Bodyplay

Body play - Suspension och Pulling

2008-02-04 19:20 #0 av: Liss

Body play - Den rituella formen av body modification. För att förklara så är body play oftast den rituella och fetischistiska sidan av body modification. Det innefattar många icke permanenta bodymods såsom pulling och suspension som förklaras i den här artikeln.

 

Body play - Suspension:
Suspension - en ritual, prövning, form av body play, eller ceremoni när en person hänger från krokar genom skinnet eller oftast temporära piercings.

Medans de kanske verkar konstigt, ska de bli noterat att suspension ändrar personers liv till det positiva och väldigt sällan till det negativa.

Dem vanligaste typerna är bland annat:

Suicide suspension - Den vanligaste formen av suspensions och är lodrätt. Den är gjord genom ett hål eller flera (oftast fyra) placerat genom skinnet på överdelen av ryggen. Det är en av dem enklaste, mindre begränsade suspension och en som många väljer att börja med. De ger mer frihet för rörelse när armar och ben är fria och kan vara en för- eller nackdel beroende på människa. Suicide suspension är absolut en favorit men kan vara svår för nybörjare. Eftersom det är mera vikt per krok när det bara är i överdelen av ryggen kan de ge mera smärta utöver just hägningen.

Oslo, Norge 2007 (konsert) Suicide suspension

Superman suspension - En vågrätt suspension där krokarna placeras över ryggen och benen (ibland även armar). Superman suspension ger mindre frihet än en suicide men är generellt mer lugn. Den här sorten ses som den enklaste varianten, många nybörjare anser den här som en bra suspension att börja med.

Det största besväret är att baksidan av benen kan vara väldigt känsliga och att pierca dem kan vara upprörande. Den kvinnliga versionen kallas superwomen. 

Coma suspension - En vågrätt suspension där krokarna är piercade genom huden på framsidan av kroppen så kroppen "flyter" på ryggen. Inte bara är den här sortens suspensions en av dem plågsammaste, utan det kan även vara mentalt svårt för personen att se krokarna och att se huden töjas uppåt. Det är individuellt.

Coma suspension

Lotus suspension - En suspension som är baserad på yoga positionen lotus, sittandes med benen korsade. De är oftast utförd genom krokar i ryggen, liknande suicide suspension, med flera krokar i benen så personen hålls i rätt position.

Resurrection suspension - En typ av kropps suspension där man placerar krokarna som en torso (en skulptur utan ben och armar). Generellt fyra krokar placerade symetriskt vid buken och ett par längre upp vid revbenen. Så man hänger med ryggen neråt, kupad.

Knee suspension - Under en knee suspension är kroppen upp och ner vänd och knäna är vikta. Den här stilen är relativt ny, men den växer snabbt i population. Knee suspension är oftast chockerande för åskådare eftersom det ser väldigt smärtsamt ut. Men det är faktiskt en av dem mer komfortabla suspensions, baserat på om du kan bli van vid att vara upp och ner.   

En till tre krokar är placerade i varje knä på sidorna eller lite över.

Knee suspension

Elbow suspension - En lodrätt suspension där krokarna är placerade runt armbågen. Oftast är en krok per armbåge använd, men att hänga så mycket vikt på en krok kan leda till att man river upp det. Ibland kan man använda dubbla krokar i varje armbåge. Den här sorten är inte för nybörjare och går väldigt fort.

Calf suspension - En typ av kropps suspension där man placerar krokarna genom skinnet på vaderna. Man använder oftast två krokar på var sida av vaderna och hänger upp och ner.

Det finns många fler sorter och typer, det finns t o m människor som testat en "ass suspension".

Det finns också privat suspension eller offentlig suspension. Privat suspension brukar vara för personen som gör det för sin egen skull och offentlig brukar vara för publiken. Normalt privat suspension görs för en spirituell känsla eller personlig insyn. Där offentlig suspension är för underhållning och rekreation. Såklart är betydelsen olika i vissa omständigheter.

Man kan även göra det med flera personer på en och samma gång i en spinning beam eller mobile.

Förberedelser:
Bara du kan veta om du är redo. Suspension förberedelser är mera mentalt än fysiskt. Och som andra bodymods måste man basera sitt val på personlig erfarenhet och research. Samtidigt kan ingen research eller att kolla på andra som gör suspensions förbereda dig för känslan (men de hjälper lite).

Titta mycket på dem negativa erfarenheter som andra personer har, som redan gjort det. Fråga dig själv varför det är värt det för dig och att se resultatet och ifall bara att "pröva" skulle räcka för dig. Om du seriöst kan säga att de är värt bara för att pröva, vänta lite till.

Ett bra test för att se om du verkligen vill och är redo för något i livet, är om du kan klara av att vänta på det.

När du bestämt dig kan du säkert fortfarande vara rädd, accepterar du din rädsla och låter de gå igenom dig kommer det att försvinna, motarbetar du det kommer du inte få en trevlig suspension eftersom du inte är öppen för erfarenheten. Chanserna för att hamna i djup chock blir större om du låter rädslorna arbeta mot dig.

Dune
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

 

Mentalt och fysiskt:
För att ha en positiv erfarenhet måste du vara i ett bra tillstånd, om du inte mår bra gör det en annan dag. Vissa människor finner suspension som hjälp till att fokusera och glömma/lägga saker bakom sig, eftersom man bara fokuserar på det som händer då. Men om man har för mycket i huvudet kan det bli ännu mer stressande i stället och borde avbrytas. Suspension i sig är väldigt traumatiskt. Hur många gånger du än gjort det eller hur tuff du än är, sätter du din kropp för en prövning. Generellt är en suspension något man inte gör, helt enkelt, när man inte mår bra.
I alla fall, för att vara mentalt förberedd för en suspension, måste en person i första hand vara lugn, samlad och väldigt säker på sina skäl till en suspension. Lika viktigt är att man har fullständig tillit till den som utför det.

Spirituellt:
Det här är helt och hållet ett individuellt perspektiv, men förstå att om du går och letar efter något, så kommer du säkert att hitta något annat. Suspension tenderar att ge en person vad dem behöver, inte vad dem vill ha. Lita på din tro, men tvinga inte på de på upplevelsen.

Upplevelsen:
I en enkel beskrivning, upplevelsen är känslor av att slita, bränna och smärtor ihop blandat. Men för dem flesta försvinner dem fysiska aspekterna fort.
De är individuellt och upplevelsen skiljer sig stor mellan personer.
Den ultimata upplevelsen man kan få är en euforisk känsla av att flyta eller flyga. I vissa stadium kan människor hamna i ett trans stadie och känner ingen smärta över huvud taget.
Andra kan uppleva extrem smärta, illamående och få panik attacker. Generellt hamnar oftast människor i ett chock artat skede av desorientering med moment av smärta och eufori (upprymdhet).
För vissa människor är upplevelsen mycket ljusare, dem vill bara prova och gör det. Och när dem väl prövar så blir dem inte känslosamma utan bara skrattar och tycker det är kul med känslan av att flyga.

Olika människor har olika upplevelser helt enkelt.

Procedur:
Suspension krokar är oftast djuphavs fiskekrokar med hullingar borttagna. Ett bra allternativ är att köpa krokar på ett bra fiskeställe, då dem brukar vara mer hållbara och kosta mindre än speciella "suspension krokar". Men de finns som sagt även speciella suspension krokar som finns att köpa på flertal ställen, se till att vara noga med att de är rätt material bara.
Placeringen av krokarna beror på vilken sorts suspension man genomför. Antalet krokar brukar baseras på kroppsvikt och upplevelse. Krokarna är sen riggade med rep eller kedjor och kopplas till en suspension rig (montering) så att vikten är uppdelad rätt för varje krok. Personen blir upp vinschad i luften, där dem hänger från krokarna. Längden på en suspension beror på personen och dens erfarenheter och önskemål. Men det kan gå från 5 minuter till flera timmar. Ibland, speciellt för nybörjare, är inte alla punkter med krokar. T ex i en superman suspension kan man använda rep som stöd under ben och huvud eller något annat slags stöd i stället för krokar i benen och huvudet. 

Eftervård och läkning:
Ju fortare krokarna kommer ut igen ju mindre smärta. Ibland blir det torkade blodet bort plockat, innan man tar ut kroken, runt såren. Fast många människor känner inte ens när man tar ut dem, även när skorpan sitter kvar. Luften som kan ha samlas in under huden ska man massera ut, dock vill en del lämna luften kvar.
Tillslut, gör rent såren och ta på dig rena kläder.

Efter 24 timmar kommer såren skapa en sårskorpa, generellt räcker det med att rengöra sig som man alltid gör och låta det vara.

Du kan lätt bli beroende av suspension och upplevelsen. Det kan bli ditt livs upplevelse som, i individuell mening, kommer få dig att uppnå något speciellt och få dig till en bedrift, som för många kanske ses som omöjligt. Men åter igen, du kanske bara hänger från några krokar. 

Risker:
Människor som lider utav; högt eller lågt blodtryck, hjärtproblem, epilepsi, diabetes, dåligt immunförsvar, och individer som upplevt extrem chock bör söka råd av läkare för en suspension. Om du tar några mediciner är det viktigt att dem som utför suspension underrättas.
Att arbeta i en miljö där temperaturen kan bli kontrollerad, där det finns vatten att dricka och tränad medicinsk personal, underlättar och minskar chanser för chock.

Några risker som finns:
Smärta
Blödningar
Förlora medvetandet
Extrem chock
Illamående
Skakningar
Ärr
Domnad
Uppstötningar

En suspension kan kosta 1000:- per gång.
Det finns olika "grupper" i Sverige som håller på med suspension, om du är intresserad får du höra dig för.

 

Body play - Pulling:
Pulling är en form av "krok lek" där deltagarna använder sin egen vikt eller styrka för att dra i krokarna. En väldigt annorlunda känsla av suspension eftersom deltagarna själva kontrollerar vad som händer och hur mycket man tar i.

Procedur:
Dem flesta varianter är oftast två personer som drar ifrån varandra med två krokar var i ryggen, men obegränsade val är utövade. Allt från en person som drar en bil över en parkering till ett dussin antal människor i ett stjärnmönster som alla drar ifrån varandra med en solid medelpunkt i centrum. Ensam pulling går också med ena änden av repet i en solid vägg eller liknande.
Teoretiskt så finns det ingen gräns. I cirkulär (star) pulling på fem, sex eller mer människor som drar samtidigt är absolut möjligt. Oftast, en stor grupp av folk utför en pulling genom att vara fast i en central punkt eller ring. Med stor fokus på monteringen, bör det vara klokt att göra en cirkel av en cirkulär stål ram. De är mittenpunkten där alla rep är fast och leder ut till alla deltagare (repen skapar en stjärna). På det viset kan hur många som helst delta.

Krokplacering:
Pulling är oftast gjort med en, två eller fyra krokar per person. Om man använder mer krokar kan de ta bort upplevelsen.
Beroende på vilken sorts pulling som ska utföras och hur många krokar som ska användas, kan placeringen vara likadan eller annorlunda än en suspension. T ex om någon gör en pulling med krokarna i ryggen, kan man placera dem som i en suicide suspension. Krokarna måste bli placerade utefter anvisningar så dem inte kommer ut medans du drar. Normalt görs det genom en spärrkrok, eller med krokar placerade horisontellt, eller krokar placerade uppåtriktade

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2008-02-04
Anmäl
2008-02-04 19:35 #1 av: Hera

Väldigt intressant, men ingenting jag hade fått för mig att göra :) Är alldeles för feg :P

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-02-04 19:46 #2 av: Liss

Mm.. tycker de mest inressanta är upplevelsen:) men jag tror att för min del skulle smärtan ta alldeles för stor roll!:)

Anmäl
2008-02-04 20:54 #3 av: ChristineL

Håller med er också om att det är väldigt intressant, men nog inget för mig. Man måste nog vara väääldigt mentalt förberedd och börja försiktigt. Jag har inte ens vågat töja örat :P

Anmäl
2008-02-04 21:19 #4 av: [tiiia]
oerhört rolig artikel. Glad dock måste jag erkänna att jag får lite ont i kroppen när jag läser om det. Generad skulle nog aldrig våga mig på det där, fast det skulle vara spännande att se ngn annan utföra det :)
Anmäl
2008-02-04 21:28 #5 av: Liss

Hehe, joo man kan gärna se andra försöka sig på de:P

Anmäl
2008-02-07 03:16 #7 av: SMMM

Smärtan e uthärdlig och har minimal betydelse i sammanhanget kan jag lova.

Sen går smärtan över och utvecklas till "nått annat" efeter ett tag. Hur svårt som helst att förklara på ett vettigt sätt men smärtan spelar ingen större roll när man väl "är där"..

Personligen kan jag juh bara säga att pulling is the shit. Jag blir "stenhög" på det. Mycket bättre kick för mig än suspension. Endorfinet RUSAR runt och man kan inte vara stilla.....

Anmäl
2008-02-07 14:54 #8 av: Liss

Jo det är ju det jag kan tänka mig. Att man får en alldeles speciell känsa så alla smärta försvinner. Och det är de jag isf är intresserad utav .. Men ändå känner jag att de inte är för mig just nu iaf.. jag är inte redo:P

Anmäl
2008-04-07 00:55 #9 av: _pixie_

Det finns ingen vanligaste suspension.

Du behöver poängtera att när man för nybörjare använder rep så gör man en slags vagga,jag tror det kan tolkas som att man sätter rep genom huden.

 Man använder dessutom inte fiskekrokar med borttagna hullingar.

Man använder krokar tillverkade UTAN hullingar som görs i 316L stål som oftast och som är speciellt tillverkade för suspension/pulling.

Köpt inte krokar ur en fiskeaffär,de är inte rena legeringar och kan orsaka mycket skada hos tillexempel nickelallergiska personer.

 

Vidare så kostar suspensions helt olika beroende på tillfälle och på vilken grupp det är som utför den.

 

 

Anmäl
2008-04-08 01:20 #10 av: Liss

Fiskekrokar med borttagna hullingar ÄR väl krokar utan hullingar;) En tolkningsfråga..

Där jag fått info från lät det som krokar från en fiskeaffär var ett bra allternativ eftersom dem är mer hållbara än vissa "suspensionskrokar" och de även där finns utan nickel såklart.

Vid priset står de "oftast" vilket just betyder oftast och att de ibland kan kosta annat. Men om de stör kan jag byta ordet mot "kan kosta".

Om du har fler enskilda åsikter/saker att tillägga får du gärna skriva ett pm till mig personligen:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.