Tatueringar

Vill du bli tatuerare?

2007-12-03 16:51 #0 av: [jenkass]

Har du konstnärlig talang? Har du sinne för ordning? Är du beredd på att vara egen företagare? Då kanske tatuerare är jobbet för dig!

Arbetet är mångsidigt, vissa säger att tatuering inte är något yrke, utan en livsstil. Som tatuerare måste man ha sinne för bilder, form och färg. Det är ett stort ansvar och man måste kunna ta emot kundens önskemål. Du måste vara stadig på hand och du ska kunna ge kunden råd om tatueringens placering på kroppen och anpassa storleken därefter. De flesta tatueringsstudios har pärmar med en rad olika bilder i, alltifrån blommor till drakar. 

Du som tatuerare måste räkna med att kunden kan komma med en egen bildidé, och då måste du försöka förstå den och själv kunna rita bilden. Utöver kroppsutsmyckning kan man även arbeta med kosmetisk- eller medicinsk tatuering. Det kan då handla om att återställa eller rekonstruera olika kroppsdelar, exempelvis ett par ärriga läppar.

Skiss
Skiss ©

 

Utbildning

För att bli tatuerare måste du gå som lärling hos en redan etablerad tatuerare. För att bli antagen krävs oftast att du har en konstnärlig talang. Lärlingstiden sträcker sig ungefär över tre år.

Självklart vill du gå hos en seriös och duktig tatuerare, du vill ju lära dig någonting. För att veta att det kommer bli en seriös utbildning för dig under lärlingstiden ska du av din lärare få en utbildningsplan. Där ska det specificerat stå de kurser du ska gå, vilka böcker du ska läsa, studiebesök och vilka tekniker du ska gå igenom etc.
Som lärling får du lära dig hur du bemöter kund och sterilhantering. Du kommer att få arbeta med bilder, både skapa egna eller anpassa motiv till kundens önskemål.

För att öva på själva tatueringsmaskinen kan du givetvis öva på dig själv eller så finns det speciella skinn att köpa. Det kan vara bra att ha med sig en sjukvårdsutbildning i grunden, då det ställs höga krav på hygien och hälsa.

I nuläget finns det inte någon speciell gymnasielinje eller utbildning för att bli tatuerare, så det finns heller ingen skriven lag på åldersgräns. Men eftersom att det är lag på att vara över 18 år för att skaffa sig en tatuering så är det ytterst tveksamt att någon studio skulle ta emot dig som lärling om du är minderårig.
Efter lärlingstiden får du ge dig ut på arbetsmarknaden, antingen som anställd hos någon eller starta eget.

Vad innebär det att vara tatuerare?

Är man egen företagare finns en mängd saker att hålla reda på. Alltifrån inkomster, utgifter och betalningar. Försäkringar ska finnas både för lokalen, sjukdom och avbrott i verksamheten samt för pension. Städning är såklart jätteviktigt. Att komma till en ren och fräsch lokal ger även ett gott intryck. Det viktigaste att tänka på när man tatuerar är hygienen. Eftersom att man varken vill eller att det får spridas någon smitta mellan kunderna. Man måste tänka på att borden som man använder är noga tvättade inför varje ny kund och att man har steriliserade nålar och färgtuber.  Vad gäller lokalen så utfärdar Socialstyrelsen rekommendationer i miljö- och hälsoskyddsnämnden och kommunen får godkänna studion, ventilationen och städrutinerna etc.

Föreningar

Sveriges Registrerade Tatuerare (SRT) arbetar för att hävda kvaliteten i arbetet och sprida kunskap om tatuering till yrkesutövare, kunder och myndigheter. Föreningen anordnar kurser om t.ex. hygien.

 

Relaterade länkar

Av: jenkass

Datum för publicering

  • 2007-12-03
Anmäl
2007-12-03 16:54 #1 av: Hera

Vad bra artikel :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2007-12-03 17:00 #2 av: Liss

Jätte bra Jenkass:)

Anmäl
2007-12-03 17:01 #3 av: [jenkass]

wohoo tack! haha min första artikel :P och skissen har min pojkvän målat :)

Anmäl
2007-12-03 17:09 #4 av: Liss

Hehe jaa, grattis;P Jag förstod de, dödskallen var skit snygg!

Anmäl
2007-12-03 18:11 #5 av: Telefonkontakt

"Men eftersom att det är lag på att vara över 18 år för att skaffa sig en tatuering så är det ytterst tveksamt att någon studio skulle ta emot dig som lärling om du är minderårig." ¨Finns ingen som hälst lag som säger att man måste vara myndig för att skaffa en tatueirng. Skitsnack

 

Anmäl
2007-12-03 18:24 #6 av: Liss

#5 Även om de inte finns en skriven lag har alla seriösa tatuerare de i sina principer. Därför får man inte vara tatuerare innan de heller antagligen.

Anmäl
2007-12-03 18:26 #7 av: Telefonkontakt

#6 ja, det är principer, men inga lagar som artikeln påstod. Felaktig information. Sen så kan vem som hälst kalla sig tatuerare. Det finns ingen lag på det heller, bara principer Inom tatuering finns det inga lagar, bara principer, men man kan dock bli anmält för ohygienska intrument oh överföring av blodsmitta osv. Men att tatuera finns inga lagar eller vem som ska tatuera.

 

Anmäl
2007-12-03 18:43 #8 av: [jenkass]
det är visst lag på att få tatuera sig, är man under 18 år måste man ha målsmans tillåtelse

Utan föräldrarnas tillåtelse får man inte ingå ett affärsavtal med en minderårig person vilket kan leda till rättsliga efterspel. vilket inte är så positivt för studions rykte

Anmäl
2007-12-03 18:44 #9 av: [jenkass]

och denna artikel riktar sig mot tatuerare som har egen studio, alltså inga svartjobbare i hemmiljö...

Anmäl
2007-12-03 18:45 #10 av: Zandra---83

Jag vill lägga in en sak,skulle det föras över smitta pga ohygien är det lag på att det måste anmälas! Annars är det upp till person om den vill eller ej (men självklart bra om det görs om det är ohygien),men just när det gäller smittor så måste det anmälas, det gäller överallt!

Anmäl
2007-12-03 18:59 #11 av: Telefonkontakt

#8 inte ens det är det lag på. Bara indirekt. Man kan få en tatueirng gratis, då går man runt den lagen.

#10 det var det jag menade att det var lag på. kanske bara inte skrev det. Men man kan ju överföra blodsmitta via sex också

 

Anmäl
2007-12-03 19:17 #12 av: Zandra---83

#11 Jo det kan man göra med om vi delvis går övet ot så är ju sexsmitta amnälningskyliga. Så det är en lag som finns, men det är ju ej tatueraren som har den lagen (det blir ju tyvärr personen som får göra det, som fått det). Men som tatueerare finns det ju inga lagar direkt (kunde ju gärna få göra det, skulle ej göra mej något) lagar utan som du skriver bara principer.

Anmäl
2007-12-03 19:19 #13 av: AnneN

Om man driver en tatueringsstudio som företag så finns det väl endel lagar om hygien och annat?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-03 19:21 #14 av: [jenkass]

har nämnt i artikeln att socialstyrelsen måste godkänna lokalen o dyl.

Anmäl
2007-12-03 21:58 #15 av: Liss

En otroligt givande artikel iaf Jenkass.. tyckte den var jätte intressant. Och din sambo får mer än gärna rita en tattoo till mig;P En old school *flirt flirt*;P hehe..

 

Anmäl
2007-12-04 16:17 #16 av: Liss

flirtar lite till*;)

Anmäl
2007-12-07 14:46 #19 av: Bybo

Tack, bra läsning... När jag gjorde min tatuering, så erbjöd han sig mig att ev bli hans lärling :-) Han gillade mina ideér och att jag kunde teckna :-) Men, tyvärr så blir det inte så för mig, då jag är för feg....

Anmäl
2007-12-07 17:17 #20 av: Hera

Bybo; vad synd att du inte vågade :/

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-06-17 01:47 #24 av: [tiiia]

hur är det med lärlingslön ? är det "vanligt" att få det och hur mkt brukar det ligga på. Dessvärre är det ju svårt att leva tre-fyra år helt utan pengar :S

Anmäl
2008-06-17 01:49 #25 av: [tiiia]

#3 den ser exakt likadan ut som en skalle jag såg på intersport, både på badbyxor och t-shirtar. bandgrej?

Anmäl
2008-06-17 11:23 #26 av: [jenkass]

#24 har inte någon koll på "lärlingslön", det brukar man göra upp tillsammans med den tatueringsstudio man är på. Olika hur mycket man tjänar beroende på hur fort man kan tatuera kunder. Oftast är det bra att ha en anställning vid sidan om, är man arbetslös kan man få bidrag från försäkringskassan.

#25 den är skissad utifrån en bild med tre dödskallar o rosor runt om, så exakt den kan de inte vara ;) Och rosen i munnen är egen idé. Så den skissen i #3 är inte från någon bandlogga, det är möjligt att det du såg på intersport är det, finns ju skallar som ser nästan likadana ut, alla old school grejer m.m.

Anmäl
2008-06-17 20:11 #27 av: [tiiia]

#26 nej inte liknande, den är exakt likadan. :)

Anmäl
2009-11-08 20:33 #28 av: Tarzan88

# 0

Jag undrar VAD du har för erfarenhet av tatuering? oc dess yrke!

Din kille kanske är tatuerare?

ok ja kan säga såhär Att ARBETSFÖRMEDLINGEN inte betalar för sånt,så japp ni får klara er utan lön den tiden,det är inte lätt kanske, ( om inte arbetsförmedlingen har ändrat de nu dom senaste 5 åren )sen så är tatueringar inte helt acepterade ännu tyvärr,

Men som ja nämt de gäller att man har vänner som är innom den branchen,hade jag inte haft den krets vänner runt mej jag hade/har hade ja antagligen aldrig börjat med de eller kunnat de kostar lika mycket som de smakar för att komma igång,nu tatuerar jag bara på fritiden är ja har tid och lust, men ja gör de inte mot bet,

på den vägen är det,men kan man INTE teckna så är de svårt,flash tatuerare kan man dock " bli "

Anmäl
2009-11-08 22:15 #29 av: mandariiin

#28 vad spelar det för roll vad artikel skrivaren har för erfarenhet utav tatuering och dess yrke? och vad har dennes kille med saken att göra?

Anmäl
2009-11-08 22:22 #30 av: Tarzan88

# 29 de spelar roll,de som att ja skulle sitta och skriva om tex djur transporter  fast ja inte har en aning om såna saker,utan bara skriver ihop saker jag hört läst och tex googlat på!

man får gärna veta lite mer va man skriver om de va de ja indikerade på!

 

 ang att ja fråga om hennes kille va för hon skrev att han skissat bilden hon satt in, då undrar ja om han tatuera kanske ? då han va en bra tecknare!

INGET fel i den frågan alls !

Så de så!

Anmäl
2009-11-08 22:35 #31 av: mandariiin

Precis som jag då skrev som svar på ditt inlägg i andra tråden, tänk efter hur du skriver dina inlägg, då du skriver på ett väldigt negativt sätt!

Om du undrar saker, fråga på ett vettigt och trevligt sätt, istället för att skriva så nervärderande.

Anmäl
2009-11-08 22:44 #32 av: Tarzan88

# 31 det är din åsikt,men ja kanske ska göra glada gubbar så att alla fattar speciellt du att de inte är på nått otrevligt eller negativt sätt som ja ifråga sätter eller undrar va de är för inlägg som görs!

som jag skrev i den andra tråden-jag kommer inte diskutera eller lägga mer tid på dina påståenden!

Ha en trevlig kväll !Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.