Tatueringar

Tatueringens nackdelar?

2008-07-07 17:34 #0 av: Liss

När du tatuerar dig finns det alltid risker pågrund av olika faktorer. Men oftast/ inte alltid kan man göra något åt det.

Tattoo blow-out
Om en artist går för djupt när han tatuerar kan färgen flyta ut med blodkärlen, som orsakar en suddig glans runt dem grundläggande linjerna eller också som utfluten färg. De kan flyta ut runt hela tatueringen eller bara på vissa punkter. Vissa kroppsdelar är extra känsliga för en tattoo blow-out, så som halsen (tunnare hud).

Åtgärd: De enda att göra är en cover -up och täcka hela tatueringen eller fylla i linjerna bredare så de täcker den utflutna färgen. Men då bör man gå till en annan artist som kan fixa det på ett bra sätt.

 

Ärrvävnads -skada
De kan ibland vara nödvändigt att göra ett snitt genom din tatuering under en operation. Medans doktorer gör deras bästa för att både undvika tatueringen och sy ihop den igen, ser de sällan ut som innan efter det har läkt.   

Ett exempel är en man, som fick operera sitt ben där han tatuerat "I Love Women".  När hans operation var klar och hans ben läkt återstod de bara "I Love men".


Åtgärd: När det är läkt kan ärret bli övertatuerat eller så kan man ta bort den överblivna tatueringen med laser.

 

Bh - band
För oss kvinnor kan de ibland vara ett problem med bh - band i samband med en tatuering. När en tatuering är placerad på ryggen/skuldran, där bh bandet ligger, finns de risk till att den skadas av att banden skrapar mot tatueringen hela tiden under läkning. De blir som ärrvävnad på dem platser de skrapas mot.  

Åtgärd: Antingen kan man vara utan bh under läkningen eller sätta en kompressor i mellan bandet och tatueringen.Infektion
Infektion i en tatuering är inte vanligt men kan såklart hända. Behandlar du din tatuering illa och struntar i dem råden din tatuerare förhoppningsvis gav dig så kan de utveckla sig till en infektion. En infektion känns igen som en inflammation, rödhet av området och ökad temperatur av vävnaden runt. De kan gå så långt som till kroniska sår, kallbrand, förlust av en lem och t.o.m. död. Men då får de gå långt, man brukar upptäcka det innan dessa utfall.

Åtgärd: Gå till en doktor och få recept utskrivet.Zylvanias tatueringar i ett infekterat skede.


Ink Allergi
Tatueringsfärg är helt okontrollerat och generellt har tatuerings artister ingen uppfattning om vad för specifika ingredienser som gör pigmenten. Bara en liten del av tatueringsfärg är allergitestat. Vissa tatuerare har införskaffat sig egen färg för att alltid veta vad de innehåller dock. Dem vanligaste färgerna man reagerar på är röd och gul. Vissa människor har reagerat med röd, ojämn, öm eller irriterad hud på och runt tatueringen. Andra kan ha mer allvarliga reaktioner så som blemmor, hud skador, och ständig infektion. 

Ett exempel är en person som tatuerade in en tatuering med röd färg och sedan en till tatuering några år senare. De visade ingen reaktion fören den andra tatueringen var på plats. De fick den första att blossa upp också. Dem behandla det med "silver sulphadiazine" som man använder på andra och tredje gradens brännskador och förhindrar infektioner. De läkte på två veckor men inget av den röda färgen stanna i tatueringen och den ser inte ut som förut.

De bör noteras att allergi kan utvecklas under en lång tid utan avslöjande. De syns inte fören år senare.

Åtgärd: Färg som du blivit allergisk mot kan bli borttaget med laser av en doktor. Men dem flesta uthärdar det bara och använder allergi krämer när de behövs. Andra har bara allergi under varmt väder. Du kan göra test innan du tatuerar dig men de är många som tyvärr inte har uppmärksammat det ännu. Du kan aldrig veta om du kommer reagera på det annars. Men tack och lov så är de rätt ovanligt med allergi för tatueringsfärgen.

 

Lymfkörteln
I sällsynta fall kan kroppen som sagt ha allergiska reaktioner på tatueringsfärg. Men i stället för att bara få en reaktion kan de gå in i ditt lymfatiska system (vävnadsvätska) för användning. Vissa människor kanske märker att i stället för att färgen ramlar av som sårskorpor går den in i kroppen. Igen, i sällsynta fall samlas färgen i lymfkörteln.

Åtgärd: Lymfkörteln brukar göra rent sig själv, så de kan funka med attt bara vänta tills de blir bra. Men annars kan man ta bort körteln med hjälp av operation

Graviditet
Tatueringar på magen som töjs ut kommer för de mesta återgå till deras ursprungliga form efteråt. Men, beroende på ditt skinn, kan det bli lite suddigt. Om du får mycket stretchmärken från graviditeten, dem kommer skada tatueringen, men dem goda nyheterna är att du alltid kan göra en touch- up efteråt. Vilket kommer både hjälpa att fixa skadan och gömma stretchmärken. Märkena är också helt säkra att tatuera över om dem är läkta. Stretchmärken, som med alla ärr, kommer dock att avvika från din vanliga vävnad, inkluderat färg absorberings egenskap (mängden). 

Åtgärd: Touch-up och Cover-up design utan en massa raka linjer är mer säkert att de kommer smälta ihop och dölja stretchmärken som mest.

 

Tatuera sig i ung ålder
Man bör inte tatuera sig innan rekommenderad ålder.
Alla seriösa studios har 18 års gräns av en anledning. När man är minderårig har inte kroppen vuxit klart ännu och tatuerar du dig då, kan tatueringen utvecklas och bli ful i längden. Dessutom, tatuerar du dig som minderårig så lär du inte komma till en seriös tatuerare vilket också kan leda till en mycket ful tatuering. Att ångra sig kostar mycket pengar därför är väntan ens vän. 
Ett bra test för att se om du verkligen vill och är redo för något i livet, är om du kan klara av att vänta på det. Då är du säker på att de är just vad du vill ha.

Åtgärd: Cover-up, touch-up, laserbehandling, Väntan! -De är då du slipper göra något mer åt de senare i livet som kommer kosta dig mer pengar.

 
Här kan du läsa om Cover-up och Touch-up

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2008-07-07
Anmäl
2008-07-08 10:03 #1 av: Asa-N

Mycket bra artikel :o)

Anmäl
2008-07-08 10:15 #2 av: mjioo

toppen!

Anmäl
2008-07-08 11:30 #3 av: ChristineL

Bra artikel Lisette! Flört

Anmäl
2008-07-08 20:30 #4 av: [Mova]

tattoo blow-out Färgen flyter även eller (bara) ut i fettlagret, (det har iaf de tatuerare sagt som jag pratat med, eftersom jag råkat ut för det själv) Bra artikel annars! :D

Anmäl
2008-07-08 21:29 #5 av: Liss

Tack så mycket..

Anmäl
2008-07-10 14:04 #6 av: Teek

Det där med graviditet vet jag hur det blir. Har en fd liten tatuering vid troskanten som numer är en stor randig tatuering...

Anmäl
2008-07-10 15:58 #7 av: Telefonkontakt

Om några veckor så slänger jag upp bild på min graviditets-"förstörda" tatuering. Den ser fortfarande jättebra ut, bara att jag varit hos en dålig tatuerare som inte kunde göra smala linjer lite här och där :P

Anmäl
2008-07-10 19:54 #8 av: Liss

#6 ja det är ju lite tråkigt. Men de går iaf att fixa någorlunda om du skulle vilja:)

Anmäl
2008-07-12 19:18 #9 av: Salladshataren

Hur stor risk att man är allergisk mot färgerna?

Anmäl
2008-07-13 17:37 #10 av: Liss

#9 Jag vet inget procenttal, men som jag skriver så är det rätt sällsynt att vara det. Men man kan alltid göra ett pricktest innan man tatuerar sig för att se hur man reagerar.

Anmäl
2008-07-13 23:17 #11 av: fridaas

#10 hur gör man det pricktestet och var? :S

Anmäl
2008-07-13 23:54 #12 av: Liss

#11 Man kan nog göra det vart man vill, då gör man bara en liten prick med tatueringsfärg. Dock är de tyvärr inte så vanligt att göra sånna test. Men frågar man om de borde det absolut vara tillåtet. (de är en så liten prick så de syns inte sen)

Anmäl
2008-07-13 23:59 #13 av: fridaas

#12 har nämligen funderar på det, då jag vill tatuera mig men är allergisk mot så grymt mkt.. Men har inte vetat hur man gör..

Anmäl
2008-07-14 00:24 #14 av: mjioo

#13 har en kompis som ska försöka göra test på sjukhuset eller vårdcentralen eller något innan emot färge, vet inte om det går men hon vill ju vara på den absolut säkraste sidan då hon också är allergisk emot mycket. ring din vårdcentral och fråga omman kan göra det där, annars ska man ha möjligthet att göra det hos en tatuerare.

Anmäl
2008-07-14 01:01 #15 av: Liss

#13 Ja då är det ju bra att testa först. Men misstolka nog ditt "var" .. jag trodde du mena var på kroppen. Men annars kan du göra det hos en tatuerare som sagt.

Anmäl
2008-07-14 14:36 #16 av: fridaas

#14 På värdcentralen där jag hörhemma, gör de inte sånt, för de tycker inte om att så många "ungdomar förstör sina kroppar med tatueringar"..

Får leta reda på någon tatuerare som är villig att hjälpa mig lite då :)

Anmäl
2008-07-14 15:14 #17 av: mjioo

#16 mysko att ha den anledningen, det är ju ett allergiprov och borde gå att göra på alla vårdcentraler.. lycka till!

Anmäl
2008-07-14 16:08 #18 av: Hera

Ja, jag tror inte det är många vårdcentraler som testar om man är allergisk mot tatueringsfärg. De avråder ju ofta en från att göra tatueringar.

Min tatuerare sa att det är ca 1 person på 1000 som får någon liten allergisk reaktion. Och då är det bara att tatueringen läker sämre.

Hur sant det är vet jag inte.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-09-15 00:12 #19 av: Dragonrebell

En nyfiken fråga på änmet:) hur lång tid efter ett "pricktest" vet man att man är allergisk/inte allergisk då?

Anmäl
2008-09-15 01:49 #20 av: fettmedkevlar

Buh, jag har fått allergiska reaktioner nu under min senaste tatuering. Får svullnad, kliande, små prickar i tatueringen. Det "roliga" är att prickarna endast är vart tatueringen sitter, dvs inte utanför färgen.

Anmäl
2008-09-15 12:56 #21 av: hus-musen

#19 inom 24 timmar brukar man se resultat.

Anmäl
2011-03-10 14:39 #22 av: Hannahaj

jag tror att jag är allergisk mot färgen. det var över två månader sedan jag tatuerade foten och längst ner är den fortfaraden "bubblig" och röd på missa ställen. Om det inte är en infektion..? hur vet man skillnaden? när jag tränar och blir varm om foten så blir den rödare runt tatueringen. blir orolig när jag läser om kallbrand och annat. Vad tycker du?

Anmäl
2012-01-08 18:59 #23 av: gaabriellaaa

hur vanligt är det egentligen med blow-out? Händer det oftast om man tatuerar sig hos någon "oseriös" eller brukar det hända vilken tatuerare som helst?

Anmäl
2012-01-09 05:51 #24 av: Fridborg

#23 Min lärare hade varit tatuerare i 13 år och i mina ögon seriös och det händer, men inte ofta.

Anmäl
2012-01-09 13:32 #25 av: gaabriellaaa

#24 okej tack för ditt svar .... Obestämd

Anmäl
2012-01-09 18:39 #26 av: Hera

Enligt mig blir det aldrig blowouts när man gör en tatuering hos en bra tatuerare.

Och skulle en bra tatuerare göra fel så det blir så, så ska denne fixa till det gratis.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-01-09 18:40 #27 av: Fridborg

#26 Klart de ska fixa det gratis, men de är bara människor.

Anmäl
2012-01-09 18:45 #28 av: Hera

#27 Människor som har höga krav på sig, eftersom de märker folk för livet.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-01-09 18:49 #29 av: Fridborg

#28 Ofc. Men kunden får faktiskt göra lite research själv. Det enda kravet som finns för att få öppna en studio är en lokal godkänd av miljö och hälsa, inget krav på utbildning om smittospridningar eller vilket resultatet blir, så går man till en studio i tron om att alla e testade av någon högre makt eller för att en kompis som sagt att dom e seriösa som egentligen inte vet mer om tatuerande får man skylla sig själv. Man brukar få vad man betalar för, så är man snål och går till en billigare är ju risken att det blir dåligt, så är det ju. Kunder vet inte vilken rysk roulette de egentligen spelar när de kliver in i en studio.

Anmäl
2012-01-09 18:55 #30 av: Hera

#29 Ja? Självklart får man som kund kolla upp det själv genom nätet, bilder och genom att besöka stället. Det är väl inte det vi pratar om?

Jag säger att en bra tatuerare inte gör blowouts och att en bra tatuerare har höga krav på sig. Så jag anser itne att man ska tänka "de är bara människor" just eftersom de märker oss för livet.

Sedan får tatuerare sätta pris efter hur duktiga dom är. Vet man med sig att det händer att färgen flyter ut, ja då får man visa det i priset. De flesta kunder förstår ju att det kanske inte är bästa kvalitet på stället om priset är lågt, och då förstår man också att det kan komma att bli mindre snyggt.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-01-09 19:04 #31 av: Fridborg

#30 Dessvärre tänker inte alla så. Och de kan ju inte skriva i sin portfolio: billigare för att det kan bli blow-outs :P

Det är inte heller alla kunder som fattar eller bryr sig om att de sätter priser efter förmåga.

Personligen tycker jag att man får skylla sig själv om man gjort ett dåligt omdöme och väljer fel.

Angående kraven tatuerarna har på sig så finns det ju bara ett moraliskt krav i den här frågan. Och bara för att de gör blow-outs kan bero på kortare erfarenhet, inte hur seriösa eller oseriösa de är.

Anmäl
2012-01-09 19:12 #32 av: Hera

#31 Självklart handlar det om hur bra dom är, och bra blir man av erfarenhet.

Och nej, alla tänker inte så. Men de kloka de gör ;)

Har själv tatuerat mig hos en lärling, men då ställde jag ju inte samma krav som hos min "riktiga".

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-01-09 19:19 #33 av: Fridborg

#32 Jag har gjort en hel del tatueringar och visst har det blivit blow-outs men jag har varit öppen med att den risken finns med alla som kommit till mig. De har inte varit så farliga så det har kunnat fixats till med lite tjockare linjer och skuggor, ingen har blivit sur eftersom jag var öppen med det från början. Det är som du säger, det går inte att ha samma krav på lärlingar :)

Anmäl
2012-01-09 19:37 #34 av: hus-musen

Fast det är en människa ändå, även en bra tattuerare kan misslyckas.
Personen har säkerligen misslyckats ett par gånger innan han/hon blev en riktigt bra tattuerare. Shit happens, huvudsaken är vad de gör för att rätta till och göra kunden nöjd om något skulle hända.

Anmäl
2012-01-09 19:39 #35 av: Fridborg

#34 Du tog lite ord ur munnen på mig där :P

Anmäl
2012-01-25 23:18 #36 av: [Stefan91]

Kan man tatuera över redan befintliga tatueringar?

//Stefan

Anmäl
2012-01-25 23:35 #37 av: Hera

Ja det kan man.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2012-01-26 07:09 #38 av: Rumblebee

#36 Fast beroende på hur den befintliga tatueringen ser ut och vad den ska täckas med, så kan den behöva blekas ned med laser för att lättare kunna göra en cover up.

Anmäl
2012-02-21 18:03 #39 av: [NoOrdinaryGirl5]

Har velat tatuera mig hela livet men nu blev ja väldigt tveksam :S Så mkt som kan gå fel liksom :/

Bra och informativ Artikel dock!! :)

Anmäl
2013-05-15 15:19 #40 av: Stj3rnfallet

Kan säga att min tatuering på magen blev "större" efter min första graviditet, men tror inte den förändrades något nu efter min andra. Den blev inte ful trots allt, men den är väl blekare. Fast då är det ju en gammal tatuering också, i sommar är det 8 år sedan jag gjorde den :)

Anmäl
2013-08-21 19:31 #41 av: Dvärg_gurami

Jättebra artikel! Lärde mig mycket från den och den svarade på det jag undrade över och det jag ville veta innan min första tatuering! :)

Anmäl
2013-08-26 18:53 #42 av: [PuffBuck]

Intressant!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.