2008-05-14 18:32 #0 av: Liss

Subdermal Implants - Implants är konstgjorda redskap/anordning, kirurgiskt insatt i kroppen. Medicinskt finns de många olika typer av implantat, från pacemakers till konstgjorda påhitt.


I bodymodvärlden tenderar termerna att hänvisa till:

"Transdermal implants" - Läs artikeln om dermals,
"Silicone injection" - Precis som de låter som, man har i silicon i kroppen.
"Scrotal implants" - Man sätter in kulor i pungen antingen för att ersätta saknade kulor eller för att förstora dem.
"Genital beading" - Små kulor som sätts in under huden oftast på mäns könsorgan för njutning.
"Subdermal implants" - Förklaras nedanför.

 

Subdermal Implant/3D body implants
Ett 3D implantat som sätts in under huden, i vilken form som helst. Implantat kan bli uttöjda precis som piercings. Ett bra exempel är horn implantat- Då börjar man med små horn under huden i huvudet och tar sedan ut dem när de läkt för att byta ut till större. Så upprepar man den proceduren tills man når det slutgiltiga resultatet med storleken man önskar. De finns risker med att irritera huden över implantatet ifall de töjs för fort, men så är det med all slags stretching. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Placering
Försiktig placering med anatomin i åtanke kan minska chansen för migration. Ett tryckförband kan hjälpa implantatet att hålla sig på plats dem första dagarna. Och att även vara noga med att inte sova på det kan hjälpa. I alla fall ska en viss form av migration vara väntat. Men en duktig artist som verkligen kan göra Subdermal Implantat ska kunna sätta det på rätt vis under huden så den håller sig.

Procedur
Majoriteten av implantat är införd med en "falsk" kirurgisk metod. Med en skalpell görs ett ensamt snitt. Genom det snittet görs en ficka med hjälp av en dermal elevator. Olika sorters dermal elevators används efter vart det ska göras på kroppen. En skalpell är inte tillräckligt för att göra denna ficka eftersom de inte är lätt att stoppa den från att gå igenom skinnlagren i stället för att enbart separera dem, som en elevator gör.
Implantatet förs in i fickan och snittet sys ihop.

Man bör uppmärksamma att alla snitt inte behöver göras precis bredvid där implantatet ska sitta, (Vissa bröstimplantat görs genom naveln), eftersom implantat kan placeras genom en "tunnel". 

Det här är alltså inget du gör själv, om du gör fel på något sätt kan de bli men för livet.

 

Läkning och eftervård
Implantat har generellt rätt problemfri läkning, eftersom dem är helt förseglade i din kropp. Om man går efter att du inte har något problem med materialet som implantatet är gjort i- och det är placerat ordentligt. Det bästa du kan göra för att hjälpa det läka är att ha bra hälsa och ett starkt immunförsvar.
Det betyder - var utvilad, ät väl, och rök inte.

I vissa fall kan implantaten utstöttas (reject) ut från skinnet. Det är väldigt ovanligt men när de händer är den nästan alltid oåterkallelig och resulterar i att du förlorar implantatet, precis som de också kan bli ett tydligt ärr både i det inre och på det yttre.

De är också viktigt att hålla såret (sömmen) ren och torr. Tvätta det med antiseptisk tvål och täck de gärna med en kompress som inte luddar. Efter 10-12 dagar kan stygnen bli borttagna. De kan sen ta upp till 3 månader för att nå effekten man vill ha med implantatet. Ett tips är också att använda sig av allmänt förnuft
- Känn din kropp och lyssna till vad den behöver. Ta hand om dig själv och din modification.

 

Material
Implantat material är oftast Teflon (PTFE/plast) eller Silicon. All biokompatibel (vävnadsvänligt) material kan, i teorin, användas för implantat inkluderat metal så som rostfritt stål, titan och hög karats guld. Även olika syntetiska material kan användas, så som nylon, teflon och silicon som sagt.
Organiskt material och även polymer som bryts ner under hårda förutsättningar för kroppen ska absolut undvikas.

Risker
Varje gång en kropp öppnas upp ska de ske i en steril miljö med sterila redskap för att förhindra infektioner. Därför är de viktigt också att de görs på rätt sätt, det är de dumdristigt att försöka sig på själv.

Infektion - En infektions kännetecken är generellt som en inflammation med rödhet och ökad temperatur av vävnaden runt området.

Resorption - Med tiden kan vävnaden sakta frätas bort av att implantatet gnids runt. De här är kanske den största men minst okända risken. (Som vattnet mot sten).

Nerv och muskel tryck - När ett implantat är placerat på en muskel, en nerv, eller blodkärl finns de chans till att de påverkar deras funktion till de negativa.

Allergier - Mot materialet eller liknande.

Migration - När materialet förflyttas i kroppen antingen djupare eller helt ut ur vävnaden.

Implant rejection - I ovanliga fall kan implantatet trycka på skinnet över och tillslut göra så vävnaden över dör. Då kommer implantatet synas och komma ut. När den här processen börjar är det inte mycket man kan göra åt det annat än att ta bort implantatet.

Något som är vanligt är även att, om implantat sätts under tunn hud kan dem skifta lite - alltså byta plats annat än man tänkt sig.

Använder man sig av icke biokompatibelt material kan de gå riktigt illa. Man kan inte precis ta ut ett implantat lätt så de måste man vara noga med.
Även att materialet är rätt format med inga skarpa kanter, annars kan de smitta ner allt kanterna rör vid. 

Var mycket noga med att välja rätt artist om ni ska göra ett implantat. Gör det inte själva eller hos någon som inte har utbildning och erfarenhet utav det. Med så många risker som finns är det bara onödigt att inte gå till någon som verkligen kan sin sak.

 

Historia
Den sortens subdermal implantat som görs idag är ganska stor nyskapelse. De är generellt avgjort, utav fakta, att pionjären som dem är idag är gjort av Steve Haworth. I hans shop, HTC Body Piercing i Phoenix, Arizona, började han göra dessa procedurer efter att ha blivit frågad om ett armband. Han listade ut/bestämde sig för att han kunde föra in en rad pärlor under kvinnans vrist för att skapa den effekten hon önskade. Sedan dess har många olika artister gjort många olika sorters implantat. Några av dem väl kända namnen i industrin är Steve Haworth, Emilio Gonzales och Stelarc som har implanterat in ett cell producerat öra i hans arm.

 

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2008-05-14