio p.g.a. detta.

Ett bra tips är att se om studion är godkänd av hälsovårdsmyndigheten och om de har andra godkända licenser. Lägg märke till om att allt som går att sterilisera verkligen steriliseras, det som kan desinficeras verkligen desinficeras och att engångsmaterial endast används en gång och därefter kastas! I studion ska artisterna alltid använda sterila verktyg för att undvika blodsmitta och infektioner mellan kunderna. Som kund är du skyldig att meddela om du har en blodsmitta. Det kan också vara bra att meddela tatueraren om man har någon sorts allergi, epilepsi eller är nålrädd.

Du ska även känna dig säker tillsammans med den tatueraren du väljer att gå till. Får du svar på de frågor du ställer? Får du goda råd om hur du eftersköter din tatuering? Skulle något strula så måste du ha följt tatuerarens råd för att kunna få feedback av denne om något oberäknat skulle hända (som att fylla i tatueringen igen eller om artisten missat någon linje osv.)

handskar.JPG

Sveriges Registrerade Tatuerare (SRT) är en förening som arbetar för att hävda kvaliteten i arbetet och sprida kunskap om tatuering till yrkesutövare, kunder och myndigheter. Föreningen anordnar olika kurser som exempelvis hygien. Att en studio är medlem i SRT är givetvis positivt att veta för dig som kund då du kan förlita dig på att dem följer de stadgar som finns. Läs mer på: http://www.s-r-t.se/


Det är aldrig för sent att tatuera sig, det kan däremot vara för tidigt.

 

Artikelrelaterat:
Att tatuera sig

 

Anmäl
2009-03-04 21:39 #5 av: ChristineL

Jättebra artikel, Jenkass! Gick och funderade på att föreslå en liknande ;) Också bra att länka till srt tycker jag.

Anmäl
2009-03-05 09:37 #6 av: murderdolls

problemet med srt är att de inte är den enda tatuerings registreringen som finns och den är dessutom "väldigt ny". T.ex Viking tattoo som finns i linköping är en etablerad studio med bra rykte men de är inte registrerade i srt, däremot är de registrerade i en annan liknande äldre registreringsförening för tatuerare.

Anmäl
2009-03-05 11:16 #7 av: [jenkass]

oj där ser man det kände jag inte till! vore kul om du kunde ta reda på vad den heter?

du blandar inte bara ihop det med SPT som dom hette tidigare då?

Anmäl
2009-03-05 16:03 #8 av: murderdolls

nej det här är en förening som inte bara är över svenska tatuerare. Men jag kan kolla upp det nästa gång jag har vägarna förbi hos dem.

Anmäl
2009-03-05 19:51 #9 av: JohannaMax

Bra artikel!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-11-08 17:45 #10 av: miklo

Det är fel att det finns ngn "äldre registreringsförening för tatuerare". De enda som funnits är SPT, som lades ned samma dag SRT startade. Innan SPT startade på 80-talet fanns det inget. Just därför gick ett gäng tatuerare ihop och startade SPT, med syftet att få tatueringskonsten mer accepterad och kvalitetsmärkt. De hade dessvärre lite för stränga regler så därför hade de flesta tatuerare, som ändå var seriösa, ingen möjlighet att bli medlemmar. Då lättade man lite på reglerna och lade ned SPT och bildade SRT ist.

Att det skulle vara olagligt att ingå ett affärs avtal med personer under 18 år stämmer bara delvis. När man är 16 år och har tjänat egna pengar får man göra vad man vill med dem, även utan föräldrarnas tillåtelse (självklart inte köpa alkohol el dyl.). Därför finns det ingen lag som säger att man inte får tatuera människor som inte fyllt 18 år. I princip alla seriösa tatuerare har dock en sträng 18 års gräns, och godkänner inte ens målsmans medgivande.

Att hitta en seriös tatuerare är dock inga problem. Oseriösa aktörer och lycksökare dyker upp ibland, men försvinner alltid lika snabbt. Tyvärr har de ju ändå hunnit göra mycket skada under sin korta tid. Därför ska man ALLTID gå till en tatuerare som är väletablerad och har bra rykte.

Att gå till en seriös tatuerare med gott rykte och medlemskap i SRT m.m. är dock ingen säkerhets stämpel! Att tatuera sig innebär en hel del annat också. Skulle jag välja tatuerare skulle jag först och främst kolla upp vem som är specialist på det motiv jag vill göra. Sen skulle jag kolla upp dennes erfarenhet, SRT medlemskap, ev tävlings placeringar m.m. Priset skulle vara det sista jag tänkte på, då det viktigaste är att få tatueringen så lyckad som möjligt. Jag tatuerar mig inte i den stad jag bor i, då den tatuerare jag vill tatuera mig hos inte finns här. Var noggrann och kräsen när du väljer tatuerare!

Anmäl
2009-11-08 19:49 #11 av: Tarzan88

Hmmm jag vet inte om DU tatuerat dej någon gång?

Men du ser ju när tatueraren river upp nya förpackningar med nålar tuber,sen sätter dom plast över hela maskinen så att nålen bara är framme,( de skyddar mot skvätt )

så gör jag och även kända studion i gbg som vissa av mia vänner jobbar och som sagt har kända studion !

Sen tatuerar mna ju aldrig någon under 18 år ( om inte föräldrarna är med ) sen har ju vissa ställen sina egna grejer typ att dom inte vill tatuera ansikte händer, köns organ osv men de är ju nått dom själva väljer!

# 10 Gillar ditt inlägg ! :) så bra skrivit

Anmäl
2009-11-08 22:18 #12 av: mandariiin

#11 varför rikar du din fråga så personligt till artikel skrivaren? detta är en fakta artikel skriven för att upplysa och lära folk. inte för att skribenten själv undrar något.

Anmäl
2009-11-08 22:29 #13 av: Tarzan88

# 12 är de bara jag som kanske inte får svara  eller skriva här eller ska du kanske komentera  # 10 oxå?Obestämd för han svara på  "artikeln " men som sagt jag kanske inte får komentera tråden för dej ? uan du måste lägga dej i mina svar!

 

Anmäl
2009-11-08 22:33 #14 av: mandariiin

"Hmmm jag vet inte om DU tatuerat dej någon gång?"

Jag anser att den meningen är riktat ganska personligt.

#10 har skrivit allmänn info som hör till artikeln. Och ja, detta är en artikel, inte en vanlig tråd.

Och jag lägger mej i för att jag är medarbetare för sajten. Så jag ber dej tänka efter lite extra innan du skriver fler inlägg.

Anmäl
2009-11-08 22:39 #15 av: Tarzan88

påhopp kanske du vill ha de vinklat till då eller?

Anmäl
2009-11-08 22:39 #16 av: Tarzan88

 skulle de va nått påhopp på nått sätt då menar du? eller har man inte yttarndes frihet på denna sida här! hur seriöst är det då om VI som har jobbat med detta och vart  i dessa kretsar massa år, ska man då inte få komenter eller ifråga sätta de folk sätter sej och skriver? ska man tro på allt folk sitter och skriver för att dom råka va sajt värdar? nä! ja skrev inte nått elakt eller att de va dåligt skrivit men jag undrade och komenterade de jag ansåg att ja ville ha svar på!

Tänker inte diskutera mer med dej om detta!

Det är ju meningslöst!

Anmäl
2009-11-08 22:46 #17 av: mandariiin

Påhopp vill jag helle rinte se det som. Men jag anser att det är en helt onödig kommentar.

Eftersom vi driver denna sajt så är vi noga med att lägga ut riktig info. Om man sen har yttligare info att tillägga kopplad till artikeln så uppskattas detta. Och även om man anser att något är fel så får man gärna på peka detta och hänvisa till rätt info.

Men man ska alltid tänka på hur man skriver saker och i vilket tonläge. Oavsett hur mycket man kan om ämnet.....

Anmäl
2009-11-08 22:59 #18 av: Aviendha

Tarzan88: Lugna ner dig lite Skrattande
Visst finns yttrandefriheten även här, och ingen har anklagat dig för personliga påhopp, det enda som undrades var varför du ifrågasatte huruvida artikelskribenten hade tatuerat sig eller inte, vilket egentligen är orelevant. Hon kan ha egen erfarenhet, hon kan ha observerat, intervjuat osv, bara för att man har tatuerat sig så vet man inte, eller tvärtom. Dessutom har olika artister olika tillvägagångssätt, jag ser ex aldrig de nya nålarna sättas i hos min tatuerare för han ser till att ha allt sådant klart innan man kommer dit, så man kan börja direkt.

Givetvis får man kommentera även en artikel, och upptäcks sakfel så är vi mer än tacksamma för rättning! Vi vill inte sprida felaktig information! Detta är tips på hur man lättare kan avgöra om tatueraren har en god hälsostandard, inget annat.

Ta inte allt som ont vid första ögonkastet, det är mkt sällan så!

MVH Paulina - medarbetare

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.