2007-12-17 00:25 #0 av: Liss

De finns många olika sätt att sköta sin scarification beroende på hur du vill ha den. Att irritera den gör att de blir mer ärr vävnad och alltså mer synligt ärr. Sen är de efter om du vill ha den mörk i färgen eller kanske lite röd, eller så vill du ha den upphöjd?

Eftervård för cutting, skinn removal och tattoo gun:

Om du hela tiden smörjer med en fet, antiseptisk salva på det skadade området hålls sårskorporna mjuka. Och hålls dem mjuka försvårar de kroppens läkningsprocess. När man tatuerar sig undviker man detta eftersom förlängd läkningstid ökar chansen till att sårskorporna lossnar och gör så mer färg lämnar tatueringen. Vid en scarification är de vad man eftersträvar, eftersom de ökar bindvävnaden och håller lagret av epitelceller (hudceller) tunt, så ärret syns kraftigare.

Under dem första dagarna ska då låta såret vila dock. Då rengör du mest såret med en tvål så som Lactasyd eller Provon, som lämpar sig bra just för det här. Ta sen en varm dusch eller ett varmt bad och efter ett par dagar kan du märka en viss rodnad runt området. Och efter du blötlagt såret märker du en vit/gul hinna, de är ett tecken på att du ska börja rengöra såret från läkningsvävnaden. När du rengör en scarification bör du vara försiktig, speciellt de första dagarna när det fortfarande är färskt, annars riskerar du att skada kanterna på såret. De kan resultera i att du får ojämna eller luddiga kanter. 

När du börjar måste du tvätta händerna noggrant eller använda engångshandskar. "Verktygen" t ex en tops som du klippt av snett, som du försiktigt kan lirka upp kanterna med, ska vara rena och steriliserade. Börja med att sitta i varmt vatten i minst 10 minuter, torka sedan försiktigt rent såret.
De borde nu täckas av den gul/vita hinnan som kallas granuleringsvävnad, ett äggviteämne som ser ut som en genomskinlig, tjock film. Den täcker såret från kant till kant och för att öka ärrbildningen kan du försöka avlägsna den försiktigt utan att de skadar vävnaden under. Du kan även använda dig av en pincett eller en mjuk tandborste.

Börja försiktigt lirka upp lagret om de är tillräckligt blötlagt borde de gå relativt enkelt. Det kommer att lossna som trådar från såret när du börjar, om läkningslagret håller ihop kan du rulla ihop den upp ur såret, när du väl fått upp en kant. Om du använder en tandborsta ska du rengöra längst sårkanterna, alltså inte tvärs över, då kan du riskera att fläka upp den så de blir ojämnt. Speciellt de första dagarna innan såret har stabiliserats är de något man ska vara försiktig med. När du fått ort de kan du använda en bomullsände för att rengöra. Var försiktig så du inte skadar den underliggande vävnaden då de leder till ett ojämnt resultat. Märker du att vissa kanter verkar läka fortare än andra kan du använda en tops eller pincett för att avlägsna dem oönskade bitarna.


Rödvinsvinäger, kan man använda efter du rengjort sårytan. I mitten av 90-talet testade en Matty Jankowski rödvinsvinäger på sin cutting och de har en tendens till att göra den mera rödaktig i färgen, vilket gör att du får ett mera framträdande ärr. Substansen irriterar såret och försvårar läkningen så att hudcellerna inte bildas lika mycket.


Jodopax, en stark bakteriedödande lösning som används vid rengöring av smutsiga sår. Jodopax gör så ärren blir gulbruna som delvis beror på jodets starka, irriterande egenskaper. De beror också på jodets starka förmåga att färga av sig. Som med rödvinsvinägern bör du använda det i samband att du rengör sårytan först.

Inkrubbing, använde man förr mycket. Då använde dem sot eller liknande och hade i såren för att såret skulle bli mörkare i färgen. En inkrubbing kan vara intressant om du vill ha din scarification på gammalt vis, men problemen är att hitta en färg som håller sig i kroppen som inte är riskfylld. Och att få färgen att stanna i kroppen så länge att hudceller och granuleringsvävnad täcker det. Man kan även ha i tatueringsfärg, men då kan de mera se ut som en dåligt gjord tatuering. 
Om du sattsar på en inkrubbing ska du undvika att irritera såret och få de att läka på kortast möjligast tid precis som en tatuering. De kan jämföras med en tatuering som är handknakad.

Väteperoxid, används som sårrengöring av infekterade sår. Den löser upp och får kroppens läkningslager att lossna. Du kan använda en väteperoxid som ligger på 3-6 % och sen låta de vara i 10 minuter. Sen spolar du med vatten och försiktigt borstar ur den lösa vävnaden. Väteperoxid är en bra sak om din scarification sluter sig för snabbt. Dagen efter brukar de bli en rodnad runt såret, när du använder just väteperoxid bör du hålla koll för överkänslighet ifall de uppstår hudutslag eller liknande, då ska du hålla dig ifrån det. Medlet är blodstillande och gör då att äggviteämnena inte återbildas lika snabbt.

Sandning, att använda en sak som sand är ett effektivt sätt att förhindra läkning och stimulera ärrbildningen. Kroppen störs utav de och kommer att försöka stöta bort det, vilket resulterar i att sårkanterna viker upp sig och förhindras till att slutas. De kan dyka upp en svullnad då kroppen kan suga åt sig vätska i ett försök att lösa upp den irriterande sanden. Du måste hela tiden rengöra såret från sanden så dem inte växer in i vävnaden. Lättast är om du lägger dig i varmt vatten igen och borstar bort sanden. Att tillföra främmande material i såret kan vara riskfyllt och är inte okomplicerat. Du kan inte ta sand från naturen och använda, då de leder med stor sannolikhet till infektioner eller riskerar till och med stelkramp. De bästa är att använda steriliserad, finkornig sand. Om du är intresserad av den metoden bör du rådfråga din artist som gjorde din scarification.

Du kan även ha salt eller citron i såret på samma sätt. Saltet brukar man skrubba upp såret med.Läktid:

De varierar mycket, men minst två veckor. Om man irriterar såret för mycket bör man avbryta behandlingen efter 2-3 veckor. Att irritera de länge leder oftast bara till en ojämn scarification

Om några delar läker fortare än andra så spendera lite mer tid på dem, i värsta fall får man göra en retouch hos scarification artisten du var till. Ärr kan bli ojämna av många anledningar, ojämn läkning, ojämn skärning, olämplig eftervård eller bara ren otur. Man bör vänta lite också innan man ger sig in på att göra om den. Visserligen kan dem skära om den igen rätt fort men att skära om och om igen i samma område resulterar inte i upphöjda ärr utan snarare sjunker de ihop i stället.

Så nu är de bara att börja, Lycka till!

 

Av: LisetteS

Datum för publicering

  • 2007-12-16