Scarification/Branding

Scarification

2007-12-16 23:52 #0 av: Liss

Scarification, finns i många olika metoder, cutting, skinnremoval, kemisk, injektion och tattoo gun. Scarification är en term som beskriver ärrbildning. De innebär att man skär eller skrapar bilder, texter eller motiv i huden med skalpell eller kniv.

Scarification kan nog vara den äldsta kroppsutsmyckningen som finns. Genom tiderna har man använt scarification som tecken på kroppen för olika saker, som jägarens rivsår från ett farligt djur, någons tillhörighet till en grupp och ålderdoms tecken på äldre. Ärr är som en historieberättelse om vad som hänt under ens livstid, vad man samlat på sig under årens lopp. Ärr är oftast fysiska hinder eller utmaningar vi vart med om och lyckats övervinna. Folk med intressanta ärr har oftast haft ett intressant liv, ibland också att man förlorat sin själsfrände eller gått igenom en känslomässig kris. Förändringar som vi gärna vill ha ett minne av på kroppen. Men en vacker bild på huden, som en tatuering kan vara, är inte vad alla är ute efter. Man kanske vill ha något som kommer från huden själv, utan några stora förändringar. Då kan scarification vara de man letar efter.

Skinnremoval

I många kulturer så respekterar man dem äldre för deras kunskap och visdom. Deras livserfarenhet och deras tecken på ålderdom, så som ärr och rynkor, är inte något som dem döljer eller försöker täcka över, utan som ett värdighetstecken. Scarification drar också folk som tycker om de udda och lite mer extrema, som kanske helt enkelt tröttnat på utsmyckningssätten som redan finns tillgängliga. Som vill ha något annat än tatueringar och piercings.

I Afrika och Australien har de varit vanligt länge att göra scarifications. Eftersom deras hud är mörkare, är de svårt med tatueringar och då har dem i stället skärt mönster i huden. Mörk hud får väldigt framträdande ärr och dem syns väl. Personer med ljust hudpigment får inte densamma effekt på ärren och är säkert därför vi varit mer för tatueringar än scarifications.

Metoder:

Det finns många olika metoder till en scarification, men dem vanligaste är nog cutting och såkallat skinn peeling eller skinnremoval.

Skinnremoval, När du gör en skinnremoval avlägsnar dem en remsa med hud genom flera snitt. Den metoden lämnar större sårytor, vilket hindrar såret från att läka samman lika snabbt. Kroppen måste skapa mera täckvävnad vilket gör att de blir tydligare ärr än när sårkanterna läggs kant mot kant. Med skinnremoval är de mycket bättre kontroll över resultaten och man kan få bättre detaljer än med en branding till exempel. De är dock något som tar tid att göra och branding kan vara att föredra då obehaget är i kortare tid. Skinnremoval ska inte irriteras utan hållas torrt och rent. Och tvättas med oparfymerad tvål och vatten. Man kan även irritera den om du skulle vilja ha ännu mer resultat än de som redan blir.

Cutting och skinnremoval scarification

Cutting, vad som skiljer sig mellan cutting och skinnremoval är alltså, en cutting skär artisten ett snitt med skalpell och gör mönster. Och med skinnremoval skär artisten snittet med ett till snitt bredvid, som en spegeleffekt och karvar bort skinnet i mellan så såret blir över en större yta. 

Cutting scarification

Tattoo gun, ett annat alternativ som finns är att göra det som kallas tattogun, artisten använder då en vanlig tatueringsmaskin fast utan färg i huden och kör i samma spår tills de blir djupt nog.

Kemisk scarification går till så, att man gör upp mönstret och har material som utmärker mönstret ordentligt och som inte dem kemiska syrorna kan ta sig igenom. Dem använder t ex tejp eller vaselin. Sen häller man alltså på syror som får vara på huden i 2 till 10 minuter, så gör syrorna jobbet och de gör antagligen väldigt ont.
När de är klara sköljer artisten av med mycket vatten. Den här varianten är inte att föredra då de kan gå galet väldigt lätt. Dem använder sig av fast syra eftersom flytande syra inte håller sig på plats.  

Dremel scarification är när dem använder sig av just en dremel, ett sorts verktyg som "slipar" bort huden genom att rotera. Den här metoden är blodig och när de roterar på det sättet kan massa partiklar snurra runt i luften så de finns stor risk för infektion.

Injektion scarification är en väldigt ovanlig metod att använda, de används inte alls ofta. Artisten injekterar "rubbing alkohol" under huden och ser hur de sprider ut sig. Dock är resultatet inte kontrollbart och de innebär risker. De blir alltså slumpmässiga scarifications.

Injection scarification

Wayde Dunn är en känd scarification artist från Australien, som brukar vara på många respekterade scarifications studios. Han har gjort många otroliga verk inom cutting och skinnremoval.

En av Wayde Dunns cutting och skinnremoval verk

Här kan du läsa om skötselråden för en scarification

 

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2007-12-16
Anmäl
2007-12-17 18:26 #1 av: SparklingTindra

Men gud, den nedersta bilden.. Det måste juh ha gjort skitont juh.. Förvånad

Anmäl
2007-12-17 19:04 #2 av: Hera

#1 Ja fyy, det kan ju inte ha varit skönt. Inte vid läkning heller. Tänk sen om ärren blir fula också, då har man försört en stor del av kroppen.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-12-17 19:59 #3 av: tokage

Hjälp! Gör ont i mig bara att kolla på den nedersta bilden! Nej fy! Inget sånt för mig! Tatuering när jag blir 18, men inte scarification inte! Förvånad

Anmäl
2007-12-17 22:13 #4 av: Liss

haha.. jag tycker dock att den nedersta bilden är otroligt vacker:) Men håller med.. om ni även läser artiklen om "scarification eftervård" så står de hur du sköter de efteråt. Alltså att hälla eller skrubba många olika saker i såret så de INTE läker för fort.. så de blir mer ärrvävnad och synligare ärr:)

Neeh jag vet inte, står nog över scarification jag med. SÅ mycket smärta tror jag inte jag uthärdar.. isf en branding.

Anmäl
2007-12-18 00:36 #5 av: Theres

skulle vilja se hur den nedersta bilden ser ut när den är läkt

golf.ifokus.se

Anmäl
2007-12-18 01:22 #6 av: Liss

Ja vet faktist inte. Dem bilderna som finns på hans verk som jag hittar är just när dem är nygjorda.


Anmäl
2008-04-05 21:21 #9 av: TacoBelle

En bild på fågeln när den nästan är läkt.

Anmäl
2010-04-06 03:26 #10 av: Midnatta

Man får inte ha bedövning då eller? När de gör sådant här? :P

Anmäl
2010-04-06 12:47 #11 av: Sarah

AAAHHHH, blir illamående...

Anmäl
2010-04-06 15:35 #12 av: Midnatta

Haha vid närmare eftertanke har jag faktiskt en lätt cutting på handleden i form av ett M som blev lite småinfekterat efter att jag hade ristat in det när jag hade tråkigt i skolan. Syns faktiskt helt okej också Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.