Scarification/Branding

Branding

2007-12-12 22:43 #0 av: Liss

Branding, eller Human branding är en process då vanligtvis en symbol eller ett ornament bränns in i skinnet på en levande människa med det slutgiltiga resultatet av ett ärr som är permanent.

En branding är egentligen ännu en metod av en scarification, bara med det att människor säger enbart branding. De görs genom att använda ett varmt järn/stål. Man använder alltså tekniken som kallas Livestock Branding - så som dem märkte boskap med ett varmt järn, för att visa vilka korna tillhörde. Nu klassas "Human branding" som en body modification.

I mitten av 1850- talet vart branding förbjudet på grund av att de inte var mänskligt. Men vissa länder fortsatte med det ändå och de har nu mera blivit mer och mer populärt

Nu för tiden används inte Livestock Branding, eftersom de är för elakt för djuren. Men Human Branding är den nya trenden för dem som redan gillar tatueringar och piercingar. Tekniken som en gång i tiden användes för att straffa militärdesertörer och brottslingar, används nu mera av frivilliga människor som vill märka deras skinn för livet, som ett mode yttrande och utsmyckande.När du kommer dit:

Du sätter dig eller lägger dig ner i stolen/på britsen för att invänta det upphettade järnet som kommer bränna i ditt skinn. När de sätts mot huden ryker de och luktar bränt skinn. Någon sa att de luktade som en blandning mellan bacon och kyckling.
Eftersom adrenalinet (stresshormoner) sätter igång och huden dör, försvinner den mesta av smärtan. Efterskötsel:

En branding sköter sig bäst själv, du behöver bara hålla den torr och ren. Även att låta bli att irritera den, om området utsätts för mycket, kan du köpa luddfria kompresser från apoteket och sätta över såret under första tiden.

Värmestrålningen från en branding sprider sig i vävnaden runt omkring och kan påverka negativt. Att spola med kallt vatten i en halvtimme kan underlätta och minska problemet. De hjälper också till att hålla brandingen väldefinierad.

Om de visar någon rodnad, svullnad eller uttorkning kan man smörja med en oparfymerad salva. Om salvan innehåller vitamin E underlättar de även för läkningen. Ta inte direkt på sårytan, då kan man försvåra läkningen. Den mår bäst av att lämnas ifred.

Brännsår har stor infektionsrisk och ska då skötas väl. Att alltid ha rena händer och rena kläder på är en bra ide. Om du måste tvätta den, så tvätta med oparfymerad mild tvål och torka försiktigt. Undvik att riva upp sårskorporna.

Dock att låta den vara kan göra att den syns mindre om man har bra läkkött. Då finns allternativet till att irritera en branding med. (Läs Scarification eftervård)


Läktid: 

De beror på placering, storlek och efterskötseln. Så du bör ha tålamod med en branding. Du kan inte skynda på den utan snarare tvärtom. De brukar dock ta ett bra tag och kan se väldigt läskigt ut i början. De går igenom olika faser i läkprocessen, först ser de ut som ett fult sår sen blir de till ett rött ärr som blir mer rosa med tiden och tillslut ljusare än din egen hy.

 

Vad som är viktigt och hur de görs:

Artisten använder oftast ett tunnare järn, eftersom de är enklare att handskas med, och inte skadar huden så som ett tjockare järn kan göra. Dem använder alltså ett litet järn och gör märket i små sektioner på ungefär 2,5 cm. Om du skulle göra en liten, rund ring kan inte artisten bränna, helt enkelt, med ett järn som är runt. Då dör oftast även huden som är i mitten och blir en del av ärret, eftersom de är för stort område som bränns.   
Järnet trycks länge nog, tills allt ytligt skinn har bränts bort. Om man inte gör de rätt eller länge nog blir de antingen inget ärr, eller bara massa blåsor och märken efteråt. Och även när man bränner för länge kan de gå ner för långt och bli stora infektioner. Så hur länge och hur hårt dem ska trycka beror på hur upphettat stålet är också.

Viktigt är, att artisten bränner efter hur huden välver sig, så inte symbolen blir deformerad när den läker. När de läker drar ärret ihop sig och ändras lite.

Metoder:

Strike branding, är de vanligaste sättet, då dem använder sig av en uppvärmd metal och bränner ärret i skinnet.

Electrocautery branding, är en ny sorts branding. Dem använder sig då av en apparat som leder hög mängd elekrisitet genom huden så de blir varmt. Då kan man göra mera utförliga mönster.

Cautery Pen, vissa bränner också med en såkallas Cautery Pen, den blir över 2000 grader varm vid tippen. Den kan användas för lite finare linjer på en branding. Många artister har slutat just med den pennan eftersom den inte ger ett bestående resutlat varenda gång.


Gör INTE de här själv, om du inte är utbildad inom branding och en seriös artist. Att veta hur järnet ska användas, hur varmt de ska vara och hur du ska handskas med det, måste du ha en bra koll på den mänskliga anatomin så du inte gör illa dig själv. Men att behöva tänka på allt de samtidigt som du ska bränna dig själv, är bara att utmana ödet.Lisette har genomfört branding och svarade såhär på mina frågor;

Vart och när gjorde du en branding?

"Jag gjorde brandingen på body art i Malmö -99."

Hur kände du för det?
"Det sved till och gjorde givetvis ont, men efter bara ett par sekunder kom adrenalinet och jag blev nästan hög, lukten var den värsta. På grund av att jag ryckte till ett par gånger så blev brandingen så där i kanterna."
(Se bild ovan)

Varför en branding?
"Jag ville göra mer med min kropp, känna endorfinet i kroppen igen. Plus att jag tycker det är snyggt med ärr. Vill/ville göra en suspension, men planerna har gått i kras."

Tack för alla bilder lisette

   Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2007-12-12
Anmäl
2008-02-09 15:36 #3 av: mjioo

puttar upp lite

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.