Kirurgiska ingrepp

Tongue/lingual frenectomy någon?

2010-09-28 05:15 #0 av: zanpakuto

Jag vet inte vad det heter på svenska, men det är ett ingrepp där man skär av strängen under tungan.

info och bild om ingreppet

 

Är det någon här som gjort det?

 

Jag kan inte lipa, tar jag i allt jag har tills det gör ont så lyckas jag få ut tungspetsen 1cm utanför tänderna som längst. Lipar jag så mycket jag kan utan att det gör ont blir det 5mm.

 

Jag har inte kortare tunga än andra, jag har bara en grym tungsträng som sitter långt fram på undersidan av tungan och hindrar mig från att lipa.

 

Info och bild om tillståndet

 

 

Kommer du från nånstans i sverige där ni inte säger lipa så betyder det att räcka ut tungan :P

 

Anywho, du som gjort det:

Vart vände du dig? Vad kostade det?

Anmäl
2010-09-28 12:49 #1 av: Skogselva

Jag är från den delen av Sverige där "lipa" betyder "gråta" och jag kunde inte förstå varför du inte kunde gråta på grund av tungan.

Men om det inte är en kosmetik sak som tänkt att göra, kan du inte gå till en läkare eller nå't för att få hjälp då?

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2010-09-28 14:48 #2 av: chade

Min kompis kunde inte heller lipa.. han kunde inte få ut tungan alls ur munnen.. han fick den strängen under tungan avklippt av en läkare : )

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl
2010-09-28 15:10 #3 av: axilur

Varför ska man kunna lipa?

Anmäl
2010-09-28 15:29 #4 av: chade

det är nog inte så att hon vill lipa för lipandets skull. Jag skulle inte heller trivas om min tunga satt fast och knappt kunnat röra den. Man använder tungan mer än vad man tror, som när man äter och pratar, och dom som har för kort sträng kan få problem med det. Min vän slutade lespa när han fick sin avskuren.

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl
2010-09-28 15:31 #5 av: axilur

#4 Ah, okej, då är jag med.

Anmäl
2010-09-28 16:16 #6 av: Hera

HAha förstod inte heller varför du inte kunde gråta ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-09-28 16:35 #7 av: zanpakuto

Haha, fult att det betyder olika i olika delar av sverige. Det betyder ju gråta här med, men främst betyder det att sticka ut tungan.

 

Jag vill göra det här ingreppet för att jag har problem med olika saker pga att tungan "sitter fast". Jag kan inte kyssa min sambo, svårigheter att svälja, kan inte slicka på läpparna, slicka mig själv i gommen osv.

Precis som Chade skriver så använder man tungan till så mycket mer än man tror och har man inte full rörlighet i tungan så blir mycket av de sakerna svåra.

Jag struntar ju ganska hårt i att kunna lipa just, det är det andra jag vill kunna göra, men för det krävs det ju att jag kan sträcka ut tungan :]

 

Chade: Vet du lite mer om det? Hur gammal han var, vad det kostade, vart han vände sig först och om han blev tvungen att remitteras vidare? Väntetider? Läkning?

Anmäl
2010-09-28 16:39 #8 av: Hera

#7 Tycker du ska kontakta din vårdcentral och berättra om dina problem.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2010-09-28 18:26 #9 av: soetisen

Har en kompis som också hade en lång tungsträng och inte kunde sticka ut tungan. Hon gick till tandläkaren och fick sin avklippt där, hon var öm några dagar sen var det ingen fara.

 

- Medarbetare på studier.ifokus

Anmäl
2010-09-28 23:15 #10 av: chade

Har inte så stor koll, han bara kom där helt plötsligt och räckte ut tungan åt mig. Men han gjorde det förra våren, och då var han 17. tyvärr vet jag inte ifall det kostar något. Men jag vet att det läkte snabbt och bra på honom. Han hade bara lite problem med att äta i början för att det gjorde ont :P

Men alltså, borde inte det där klassas dom ett typ ''handikapp'' så att man kan få det fixat gratis?

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.