Tatueringar

Att tatuera sig

2008-02-23 22:33 #0 av: Liss

Har du funderingar på att göra en tatuering? Undrar du kanske hur de går till och hur det skulle kännas? Ja, jag kan inte berätta exakt hur det känns. Men jag kan berätta vad som väntar...


Ont, eller inte ont - det är frågan?
Och det är den vanligaste frågan som ställs. Svaret är enkelt, klart det gör ont när huden punkteras på samma ställe.


 

 

 

 

 

 

 

 


Hur ont gör det då?
Brukar vara den andra frågan som kommer. Det gör inte så ont som man kan tro, smärtan kommer genom mängden nålar som penetrerar genom skinnet.
På samma gång producerar kroppen endorfin(smärtstillande) förvånansvärt fort och smärtan dämpas mer och mer. Det känns inte alls som en spruta eller ett bistick, utan mer som en konstant vibration. Såklart är allt individuellt hur det känns, vissa får mer ont beroende på hur hög smärttröskel och produktion av endorfin dem har.

Även placering av tatueringen spelar in, där de är mindre underhudsfett och närmare ben (nyckelben, ankeln) gör det mer ont. Det är även skillnad på mängden nålar som används, när man gör konturer krävs det mer och kan göra ondare än när man gör skuggor t ex.

Vad kostar det?
De varierar från studio till studio, men överlag så bestäms det antingen per motiv eller per timme. Mindre motiv kan ofta vara efter motiven eftersom de tar kortare tid.
Men det är även förberedelser som kostar så som nålar och färg.
Större motiv eller custom jobb kan kosta per timme om ni inte kommer överens om priset innan. Om du kommer med din egen design (custom) så kan det även kosta för att få den uppritad.

Hur väljer du artist och studio?
Du bör först och främst välja motiv och plats. För att hitta rätt tatuerare kan man leta efter referenser och höra efter vilka som rekommenderas av andra. Om det är en viss stil du faller för kan ju en tanke vara att tatuera sig hos en artist som har det som speciallitet. Du kan även kolla i tidningar och faller du för vissa bilder någon artist gjort är det kanske ett tips att gå dit. På mässor finns det även många professionella tatuerare.

Var även kritisk när du tittar in hos artistens studio i början. Kolla så det är rent och att dem använder sig av engångsnålar. Var inte rädd för att fråga, dem ska kunna svara utan problem. Kolla så det passar dig helt enkelt, om deras studio har avskildhet om du behöver det eller om dem röker. Gå och hälsa på först för att kolla läget, känn dig inte pressad att behöva skaffa tatueringen direkt. Tänk också på att artisten alltid kan ge dig förslag om tatueringen men sista ordet är alltid ditt.

Låt inte utseendet av artisten skrämma dig heller, dem kan ofta ha mycket tatueringar själva. Bilda dig en egen uppfattning genom att prata med dem, det heter ju trots allt
- döm inte boken efter dens pärm. Tänk också på att tatueringarna som artisten har inte är gjort av honom själv och kan då inte bedömas efter skicklighets syfte.Vad händer när du kommer dit?
När du kommer till studion finns de en hel del pärmar med olika motiv, även kallat flash. Eller så tar du med dig ett eget motiv som då kallas custom. De finns mycket att välja mellan, för inspiration kan man kolla olika tatuerings sidor. Kika även på artikeln om tatueringsstilar, där ett fåtal stilar finns.

När du valt ut och bestämt dig ordentligt, den ska trots allt sitta där hela livet, så ritar artisten upp tatueringen åt dig. Antingen för frihand eller på karbon papper först.

Artisten kommer sen att tvätta området där tatueringen ska sitta med ett antiseptiskt medel och kladda på lite deo- stick. Karbon pappret sätts på din hud och då fastnar tatueringens konturer som en gnuggis tatuering.
Du får då gå och kolla dig i spegeln för att se så den sitter på rätt plats och är i rätt storlek. Är du inte nöjd så säg till direkt, det är du som ska ha den. Är du nöjd är det bara att sätta sig, eller lägga sig, i stolen och vänta på åkturen. Slappna av och ta det lugnt, det är inte så farligt som du kan tänka dig. Ett gott råd är att äta två timmar innan och ha vätska med sig.Själva skedet!
Plötsligt hör du ljudet av tatueringsmaskinen, de låter ungefär som en diskret borr hos tandläkaren. Artisten doppar nålen i önskad färg och för den mot den bestämda platsen.Panik? Kommer det göra ont?
Men vi pratade ju om det där tidigare, det gör inte så ont ändå. Endorfinet kommer att rusa alldeles straxt och de kommer säkert att bli en rätt underlig, men trevlig upplevelse. Smärtan försvinner om några minuter. Och gud vad du kommer att vara stolt efteråt.

Försök ta det lugnt och andas djupt, en del människor brukar gilla och prata med artisten för att distrahera sig själv. Men tänk också på att artisten gör sitt jobb och kanske behöver uppmärksamheten just på din framtida tatuering. Det är trots allt deras rykte och inkomst som står på spel. Du kan kanske ta med dig en vän eller familjemedlem så får dem sig en egen upplevelse också bara genom att titta.
Vissa kan sitta i timmar medans andra kan behöva en paus, var inte rädd för att säga till. Känner du dig snurrig så ät lite godis eller drick för att få upp blodsockret.

Kom ihåg att aldrig ta något smärtstillande eller någon slags alkohol innan du tatuerar dig. Det förtunnar blodet och ökar blodflödet, då du kommer att blöda mycket mer.

KLAR! Lycka till och bered dig på en riktigt häftig upplevelse.

                     
                                Alla bilder kommer från lisette på ifokus

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2008-02-23
Anmäl
2008-02-24 11:17 #1 av: ChristineL

Bra artikel och snygga bilder!

Mycket bra beskrivning av smärtan, så bra har jag själv aldrig kunnat beskriva det! Jag typ "Ja, det känns men det är inte så farligt..." :P Punkt slut.

Hoppas verkligen att folk tar god tid på sig att välja motiv och tatuerare, det känns som att många har lite bråttom. Menmen..

Keep up the good work med artiklar :) 

Anmäl
2008-04-01 23:18 #2 av: [tiiia]

denna hade jag missat :P bra artikel :P fick svar på många frågor :)

Anmäl
2008-04-01 23:23 #3 av: Liss

Ah, va bra:)

Anmäl
2008-05-14 19:40 #5 av: flamingooo

skitbra artikel... alltid lika nervös när jag ska tata mig eller pierca mig även om jag gjort det förr haha (fast pierca gör så jävla ont aldrig mer usch men VEt ju att tatueringar inte gör så ont som jag tror)

Anmäl
2008-05-14 22:18 #6 av: Liss

#5 Tack så mycket:) Jo de blir jag med.. fast pierca går ju så fort, så de tycker jag heller inte är någon fara.

Får se om hur jag kommer reagera när jag tatuerar mig nu i juli. Var ju ett tag sen.. så kommer ju knappt ihåg hur det var. Fast kan tänka mig att de kommer kännas lite extra också på handleden för mig.

Anmäl
2008-05-14 22:45 #7 av: flamingooo

nä jag tycker det är hemskt... efter både tungan och navlen tyckte jag det va värre än vantat medan när jag tattat mig så tänker jag alltid att deinte var så farligt... men som sagt det glömmer jag mellan gångerna...

Men de går säkert jätte bra när du ska göra handleden...

Anmäl
2008-08-17 19:23 #8 av: Sara87

Mkt bra artikel :)

Anmäl
2008-08-17 22:22 #9 av: Anna-Klara

mm det här är en jättebra artikel Glad

Sen kommer bara själva beslutet om VAD man ska tatuera och VAR den skall vara.. hejsan, jag är ny här - läser runt och tittar Skrattande

Anmäl
2008-08-17 22:32 #10 av: Liss

Tack tack:)

#9 Välkomen:)

Anmäl
2009-05-22 23:16 #11 av: SilvianLuna

Tack för en jättebra artikel Glad Jag går just i tankarna att tattuera mig, men jag har ju sådan beslutsångest, så det kommer ta ett tag att bestämma sig. Flört

Anmäl
2009-05-23 11:31 #12 av: Royalz

Jätte bra artikel :D

Anmäl
2009-06-02 19:31 #13 av: KallaMigMimmi

Länkades över till precis den artikeln jag behövde, super! bra förklarat av själva happening när "tandläkarborren kommer" hadde inte komit så långt i tanken

Anmäl
2009-06-03 21:44 #14 av: Liss

Tack själva hörrni :)

Hehe, "tandläkarborren" ger mig rysningar på ett bra sätt nu mera :D

Anmäl
2009-06-23 12:09 #15 av: janesmatte

jätte bra artikel nu förbered på min blivande tatuering Glad

Anmäl
2009-06-23 15:41 #16 av: Yaeko

Verkligen bra artikel för oss som funderar på tatuering :) Bra med steg för steg när man inte vet hur det går till :)

Anmäl
2009-06-26 00:08 #17 av: Liss

Jätte kul att ni tycker det:) Nu är de bara att köra på då ;)

Anmäl
2009-06-27 00:33 #18 av: janesmatte

#17 visst bara köra på är verkligen förväntansfull längtar ihjäl mig Skrattande

Anmäl
2009-06-27 01:22 #19 av: Liss

#18 Har du en tid beställd redan då? :)

Anmäl
2009-08-30 19:11 #20 av: SaraB

Väldigt bra artikel, speciellt för oss som funderar på ett tatuering. Ny här o kollar runt för inspiration :)

Anmäl
2009-08-31 00:16 #21 av: Liss

Välkommen :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.