Bodymods

Dermals

2008-01-26 18:52 #0 av: Liss

Det kommer nyheter inom bodymods hela tiden och det kan vara svårt att hänga med. Om du gillar piercingar kanske du även gillar det här- ett smycke som ser ut att vara fastskruvat på själva huden. [Transdermal, Dermal Anchoring, Microdermal]

 

Transdermal, det enklaste sättet att beskriva det är ett labret piercings smycke med den platta biten under skinnet eller en piercing utan en utgång. Den synliga effekten av smycket (t ex en Spike eller pärla) blir att de ser ut som de är fast skruvat i huden.

Om de är lagligt varierar från plats till plats men att säga hur domstolen skulle ta de är svårt att säga. När slutresultatet inte är så stor från en piercing, är tillvägagångssättet mycket mera komplicerad. Den lagliga tolkningen av Transdermal är, det är säkert att förmoda att relaterad användning av olagliga bedövningsmedel innebär problem för dem som inte är utbildade.

I dem flesta fall blir effekten av en Transdermal mycket likt Dermal Anchoring och Surface piercing.

Smycken:
För en lyckad läkning krävs korrekt typ av smycke, som är mera komplex än att använda en vanlig labret, vilket kroppen annars kommer att stöta bort. Effektiva Transdermal smycken liknar en platt kringla, en åtta, en klöver, eller även bara en skena, med korta stänger som kommer upp i nittio grader. Hålen i basen på smyckena är avsedda att vara som ett ankare, så vävnaden kan växa igenom dem och stänger igen fickan som gjordes när dem sattes i.  

Transdermal smycke

Oftast går tekniken/proceduren till såhär;

 • Platsen där Transdermal går igenom skinnet är ut markerat, lika så ett snitt några cm in (ungefär 3cm).
 • De ut markerade snittet öppnas upp med en skalpell och en "dermal elevator" (en apparat som skapar en ficka). Man gör en ficka så man kan skjuta in implantatet.
 • Med hjälp av en dermal punch eller skalpell med dermal elevator som hjälp (så underliggande vävnad inte blir skadad) skapar man hålet som implantatet ska in i.
 • Igenom det första snittet skjuts basen in tills det som ska vara utanför huden kommer igen hålet och hamnar rätt. Om implantatet är två delat skruvar man på överdelen.
 • Snittet blir ihop sytt eller så sätter man på läktejp just för det.

  Dermal punch


  Elevator 4 mm
   

Eftervård:
Det är viktigt att notera att lyckad hastighet (i den benämningen med en läkt och "icke-äcklig" modifikation) för Transdermal implantat har blivit beskrivna som oerhört låg procenttal som lyckas och många går för fort fram.  

Många tenderar att stanna i stadiet "inte helt läkt" och ofta har ärr och irriterat skinn omgivit dem.

 

Dermal Anchoring, är en teknik som i grunden gör en enkel ficka. De ger skenet av en liten pärla uppe på huden, liknande Transdermal implantat men med en mycket enklare procedur. Proceduren är uppfunnen av Ben från House of Color. Många artister har favoriserat just Dermal Anchoring eftersom tekniken är enklare och mindre risker än med en transdermal implant procedur. Och att ta bort en Dermal Anchoring är mycket enklare än att göra en implantat borttagning.

Smycken:
Eftersom smycket är relativt litet kan man placera smycket nästan var som helst på kroppen. Men läkningen kan bli påverkad om man placerar den på ställen som du rör mycket på eller som du stöter till mycket.
Dock är den här proceduren i ett väldigt tidigt skede och väldigt nytt, många artister har experimenterat med olika sorts smycken och olika tekniker för att skjuta in smycket.
Den mest populära och använda tekniken just nu är väldigt lik "punsch and taper" tekniken som man använder vid surface piercings.

Dermal Anchoring smycken

Tekinik:
Ett hål görs med en liten dermal punsch och en taper används för att lyfta upp en del av skinnet runt för att få in smycket.
För att ta bort smycket sen masserar man runt om så de manipuleras ut.Microdermal/Surface
Anchor, har utvecklats från Dermal Anchoring, Surface Piercing och Transdermal implantat. Iden är att ge det utseendet efter en Transdermal men med säkerheten som en vanlig piercing. Enklaste sättet att beskriva smycket är att de är en miniatyr av transdermal smycket, alltså en platt bricka under skinnet med en enkel utväg för en barbell post, som ger skenet av t ex en pärla som är fastskruvad på kroppen/i huden.

Smycken:
De finns många liknande Microdermal smyckes designers som görs av flera tillverkare men alla delar samma grundläggande designs ämnen och delar.
Dem följer iden om transdermal implantat, delen av smycket som sitter under huden har ett antal hål som tillåter vävnad att växa igenom och sätter fast smycket på plats som ett ankare- där av namnet. Om man använder smycken av titanium i stället för stål kan de möjligtvis minimera risker.
 
Microdermal/surface anchor smycken

Teknik/procedur:
Det sköna med den här tekniken är att de inte behövs några speciella verktyg och är mycket mindre intensivt som transdermal implantat. Men de behövs såklart en del avancerad teknik och ett par stadiga, erfarna händer.

En metod: Artisten nyper upp huden och för in en 1,5 mm dermal punsch rakt ner i huden. Man kan använda "benet" på microdermal smycket (den platta delen) att separera vävnaden. Så för man in den långa, platta biten av smycket i hålet och lutar det bakåt, och så för man dit den korta biten (delen som ska synas på huden) i hålets öppning. De brukar inte göra mera ont än en surface piercing och därför behövs de oftast inte någon bedövning.

Eftervård:
Fast de är relativt nytt är de ett stort antal microdermals som framgångsrikt har läkt. Man beräknar med antal bortstötningar (rejection) av 2 %. Eftervården som man råder till är olika från artist till artist. Läkningstiden är ca 2-3 månader.

Inom alla dessa former inkludera alltid att hålla området rent, torrt och fritt från irritation.   


Risker:

Rejection-
De finns risker för att smyckena stötts bort, vanligast inom dermal anchoring och surface piercing. Din kropp vill inte ha främmande föremål i kroppen och stöter då ut dem. Bortstötningen sker när de är "enklare" för kroppen att stöta bort piercingen som en sticka, än att läka en så kallad skin tunnel runt den. De är vanligt när de gäller piercingar i ögonbrynet, madison och naveln.

Bortstötning påverkas av placering, blodflöde, irritation och missförhållanden lika mycket som din hälsa.

Ju hälsosammare du är desto större chans att du inte har problem.

Av: LisetteS

Datum för publicering

 • 2008-01-26
Anmäl
2008-01-27 02:26 #2 av: RADiOACTiVPiG

väldigt bra skrivet ;)

Anmäl
2008-01-27 02:48 #3 av: Liss

Tack..

Anmäl
2008-01-27 21:33 #4 av: Linn

vissa av dom där ingreppen verkade riktigt läskiga! Men bra informativ artikel!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-01-27 21:48 #5 av: Liss

#4 hehe, jaa de kan nog se lite läskigt ut men annars är det väl inte mycket värre än en piercing.
de som är det läskiga är att dem är så svåra att få och stanna i kroppen:)

tack!:)

Anmäl
2008-02-29 00:23 #9 av: Mischa

Helt klart mitt nästa projekt, har bara hört att det är grymt dyrt >_<

Anmäl
2008-02-29 00:55 #10 av: Liss

#9 Jo har funderingar på de med. Men som sagt, eftersom de är så pass nytt är de nog rätt dyrt jaa.

Anmäl
2008-02-29 01:28 #11 av: SMMM

Jag tog ut min i lördags.. :(

Hade strulat en vecka och "pekat konstigt" så jag tejpade den rak så va det bra. Sen i duschen i lördags va det dax för en ordentlig avtvättning och då kände jag att den mindre av plattan kändes klart och tydligt. Så det va fram med en peang och plocka ut den istället för att få ett ärr som hindrar från att göra om den på samma ställe... =)

Men jag SKA ha mina 3 på rätt ställe innan jag ger mig.. hehe

Och ett tips e juh att bor ni nära Borås så ligger Pistolero Piercing bra i pris på Dermal anchors.... 750 kr

Anmäl
2008-02-29 01:29 #12 av: SMMM

Hmm... Redigera funkar inte för mig just nu. ...

Det va såklart microdermal jag menade inte anchors

Anmäl
2008-02-29 01:39 #13 av: Mischa

tribe i gbg har börjat med dermal anchor, men vet inte vad dom tar för det :/

Anmäl
2008-02-29 02:00 #14 av: Liss

Ja, svartelbas tipsa ju mig iof om malmö.. han tog nog 600:- har jag för mig hon sa. Så de är ju inte så farligt ändå..

Anmäl
2008-02-29 02:01 #15 av: Liss

#11 Tur att du kände dem var påväg ut då iaf..

Anmäl
2008-03-03 14:37 #16 av: [jenkass]

grymt sugen på att göra en microdermal precis vid ögonbrynet, istället för "riktig" piercing!

Anmäl
2008-03-03 15:23 #17 av: Liss

Jag är sugen på två surface (som på startbilden till artikeln för surface) bredvid varandra vågrätt.

Och en dermal som en madison.. eller de blir ju två dermals.

Anmäl
2008-06-25 23:57 #18 av: JohannaMax

Nån i Östergötland som gör?

 

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-03-08 18:20 #19 av: murderdolls

Federal i Linköping gör dermals. :)

Anmäl
2010-12-06 00:36 #20 av: Hyrrokkin

2-3 månaders läkning för microdermals/surface anchors? Min piercare sa 2-4 veckor.

Anmäl
2010-12-06 12:45 #21 av: Liss

#20 Beror på vart dem blir placerade och på individen i sig. 2-3 månader är möjligtvis att ta i, men det kan ta så lång tid för vissa också.

Anmäl
2010-12-06 17:12 #22 av: Hyrrokkin

#21 Ja visst kan det ta så lång tid för vissa, men då handlar det väl snarare om att individen har långsamt läkekött än att piercingen generellt kräver det.

Dermals/skindivers ska tydligen vara en av de mest snabbläkta piercingarna.

Anmäl
2012-03-06 16:51 #23 av: Salish

Vad är det för skillnad på skindiver och de som skrevs om i tråden? =) Verkar riktigt ballt i alla fall, det kanske man skulle skaffa någon gång!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.