Piercingar

Skötselråd för Piercings

2007-12-03 23:17 #0 av: Liss

Även en piercing är viktig att sköta rätt så den blir snygg. Om man sköter på bästa vis går läktiden fortare.

SKÖTSELRÅD VID PIERCING UTANFÖR MUNHÅLAN, OVANFÖR MIDJAN

DU BEHÖVER: Tops och Natriumklorid (Koksaltlösning).

Tvätta händerna ordentligt, ta en tops med koksaltlösningen och börja försiktigt rengöra från piercingen och utåt, undvik att vrida smycket tills det är helt rengjort från sårrester, ludd och andra partiklar, i början bör man oftast tvätta den 2 ggr/dagligen.

Tvätta smycket genom att endera vrida det så dess insida kommer ut (ring, hästskobarbell) eller tryck det försiktig upp/ner (barbells, bananabells) och tvätta delarna som man kommer åt, vrid sedan försiktigt smycket till orginalläget.

Om du vet att en piercing riskerar att utsättas för mycket irritation, en smart ide vore att köpa såkallad luddfria, sterila kompresser, som har en glatt, nästan plastig yta, och tejpa över den med sårtejp, oftast är det navlar och bröstvårtor man pratar om, men andra surface piercings kan må bra av detta extra skydd.

Ta inte under några omständigheter på din piercing med otvättade händer, eller låt andra göra det; vanligaste infektionsanledningen är just dålig handhygien.

Undvik allmäna solarium, allmäna pooler, klorerat vatten, och liknande platser under läkningen.

Vid utsatta piercing som navlar, ögonbryn och bröstvårtor, samt piercings i brosk, var försiktig med slitage, tryck och all irritation, många personer kan irritera navelpiercings när de sitter ner, utan att de tänker på det, för man sjunker gärna ihop framåt, och kan sätta tryck på navelsmyckena, speciellt de som har ringar i sina navlar krånglar det lätt för av denna anledning.

Undvik seriöst alkohol/droganvändning under läkningen, mindre mängder känner de sällan av, men kontinueligt så kan de börja må väldigt dåligt.

Om piercing ser fin ut, och det inte är några större mängder sårtvätska eller ludd som fastnar, kan man börja tvätta en gång om dagen, om den börjar krångla, eller se mer irriterad ut, återgå till två gånger om dagen tills den börjar se bättre ut.

 

SKÖTSELRÅD VID LABRET, LÄPP, MOUCHE, KIND OCH TUNGA

DU BEHÖVER: Corsodyl/Hexident. Om det är en piercing som även sitter på utsidan munhålan, så behöver du även Tops och Natriumklorid (Koksaltlösning).

Sug försiktigt på is de första timmarna; en oral piercing kan svullna en hel del, först och främst tungan, men även läpp, kinder och labretter kan svullna upp ordentligt.

Skölj munnen med antibakteriella medel två ggr/dag, följ instruktionerna på flaskan. Om piercingen även sitter på utsidan av munhålan, behandla dem som punkt 1 och punkt 2 på ovanliggande skötselråd (tvätta rent först, vrida smycke efteråt).

Tvätta händerna och kontrollera att kulorna sitter fastdragna ordentligt om det är en labret, tungpiercing eller en annan piercing som har ett gängat smycke i sig, en dåligt åtdragen kula kommer skruva upp sig och endera hoppa iväg eller hamna i din mage av misstag.

Vid piercings som sitter på utsidan av munnen (labret, mouche, kind eller läpp) bör man undvika allmäna pooler, klorerat vatten, allmäna solarium och liknande inrättningar.

Dra ner eller upphör ditt intag av alkohol, droger, cigaretter, snus, krydstark mat, starka halstabletter eller annat som kan tänkas irritera piercingen. Det är lätt att det blir ärrvävnad i området, vilket kan vara obehaglig och se otrevlig ut.

Skölj gärna munnen med vatten efter du äter något, matrester kan lätt irritera piercingen om de hamnar i såret.

Undvik oralkontakt/oralsex under läkningen, din partner har också bakterier som kan hamna i din piercing, även om du sköljer med antibakteriella medel.

Kom ihåg att byta ner till ett mindre smycke, alla orala piercings görs med smycken som är något större än normalt, det är för att tillåta svullnad och undvika obehagliga trycksår som annars kan uppstå om smycket blir för tight, om man inte gör det kan man lätt skada både tandkött eller tänder i onödan.


Dränka din piercing
Detta är mycket bra och kan förkorta läktiden avsevärt, men det är ganska tidskrävande.

1.Häll ca 50 ml koksaltlösning (finns på apoteket) i till exempel ett rent snaps glas. Man kan även blanda koksaltlösning själv genom att koka vatten med havssalt.
2.Håll glaset upprätt och böj dig framåt och pressa det runt din piercing.
3.Lägg dig på rygg och håll glaset mot din piercing i 10-15 min och slappna av.
4.Böj dig framåt och ta bort glaset.
5.Badda torrt med en ren pappers servett eller kompress.


Infektion

Detta är ett problem som garanterat kommer att uppstå om man inte sköter om sin nygjorda piercing. Och det är viktigt att tänka på att man även kan få virussjukdomar i nygjorda piercings genom kontakt smitta.
Det är därför oerhört viktigt:

1. Att man inte kommer i kontakt med andra människors kroppsvätskor även om man känner personen i fråga.
2. Att alltid tvätta händerna innan du rör vid din nygjorda piercing eller att någon annan rör vid den.
3. Tänk även på att aldrig sätta in ett begagnat smycke eller ett O-sterilt smycke, gå till din studio och be dem sterilisera det först.
4. Aldrig ha oral kontakt med en nygjord piercing
5. Smink parfym smutsiga kläder mm kan medföra infektioner
6.Sol & bad bastu under de första 6-8 veckorna skall undvikas (gäller även pool , hav ,sjö, solarium)

Tydliga tecken på infektion är kraftig rodnad, molande värk, gul eller grönaktiga illaluktande flytningar, (ej att förväxla med den genomskinliga vätska som kommer ut från din piercing).

Åtgärd vid infektion
Ta inte ut ditt smycke eftersom det läker igen väldigt fort, samt att det är svårt att sätta tillbaka det när piercingen inte är läkt.
Kontakta din piercing studio!

Fråga din egen Piercare om antisepticmedel.

Du ansvarar för din egen piercing, därför ansvarar du också för hur bra den blir. Lycka till!

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2007-12-03
Anmäl
2009-02-12 19:16 #5 av: skrellet

fungerar det lika bra med sårrengöring (klorhexedin) som koksalt på bröstvårdspiercing, den här artikeln rekomenderar ju koksalt?

Anmäl
2009-03-17 00:42 #6 av: Ixion

#1 Koksalt är snällare mot huden, klorhexedin torkar ut huden väldigt mycket och är nog inget att rekomendera att ta på bröstvårtorna upprepade gånger.

Annars finns det speciella tvålar att köpa för rengöring av piercingar, jag använder mig av "Antiseptic bodysoap" från Barbarella.se. Den är kanon =)

Anmäl
2009-03-17 18:14 #7 av: Maathilda

fick ett råd utav min piercare att man inte ska använda tops när man rengör... då det kan komma ludd från topsen i såret, och då bli infekterat..

Anmäl
2009-03-17 18:21 #8 av: Liss

#7 Ludd från topsen? De måste ju vara riktigt dåliga tops isf, för när tops blir blöta så blir dem kompakta. och inga jag använt då har luddat i alla fall:) Och när man rengjort så brukar man tvätta av sig med vatten sen. Så de tyckte jag inte lät så logiskt.

Vad rengör du med annars?

Anmäl
2009-03-17 18:31 #9 av: Maathilda

#8 Brukar ta med ta medlet på fingret elr ha en sådana där kompresser (=

Anmäl
2009-03-17 18:33 #10 av: Maathilda

Föresten bra skötselråd annars Skrattande

Anmäl
2009-03-17 20:01 #11 av: Liss

#9 Okej, ja kompresser är ju också av bomull. Så dem borde kunna ludda lika mycket som tops isf. Men de är ju samma sak där, när dem blir blöta så blir dem kompakta. Och om de skulle ludda är de inte speciellt svårt att få bort det:)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.