Annons:
Etiketttatueringar
Läst 23256 ggr
Liss
2007-12-02 00:23

Tatueringens historia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tatuering har funnits i tusentals år i många kulturer runt om världen. Efter att de tidigare, europeiska kulturerna övergått i kristendom var det i västvärlden nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar till dess att det åter blev ett mode på 1980-talet.

Tatuering är en av de äldsta sätten för utsmyckning av kroppen. Den kom troligen till av en slump då någon råkade få aska från lägerelden i ett sår, och upptäckte att det blev ett permanent märke.
Efter ett tag kanske man började utföra det kontinuerligt och inte bara använts för att dekorera utan även i religösa och medicinska sammanhang. Den har också fyllt, och fyller fortfarande, ett identifikationssyfte då den säger en hel del om ägaren.

Kanske först bara för att skilja sig från djuren, men senare också vilken stam ägaren tillhörde, vilken social status han eller hon har, om personen är gift eller om han/hon är sexuellt mogen. Hos till exempel nubierna, ett folkslag i Sudan, blir flickorna "ärrtatuerade" när de fått sin första menstruation. I en del kulturer kan man även se vilka bedrifter och hjältemod som den tatuerade gjort för att förtjäna sin tatuering.

På gamla grottmålningar kan man se mönster som starkt påminner om mönster som har använts för tatueringar, och fortfarande används.

**Äldsta existerande tatueringar

**Den äldsta kända tatueringen som föreställer något motiv är hittade i några gravar i syd Sibirien i Pazyryk regionen. Den första hittades 1948. Han tros vara en hövding för han hade några fina föremål med sig i graven. Mannen tros vara ca 2500 år gammal men kroppen har blivigt väl bevarad på grund av att han var nedfrusen.

Detta Sibiriska folk har haft kontakt med skandinaver, och senare blivigt en inspirationskälla för vikingarna när det gäller sättet att designa saker och ting på. Araben Ibn Fadlan skrev för mer än tusen år sen om sitt möte med vikingarna och berättade hur de var täckta med bilder på sina kroppar.

Mumier

Anledningen till att man finner mumier med tatueringar är att deras hud är väl bevarad. Flera av Egyptens mumier var tatuerade, Även Sydamerikanska mumier är funna med tatueringar.

Eskimåerna

1972 på västra Grönland fann man några mumifierade kroppar från 1400talet som var tatuerade
Det äldsta existerande porträttet av Grönläningar är en oljemålning, som hänger på Danmarks nationalmuseum i Köpenhamn. På det kan man se att kvinnan har likadana linjer över pannan och på kinderna som mumien.

Eskimåerna använde en speciell teknik när de tatuerar. Till skillnad från den valiga metoden där man gör hål i huden som fylls med någon slags färg. De syr istället in sina tatueringar i huden med hjälp av en liten ben nål och en tråd doppad i sot som de sedan drar under huden. Kvar blir ett streck av sot. Genom att sy flera stygn får de längre linjer och de kan göra ett mönster.

**Samoa
**Samoanfolket har en stor tatuerings tradition där både män och kvinnor gör stora tatueringar.

Det här folket kallar sina tatueringar för pe'a. Metoden är mycket smärtsam. Pe'an knackas in i huden med hjälp av vässade griständer som de har fästa på långa pinnar.Deras tatueringar känns igen på de geometriska mönstren som täcker benen från knäet till ovanför höfterna. Dessa motiv har bland européer och amerikaner på senare tid blivigt populära att tatuera in på traditionellt vis.

**Borneo och Indonesien

**Här finns också en stor tatueringstradition. Borneos tatuerings design har varigt en stor inspirations källa till den västerlänska Tribala stilen på tatueringar som i dag har blivigt mycket populär specielt bland ungdomar.

**Japan

**De klassiska japanska tatueringarna är världskända och har blivigt den största inspirations källan till västerlänska moderna tatueringar.

Japanernas tatueringar är stora och färg granna de täcker ofta hela koppen. Det finns också en tanke att de skall passa kroppens eget mönster bakom dem.

Afrika

I Afrika har man utvecklat en helt annan tatueringsteknik än att placera färg innanför skinnet.

Efter som de är mörkhyade syns inte vanliga tatueringar under deras skinn. Skinnet är ett mörkt filter som är i vägen för tatueringen.

På grund av detta har man i Afrika utvecklat en slags ärr tatuering som utförs genom att man ristar in ett mönster i huden som man gnider in med aska eller växtfärger för att uppnå en bättre effekt. Såret skärs då och då upp för att det skall läka långsamt och bli mer infekterat, så att det blir ett kraftigt utbuktande ärr.

  •   historia
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2007-12-01

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Annons:
Honestyisdead
2007-12-02 00:49
#1

Bra artikel :)

Liss
2007-12-02 02:56
#2

jaa..

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

lena1
2007-12-02 20:36
#3

jasså det var så det var vad coolt….lycka till med nya sidan :-).

kram

lena

Liss
2007-12-02 20:46
#4

Hehe, tack Lena:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

AnneN
2007-12-02 20:47
#5

Riktigt intressant artikel

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

kerstinjoh
2007-12-02 20:47
#6

Lycka till med sidan!

Annons:
Liss
2007-12-02 20:49
#7

Vad kul Anne, välkommen hit:)

Tack Kerstin.. du ska inte stanna då?:) hehe..

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

fettmedkevlar
2007-12-03 11:35
#8

På grund av detta har man i Afrika utvecklat en slags ärr tatuering som utförs genom att man ristar in ett mönster i huden som man gnider in med aska eller växtfärger för att uppnå en bättre effekt. Såret skärs då och då upp för att det skall läka långsamt och bli mer infekterat, så att det blir ett kraftigt utbuktande ärr.

Detta kallas även scarficaiton(stavning fel?). Jag har en bekant som gjorde detta hos en utbildad. Och för att uppnå dom utbuktande ärren så skulle hon varje gång hon duschade ta bort skorporna och hälla i salt(vet ej om det är special salt) och sedan låta skorporna framträda igen. Efter ett par gånger så var det färdigt.

bruksschafrar.blogspot.com

Medarbetare på Brukshundraser.ifokus.se

Honestyisdead
2007-12-03 13:44
#9

Det kommer nog en artikel om just scarification sen skulle jag tro :)

Liss
2007-12-03 15:40
#10

Jaa då, jag har en sån artikel på G!:)

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: